Divers Nieuws oktober 2022

27 oktober 2022
leestijd: 3 minuten

Een nieuwe mbo-structuur voor de metaal- en technologische industrie

De kwalificatiestructuur van het mbo voor de metaal- en technologische sector is vernieuwd. Vanaf 1 augustus 2023 gaan de huidige ruim 30 kwalificaties op in 3 hoofdrichtingen: Productietechniek, Mechatronica en Engineering. De herziening was hard nodig om het hoofd te bieden aan het enorme arbeidstekort in de maakindustrie. Door de nieuwe structuur krijgen scholen en bedrijven meer ruimte om samen te werken en mee te bewegen met technologische ontwikkelingen. Zo kunnen zij jongeren toekomstgericht opleiden. Ook worden de mbo-opleidingen er voor studenten aantrekkelijker door.  

Meer lezen of de uitlegvideo bekijken? Kijk op Metaalnieuws. 

Slechte mentale gezondheid: bij 1 op 3 werknemers lijdt werk eronder

Mentale gezondheidsproblemen waar je werk onder lijdt. Een op de drie werknemers in Nederland geeft aan hier last van te hebben. Dat blijkt uit het internationale onderzoek People at Work 2022: a global workforce view. Ook is stress op de werkvloer in Nederland alom aanwezig: 11 procent van de respondenten ervaart elke dag stress op het werk, 21 procent twee tot drie keer per week en 18 procent elke week. Slechts 14 procent gaat zorgeloos door de werkweken heen. Wel is, vergeleken met vorig jaar, een lichte verbetering zichtbaar in de aandacht van werkgevers voor de mentale gezondheid van hun medewerkers. Van de Nederlandse respondenten voelt 61 procent zich gesteund door hun managers op dit vlak.  

Meer lezen? Kijk op HR praktijk. 

Girls’ Day: ontvangt jouw bedrijf een groep meisjes?

Tijdens Girls’ Day op 30 maart 2023 openen door heel Nederland bedrijven hun deuren om meisjes van 10 tot 15 jaar kennis te laten maken met bèta, techniek en IT. Wil je deelnemen aan Girls’ Day 2023? Meld je dan aan als bedrijf om een groep meisjes te ontvangen. Het aandeel vrouwen in bèta, technisch en IT is slechts 16 procent. Zo missen werkgevers een enorme pool aan talent. Tijdens deze dag kunnen meisjes op een laagdrempelige en vooral leuke manier kennismaken met bèta, techniek en IT. Zo neemt de kans toe dat zij kiezen voor techniek. 

 Meer weten of meedoen? Kijk op Vhto. 

Vijftigplusser wil best doorwerken na pensioen

Onder vijftigplussers is de bereidheid om door te werken na de pensioenleeftijd groot, zo blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend Nederlandse vijftigplussers, uitgevoerd in opdracht van Indeed. Zes op de tien vijftigplussers stelt dat zij een oplossing zijn voor de krapte op de arbeidsmarkt. Ruim een kwart (27,1 procent) geeft aan graag door te werken na de pensioenleeftijd, ruim een derde (35,7 procent) wil wel deeltijdwerken. Over het verhogen van de pensioenleeftijd om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, zijn de vijftigplussers een stuk minder positief: slechts acht procent noemt dit een oplossing. 

Meer lezen? Kijk op Managers Online. 

Ruim 100 jongeren ontvangen ScienceMakers Award

Ruim 100 jongeren zijn op 21 september 2022 gehuldigd als ScienceMaker in het Philips Stadion in Eindhoven. Allemaal hebben zij afgelopen jaar deelgenomen aan een nationale of internationale wedstrijd op het gebied van wetenschap, technologie en maken. ScienceMakers Awards laat zien dat Nederland rijk is aan jong en innovatief talent. Talent dat Nederlandse bedrijven en instellingen hard nodig heeft om wereldwijd de concurrentie aan te kunnen. 

Meer lezen? Kijk op ScienceMakers. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten