Divers nieuws oktober 2019

25 oktober 2019
leestijd: 5 minuten

Via: Platform Talent voor Technologie

Ruim 80.000 studenten in het beroepsonderwijs profiteren van publiek private samenwerking

Mbo- en hbo-onderwijsinstellingen en bedrijven weten elkaar steeds vaker en beter te vinden in publiek private samenwerking (pps) om de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt te verbeteren. Het aantal bedrijven dat intensief samenwerkt met het beroepsonderwijs in het mbo en hbo is sinds 2016 gestegen van 6.000 naar 9.800, een groei van 58% in twee jaar. Daar profiteren zo’n 84.000 studenten van. Dit blijkt uit een impactmeting van Katapult, een netwerk van samenwerkingsverbanden tussen beroepsonderwijs, bedrijfsleven, onderzoek en overheid.

Meer informatie: op de site

Via: Techniekpact

Overijssels Vakmanschap een groot succes in strijd tegen tekort aan technisch personeel

Overijssel pakt het tekort aan technisch personeel daadkrachtig aan met het actieplan ‘Overijssels Vakmanschap’. Hierin werken de provincie Overijssel en Overijsselse bedrijven en onderwijsinstellingen nauw samen met landelijke brancheorganisaties, vakbonden FNV, CNV en De Unie en technische O&O-fondsen. Dé succesfactor? Het gericht verstrekken van gesubsidieerde opleidingsvouchers van 1.000 tot 3.000 euro. Direct en concreet inzetbaar voor bij-, om- en herscholingstrajecten. Bedoeld om de technische arbeidsmarkt in Overijssel beter te laten functioneren. Kortom, substantiële opleidingsvergoedingen zowel voor werkzoekenden en werkenden als zij-instromers. En het werkt!

Meer informatie: op de site

Uit: Managersonline.nl

Impact van digitalisering steeds groter op HR

Maar liefst 71 procent van de Nederlandse HR-professionals verwacht dat zijn of haar functie de komende tijd gaat veranderen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘HR-Trends 2019-2020’ van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software, uitgevoerd onder bijna 2.000 HR-professionals. Medewerkers verwachten, meer dan in voorgaande jaren, vooral veranderingen in de uitvoering van taken (66 procent). Ook ziet bijna de helft (46 procent) een uitbreiding van het HR-takenpakket, terwijl dit vorig jaar nog door slechts 26 procent van de ondervraagden gezien werd als een ontwikkeling. Digitalisering blijkt een belangrijke factor te zijn in de veranderingen die HR-professionals voorzien. Maar liefst 30 procent van de ondervraagden zegt dat de aanpassing van het takenpakket het gevolg is van digitalisering en/of robotisering.

Meer informatie: op de site

Uit: Vraagenaanbod.nl

Academy Tata Steel breekt records

De Academy van Tata Steel heeft twee records gebroken met hun laatste lading leerlingen. Maar liefst 126 leerlingen ontvingen hun mbo-diploma bij de Academy, een slagingspercentage van 91 procent. De bedrijfsschool viert dit jaar haar tachtigjarig bestaan. Onlangs zijn er alweer 170 nieuwe leerlingen aan hun opleiding begonnen. ‘Het is geweldig om te zien dat zoveel leerlingen zijn geslaagd en dat het slagingspercentage eveneens heel hoog was. Daarmee zijn we zonder meer toonaangevend in Nederland’, aldus Fabienne Hendricks, manager van de Academy van Tata Steel in Velsen-Noord.

Meer informatie: op de site

Uit: Managersonline.nl

Een derde van de technische vacatures pas na 6 tot 12 maanden vervuld

Een op de drie (31 procent) technische vacatures wordt pas na 6 tot 12 maanden vervuld. Het tekort aan technici is dus nog niet verholpen. Werkgevers vissen nog te vaak en te lang achter het net in de strijd om talent. Dit blijkt uit de ‘ROVC TechBarometer’, een onderzoek uitgevoerd door ROVC. Bij slechts 9 procent van de technische vacatures wordt binnen een maand iemand aangenomen. Het grootste deel wordt echter pas  na 1 maand ingevuld. Voor 48 procent van de vacatures wordt de geschikte kandidaat pas gevonden na 1 tot 6 maanden. Het nijpend tekort aan technici is het duidelijkst te zien in de vacatures die na een jaar nog openstaan, dit is maar liefst 12 procent.

Meer informatie: op de site

Uit: HRpraktijk.nl

Emotionele intelligentie: vraag verzesvoudigt door opkomst AI en automation

Door nieuwe technologieën automatiseren steeds meer traditionele en routinematige taken. Emotionele intelligentie (EI)-vaardigheden, zoals zelfbewustzijn, zelfmanagement, sociaal bewustzijn en relatiebeheer, zullen daardoor een belangrijke voorwaarde voor succes zijn de komende jaren. Hoewel de vraag naar EI-vaardigheden de komende 3 tot 5 jaar zal verzesvoudigen, hebben de werving en training hiermee echter geen gelijke tred gehouden. Hierdoor zullen veel bedrijven niet in staat zijn om de voordelen van EI te plukken op het gebied van medewerkerstevredenheid, omzetgroei, lager verloop en kostenreductie. Het rapport ‘Emotional intelligence – the essential skillset for the age of AI’ van het Capgemini Research Institute biedt een wereldwijde kijk op hoe bedrijven EI zien. Een van de aanbevelingen is om technologie en talent te combineren zodat medewerkers relevante vaardigheden kunnen ontwikkelen.

Meer informatie: op de site

Via: Jet-Net & TechNet

Rotterdam omarmt wetenschap en technologie met Generation Discover festival

Het Generation Discover festival was dit jaar grootser opgezet dan ooit in Rotterdam Ahoy. Meer dan 30 partijen sloegen van 2 tot en met 6 oktober de handen ineen om jongeren tussen de 8 en 14 jaar kennis te laten maken met de wondere wereld van wetenschap en technologie. 35.000 bezoekers, waaronder een recordaantal van ruim 300 schoolklassen met zo’n 13.000 leerlingen zijn tijdens dit gratis vijfdaagse evenement op ontdekkingsreis gegaan in de wereld van morgen.

Meer informatie: op de site

Uit: Managersonline.nl

Leidinggevenden leven cybervoorbeeldfunctie niet na

In Nederland stijgt de bezorgdheid over digitale en online veiligheid op de werkvloer al enkele jaren. Ongeveer de helft van werkend Nederland (48 procent) heeft op het werk weleens te maken gehad met een cyberincident. Ook blijkt dat een groot deel van de cyberincidenten niet gemeld wordt. Slechts 1 op de 5 medewerkers (19 procent) maakt intern melding van een cybervoorval. En hoewel de helft van alle medewerkers aangeeft zich altijd aan afspraken te houden die binnen hun organisatie gemaakt zijn, hebben leidinggevenden hier beduidend meer moeite mee. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse ‘Nationale Cybersecurity-bewustzijnsonderzoek 2019’, een trendonderzoek in opdracht van de NCTV en het initiatief Alert Online.

Meer informatie: op de site

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten