Divers Nieuws september 2022

29 september 2022
leestijd: 5 minuten

Meer vrouwen in de metaal? Jouw input is belangrijk!  

Binnen de Metalektro is slechts 14 van de 100 medewerkers vrouw. Daarmee staan we als sector onderaan de ranglijst als je kijkt naar de man-vrouwverdeling van medewerkers binnen bedrijven. Dat kan beter, vinden de sociale partners. Wat is er nodig om de toegang van vrouwen tot de sector te verbeteren? Help mee met het onderzoek. Vul direct de vragenlijst in (15 minuten)! Het onderzoek duurt tot 10 oktober 2022 en wordt uitgevoerd door Berenschot in opdracht van de sociale partners.  

Meer lezen? Ga naar Caometalektro 

Taste the Future 

Op 14 oktober 2022 nodigt Smart Makers Academy in samenwerking met Maak Haarlem je uit voor het Taste the Future Event. Met dit jaar het thema C the future met de ‘C’ van circulair. Ben je met jouw bedrijf bezig de kansen van digitalisering en circulariteit te onderzoeken? Zou je willen weten wat er allemaal mogelijk is en wil je die nieuwe technologieën van dichtbij ervaren? Dat kan! Op 14 oktober openen de 3D Makers Zone, in samenwerking met de Smart Makers Academy en MAAK Haarlem hun deuren voor MKB Bedrijven, MAAKbedrijven en andere geïnteresseerden. In een doorlopend programma verzorgd door verschillende innovatieve en circulaire bedrijven kun je deelnemen aan inspiratieworkshops over bijvoorbeeld 3D-productie, Virtual Reality, circulaire maaktechieken, kunstmatige Intelligentie en nog veel meer. Luister tijdens Talk – spice-ups – naar verschillende sprekers. Laat je inspireren en nodig je netwerk uit! Ervaar waar jouw bedrijf en die van je netwerk staat op het gebied van digitalisering en circulariteit. 

Aanmelden voor Taste the Future. 

Metaalunie: kabinetsplannen zijn recept voor zware tijden voor MKB-maakbedrijven 

Koninklijke Metaalunie ziet, net als het kabinet, dat Nederland te maken heeft met maatschappelijk én economisch zeer uitdagende tijden. Daar moeten oplossingen voor komen, maar Metaalunie is sceptisch over de plannen die het kabinet heeft gepresenteerd tijdens Prinsjesdag. 

Meer lezen? Kijk op MetaalNieuws 

63 procent werknemers: directie luistert niet goed naar werkvloer 

Directies luisteren niet goed naar hun medewerkers, zo vindt een ruime meerderheid (63 procent) van werkend Nederland. Bovendien zegt 40 procent van de mensen dat hun werkgevers te weinig doen om huidig personeel te behouden. Van de medewerkers die zich niet gehoord voelen, geeft ruim de helft (56 procent) aan behoefte te hebben aan een werkbezoek vanuit de directie op de werkvloer. Ook zouden zij een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers (39 procent) of face-to-face gesprekken met de directie (37 procent) waarderen. Dat zijn de belangrijkste bevindingen uit recent onderzoek dat Markteffect uitvoerde voor de Nationale MeewerkWeek. 

Meer lezen? Kijk op HR praktijk. 

Nederland is Europees kampioen zitten (Hoera?) 

Nederlandse werknemers zitten op een doordeweekse dag gemiddeld 10,7 uur. Nederland is daarmee Europees kampioen zitten en dat is geen prijs om trots op te zijn. In geen enkel ander Europees land zit zo’n groot deel, namelijk 32 procent van de volwassen bevolking, meer dan 8,5 uur per dag. In andere Europese landen is dat slechts twaalf procent. Dit blijkt uit onderzoek van TNO. Langdurig zitten verhoogt het risico op ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type II en vroegtijdig overlijden. Om deze ontwikkeling tegen te gaan start in september (opnieuw) de nationale beweegminuut. De Nationale Beweegminuut roept zitwerkend Nederland op om iedere werkdag om 11:00 uur ’s ochtends in ieder geval één minuut te bewegen. 

Meer lezen? Kijk op Managers Online. 

Sport & metaal in één opleiding? Bij VDL doen ze het  

De VDL Groep lanceert op 23 september de VDL Triple T Academy, met een nieuw opleidingsprogramma. BBL-leerlingen werken binnen hun leerwerktraject niet alleen bij een van de VDL-bedrijven, maar worden ook sportief uitgedaagd en werken aan hun powerskills, aldus VDL. Met deze ‘upgrade’ van het reguliere opleidingsprogramma geeft VDL extra erkenning aan praktijkgericht technisch talent. Met de opleiding wil het bedrijf jongeren stimuleren voor een loopbaan in de techniek. De opleiding is ontwikkeld samen met FC Eindhoven en Mikrocentrum.  

Meer weten? Ga naar triple-t-academy. 

Productie industrie groeit nog steeds 

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli 2022 4,1 procent hoger dan in juli vorig jaar. De groei is wel lager dan voorgaande maanden. De machine-industrie groeide met 14,6 procent, reparatie en installatie van machines 2,9 procent en metaalproducten met 1 procent. Wel zijn ondernemers in de industrie een stuk minder optimistisch in augustus dan in juli. Toch ligt het producentenvertrouwen nog ruim boven het langjarige gemiddelde. 

Meer lezen? Kijk op CBS. 

Sociale partners Metalektro starten de pilot Mantelzorg

Mantelzorg en werk? Daar praten wij over!

1 op de 4 medewerkers combineert werk met mantelzorg. Dat is langdurige en intensieve zorg voor een familielid, vriend of buur. Voor de meeste medewerkers zijn zorgtaken thuis prima te combineren met hun baan, maar dat geldt niet voor iedereen. Medewerkers die werk en mantelzorg combineren lopen meer risico op verminderd functioneren, overbelasting en langdurig ziekraken. Uit onderzoek blijkt dat 18% van het verzuim gerelateerd is aan mantelzorg.

Naar verwachting neemt het aantal medewerkers dat werk en mantelzorg combineert toe naar 1 op de 2 in 2040. Het is daarom belangrijk dat mantelzorg verlenen voor medewerkers mogelijk wordt gemaakt, zodat zij ondanks de extra zorgtaken duurzaam inzetbaar blijven. Dat kan alleen als we mantelzorg bespreekbaar maken in onze sector en samen oplossingen bedenken. Dat doen we met de pilot Mantelzorg Metalektro. Benieuwd wat het voor jouw organisatie kan betekenen?

Meld je aan voor de eerste bijeenkomst op 31 oktober 2022! Mail dan naar info@romcao.nl. Aanmelden kan tot 14 oktober 2022

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten