Divers Nieuws Oktober 2021

25 oktober 2021
leestijd: 3 minuten

Diversiteit als oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt?

HR-professionals zijn zich in toenemende mate bewust van de positieve gevolgen van een divers medewerkersbestand. Momenteel is de krapte op de arbeidsmarkt één van de grootste problemen. Van de HR-professionals ziet 25 procent aandacht voor diversiteit en inclusie als een mogelijke oplossing voor het probleem om geschikte mensen te vinden. Toch geeft de helft (49 procent) aan dat er geen focus ligt op het actief voorkomen van discriminatie binnen de organisatie. Dat blijkt uit onderzoek van Berenschot, Performa en AFAS Software onder meer dan tweeduizend HR-professionals.  

Meer lezen? Kijk op HR Praktijk.  

Verplicht op kantoor zitten? Liever niet!

Werkenden willen graag zelf bepalen of ze wel of niet naar kantoor gaan. Van werkend Nederland wil 30 procent dat er wetgeving komt dat werkgevers je niet mogen verplichten op kantoor te werken. Een kwart wil dat de werkgever verplicht wordt budget te besteden aan ‘een Leven Lang Leren’. En 24 procent van de werkenden hoopt dat er wetgeving komt die het minder aantrekkelijk maakt voor werkgevers om leaseauto’s op benzine of diesel te verstrekken en die duurzame opties aantrekkelijker maakt. Dit blijkt uit onderzoek onder ruim 1.000 werkende Nederlanders, uitgevoerd door Visma | Raet.  

Meer lezen? Kijk op Managers Online.  

Productie industrie groeit met bijna 10 procent in augustus

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 9,8 procent hoger dan in augustus 2020, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Ten opzichte van juli 2019 bedroeg de groei ongeveer 6 procent. Van de grotere branches realiseerde de machine-industrie met 52,6 procent de hoogste groei. Voor metaalproducten lag de dagproductie 4,9 procent hoger dan in dezelfde maand in 2020.   

Meer lezen? Kijk op CBS.  

Ondanks krapte komt 50-plusser moeilijk aan baan

Driekwart van de werknemers geeft aan dat hun werkgever weinig 50-plussers aanneemt. Dat blijkt uit CNV-onderzoek onder bijna 2400 leden boven de 45 jaar. Van de respondenten die zelf een baan zoeken, stelt 73 procent dat werkgevers de voorkeur geven aan jongere sollicitanten en gaat 70 procent ervan uit niet snel ander werk te vinden. Een derde ziet dat hun werkgever meer investeert in de scholing van jongere werknemers, dan in die van oudere. CNV-voorzitter Piet Fortuin vindt het ongekend dat men zelfs in de kraptesectoren ‘de oudere sollicitant links laat liggen’. Hij stelt: ‘De ervaring van deze groep is van onschatbare waarde. Werkgevers die nu investeren in werknemers boven de 50, plukken daar op lange termijn de vruchten van.’ 

Meer lezen? Kijk op HR Praktijk.  

Spetterende online show maakt kinderen warm voor techniek

Hoe kweek je aardbeien met ananassmaak? Kun je knuffelen met een robot? In mei kwam de eerste aflevering van De Grote Megamini Techniekdag Quiz-Challenge-Spel-Show online. Een high-energy-show waarin twee jongens strijden tegen twee meisjes over vragen die met techniek te maken hebben. Inmiddels staan er zeven afleveringen online, met thema’s als Voeding & Natuur en Energie, water & veiligheid. De show is mede mogelijk gemaakt door de RPM (Regionale Promotie Metalektro)-vergoeding van A+O.  

Benieuwd? Bekijk hier alle zeven afleveringen.   

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten