Divers nieuws september 2019

6 september 2019
leestijd: 4 minuten

Via: SBB

Vijf A+O-bedrijven uitgeroepen tot beste leerbedrijf 2019

Maar liefst vijf A+O-bedrijven vielen begin juli in de prijzen bij de uitreiking van de verkiezing beste leerbedrijf 2019. Uit een recordaantal van in totaal 1.600 voordrachten riep de jury per provincie voor elke sector (indien mogelijk) een winnend leerbedrijf en een winnende praktijkopleider uit. In de provincie Noord-Brabant werd Bosch Transmission Technology het beste leerbedrijf in de categorie techniek en gebouwde omgeving. VDL Nedcar sleepte die prijs in de provincie Limburg in de wacht. In Overijssel werd Eaton Industries tot beste leerbedrijf 2019 in de categorie techniek en gebouwde omgeving gekroond.  In Utrecht won Blueprint Automation en in Drenthe Fokker Aerostructures B.V. De provinciale winnaars strijden nu verder om de landelijke titel.
Meer informatie: op de site

Via: Rijksoverheid.nl

45 regio’s krijgen miljoenen voor vmbo-techniekonderwijs

Om het techniekonderwijs verder te ontwikkelen krijgen 45 regio’s in totaal ruim 231 miljoen euro. Dat is bijna 16.000 euro per leerling. De plannen voor beter techniekonderwijs zijn van vmbo-scholen, mbo’s en lokale en regionale bedrijven en verschillen erg per regio. Waar in de ene regio een nieuwe gezamenlijke technieklocatie wordt opgezet, kiest een andere regio ervoor om vmbo-leerlingen praktijklessen te laten volgen bij bedrijven. Veel regio’s gaan ook op basisscholen aan de slag om leerlingen kennis te laten maken met techniek en technologie.
Meer informatie: op de site

Via: FME.nl

VDL Groep wint Nederlandse Innovatie Prijs 2019

VDL Groep heeft de Nederlandse Innovatie Prijs 2019 gewonnen. De prijs is een erkenning voor de innovatiekracht en de maatschappelijke impact van het familiebedrijf met het hoofdkantoor in Eindhoven. Bij het toekennen van de innovatieprijs is onder meer gekeken naar nieuwe, vooruitstrevende oplossingen en technologieën van VDL, aandacht voor medewerkers, ondernemerschap en samenwerking. De Nederlandse Innovatie Prijs 2019 werd overhandigd tijdens het tv-programma De Wereld van Morgen dat AVROTROS uitzond op 26 juni.
Meer informatie: op de site

Via: FME.nl

Verwachting technologische industrie in jaren niet zo negatief

Producenten in de technologische industrie verwachten dat de vertraging van de economische groei verder door zal zetten. Ondernemers zijn opvallend pessimistisch over de verwachte economische ontwikkelingen, zo blijkt uit de analyse van de Conjunctuur Enquête Nederland (COEN). “In meerdere opzichten is het huidige sentiment te vergelijken met dat van begin 2013, toen de Nederlandse economie in het tweede dal van de ‘dubbele dip recessie’ na 2008 zat”, zegt dr. Joost Veenstra, economisch analist bij FME. De verwachtingen voor het lopend kwartaal wat betreft de productie, de omzet en de waarde van de orderontvangst zijn voor het eerst in jaren negatief.
Meer informatie: op de site

Via: ROVC

Onbekwame sollicitanten grootste ergernis van technische branche

Wanneer je technische organisaties vraagt naar hun grootste ergernis in de branche is er een duidelijk antwoord: de onbekwame mensen die op vacatures afkomen (31%). Ondanks het tekort aan personeel blijft kwaliteit van groot belang. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC. De onbekwaamheid van nieuwe sollicitanten zorgt voor een tekort aan kennis binnen de technische branche. Dit is niet in alle technische takken even duidelijk merkbaar. Vooral in de industriële automatisering zien veel bedrijven (24%) een gebrek aan kennis. Ook in de industriële elektrotechniek (20%) en in de installatietechniek (18%) is het kennisniveau lang niet bij alle bedrijven optimaal. De vakgebieden gebouwautomatisering (1%) en veiligheid, gezondheid & milieu (2%) lijken hier voorlopig geen last van te hebben.
Meer informatie: op de site

Via: Managersonline.nl

Werknemers worden belemmerd in hun productiviteit

Ruim zeven op de tien (71 procent) Nederlandse werknemers geven aan last te hebben van barrières op het werk waardoor zij minder productief zijn. Respondenten die aangeven barrières te ervaren, noemen slecht management, inefficiënte systemen en processen het vaakst. Dat blijkt uit het onderzoek The Workforce View van HR-dienstverlener ADP. Opvallend is dat afleidingen uit de privésfeer, zoals social media en de privételefoon, volgens de respondenten minder vaak aan de orde zijn. Daarentegen zijn storende collega’s, trage computersystemen, de hoeveelheid meetings en interne mail veel vaker een probleem.
Meer informatie: op de site

Via: Managersonline.nl

Technici solliciteren vaker via Facebook, Instagram en Snapchat

5 procent van de Nederlanders solliciteert wel eens via Facebook, Instagram en Snapchat. Dit blijkt uit onderzoek van Pro Contact onder ruim 1.000 Nederlanders die gebruikmaken van deze social mediakanalen. Meer dan de helft van de respondenten vindt solliciteren via Facebook, Instagram en Snapchat vernieuwend (52 procent) en 47 procent ervaart deze manier als makkelijk. Vooral in de sectoren gezondheidszorg (53 procent), dienstverlening (53 procent) en techniek, productie en bouw (49 procent) is men positief. Zo heeft bijna een op de 7 respondenten uit de techniek, productie en bouw al eens via deze kanalen gesolliciteerd (13 procent).
Meer informatie: op de site

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten