Divers Nieuws oktober 2020

28 oktober 2020

Via: CIV Maak en Smart Industrie

Mbo-studenten bedenken oplossingen voor verbeteren productieproces

Negen mbo-studenten van Gilde Technische School in Venlo hebben de door hun ontwikkelde producten opgeleverd aan VDL Konings. Een resultaat van een bijzondere samenwerking tussen VDL Konings en Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Maak en Smart Industrie. De opdracht voor de studenten was oplossingen te bedenken voor verbeteringen in het productieproces met behulp van elektronica en Embedded Systems. Jeroen Boekema (directeur VDL Konings): “Opleiden en doorontwikkelen vinden we erg belangrijk. Deze samenwerking met het CIV heeft ons bedrijf en het beroepsonderwijs dichter bij elkaar gebracht. De jongeren worden opgeleid tot de beste vakmensen en onze medewerkers kunnen zich blijven doorontwikkelen, doordat zij ook de kennis van de docenten en studenten meekrijgen Op die manier ontstaat er een win-win situatie voor studenten en medewerkers, voor bedrijf en school.”
Meer informatie: op de site

Via: Katapult

Katapultweek 2 t/m 5 november: gratis sessies over publiek privaat samenwerken tussen onderwijs en bedrijfsleven

Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven via publiek privaat samenwerken (pps)  is de oplossing om te werken aan het beroepsonderwijs en de beroepspraktijk van morgen. Om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren organiseert Katapult, een netwerk van meer dan 300 samenwerkingsverbanden, van 2 tot en met 5 november de Katapultweek. Een week waarin iedereen vanuit huis gratis sessies kan volgen over een breed aantal thema’s. Van School in bedrijf, maak van je bedrijf een plek waar werken, leren en innoveren samen komen, tot Hart voor de zaak, over hoe we het mkb meer laten profiteren van pps. Combineer, absorbeer, varieer en kies. Oftewel, stel je eigen festivalprogramma samen.
Meer informatie en aanmelden: op de site 

Via: Multiscope

Nederland telt 4 miljoen online cursisten

In de afgelopen vijf jaar hebben meer dan 3,9 miljoen Nederlanders een online cursus, training of opleiding gevolgd. Dit komt neer op 28% van Nederland. Dit blijkt uit de E-Learning Monitor, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 4.600 Nederlanders. Nederlanders kiezen het vaakst een online taalopleiding (17%). Ook ICT (13%), financieel (12%) en zorg (12%) zijn populair wat betreft e-learning.
Meer informatie: op de site 

Via: Platform Talent voor Technologie

Zesde editie ScienceMakers Awards dit jaar volledig online

Op 2 november start ScienceMakers een online campagne om de ruim 120 jongeren die afgelopen jaar een prestatie hebben geleverd op het gebied van wetenschap, technologie en maken een extra blijk van waardering te geven. Presentator Dennis Weening maakt tijdens de online campagne ScienceMakersLAB de verhalen achter deze jonge innovatieve talenten zichtbaar. Talent dat Nederlandse bedrijven en instellingen hard nodig hebben om wereldwijd de concurrentie aan te kunnen. Met ScienceMakers willen alle partijen verenigd in het Techniekpact het belang van wetenschap, technologie en maken in het onderwijs benadrukken en alle jongeren inspireren en enthousiasmeren hun talent hierin te ontdekken.
Meer informatie: op de site

Via: HRpraktijk.nl

38 Procent doet werk met minder plezier

Naarmate de coronacrisis langer duurt, kampt 29% van de werkenden met steeds meer werkstress. 38% doet zijn of haar werk met minder plezier en 21% zegt dat de sfeer op het werk steeds grimmiger wordt. Ook geeft ruim 1 op de 3 ondervraagden aan dat het verzuim op het werk toeneemt. Een vijfde stelt dat de onderlinge spanningen op de werkvloer oplopen. Dit blijkt uit CNV-onderzoek onder ruim 1500 leden van de vakbond. Het CNV pleit voor acute crisishulpverlening om een hausse aan burn-outs te voorkomen. “Dit zijn alarmerende cijfers. Het water staat miljoenen werkenden aan de lippen. Het einde van deze crisis is nog lang niet in zicht. De overheid moet nu snel een aanzienlijk bedrag vrijmaken voor crisishulpverlening in bedrijven. Een psychisch noodhulpfonds. Om vertrouwenspersonen, leidinggevenden en HR-managers bij te scholen in deze nieuwe problematiek,” aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter.
Meer informatie: op de site 

Via: Managersonline.nl

Vrouwelijk HR-professional voelt zich vertrouwenspersoon, man voelt zich coach

De vrouwelijke HR-professional vandaag de dag voelt zich voornamelijk een vertrouwenspersoon (28 procent), de mannelijke HR-professional voelt zich voornamelijk een coach (24 procent). Er zit dus een groot verschil in de beleving van de rol als HR-professional per gender. Andersom voelt slechts 15 procent van de vrouwen zich voornamelijk coach en 16 procent van de mannen vertrouwenspersoon. Dit blijkt uit onderzoek van Nextmoves uitgevoerd onder ruim 300 HR-professionals. Slechts 14 procent van de HR-professionals voelt zich administrateur. In 2030 verwachten HR-professionals, zowel mannen als vrouwen, voornamelijk de rol van coach te hebben (24 procent). Slechts 9 procent verwacht dan nog vooral vertrouwenspersoon te zijn. De rol die men zichzelf over tien jaar het minst ziet vervullen, is de recruitmentfunctie. Slechts 5 procent denkt in 2030 als HR-professional vooral die rol te bekleden. Dat is opvallend omdat recruitment op dit moment, met 30 procent, nog behoort tot de meest voorkomende verantwoordelijkheden van de HR-professional.
Meer informatie: op de site 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten