Divers nieuws mei 2019

1 mei 2019

Via: VNO-NCW MKB

Enquête Beroepspraktijkvorming bij leerbedrijven

In opdracht van VNO-NCW MKB en 20 brancheorganisaties voert SEO Economisch Onderzoek een maatschappelijke kosten-batenanalyse uit naar de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) in het mbo. Daarin worden de brede maatschappelijke kosten en baten van de bbl op een rij gezet en gekeken bij welke actoren de kosten en baten terechtkomen. In het onderzoek vormen erkende leerbedrijven een belangrijke informatiebron, omdat zij de schakel vormen tussen het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Praktijkopleiders van een erkend leerbedrijf kunnen de enquête tot 29 april invullen.

Mail voor meer informatie naar: survey@seo.nl.

 

Uit: PWnet.nl

Duurzame inzetbaarheid: veel woorden, weinig concrete maatregelen

Het aantal organisaties dat duurzame inzetbaarheid tot prioriteit heeft uitgeroepen, is gestegen van 59 procent in 2018 naar 68 procent in 2019. Tegelijkertijd worden er minder maatwerkafspraken gemaakt over persoonlijke ontwikkeling en ervaren steeds minder werknemers autonomie in hun werk. Dat blijkt uit het Nationaal Onderzoek Duurzame Inzetbaarheid 2019, een onderzoek van PW. en Factor Vijf Organisatieontwikkeling waaraan 1.566 managers, HR- en arbo-professionals meewerkten.

Meer informatie en whitepaper

 

Via: TechnoPromo

Meer dan 800 kinderen op werkbezoek in bedrijven Land van Cuijk

Op 20, 21 en 22 maart hebben 60 bedrijven in het Land van Cuijk en de Kop van Noord-Limburg hun poorten opengezet voor meer dan 800 leerlingen van groep 7 in het basisonderwijs. TechnoPromo in Cuijk organiseerde dit evenement voor de twaalfde maal. In subgroepjes van maximaal 10 kinderen maakten de leerlingen kennis met de diversiteit aan technische beroepen en bedrijven in de regio. Het doel is leerlingen al op jonge leeftijd een indruk te geven van een ‘echt’ bedrijf in werking. En het mes snijdt aan 2 kanten. Bedrijven hopen de leerlingen enthousiast te maken voor de technische branche zodat ze later een technische opleiding kiezen en vervolgens een baan in de techniek vinden.

Meer informatie

 

Via: CBS

Bijna 3 op de 10 werknemers ervaren informatieovervloed

In 2018 kreeg 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen) op een werkdag zoveel informatie dat zij vaak of altijd moeite hadden om dit snel genoeg te verwerken. In 2014 was dat nog 25 procent. Werknemers die een overvloed aan informatie ervaren, zijn ontevredener over hun arbeidsomstandigheden en hebben een sterkere wens om te vertrekken bij hun huidige werkgever. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2018, een onderzoek van CBS en TNO onder ruim 60 duizend werknemers van 15 tot 75 jaar.

Meer informatie

 

Via: Leve(n)lang Gelders Vakmanschap

Provincie Gelderland reikt 750ste scholingsvoucher Leve(n)lang Gelders Vakmanschap uit

Op donderdag 7 maart heeft gedeputeerde Conny Bieze de 750ste scholingsvoucher uitgereikt aan deelnemer Ahmad Al Haj van het Vakmanschaptraject bij De Techniek Academie in Harderwijk. De technische branches en alliantiepartners richten zich in Leve(n)lang Gelders Vakmanschap op werkzoekenden zoals 45 plussers, jongeren zonder startkwalificatie en overige kwetsbare jongeren, statushouders en vrouwen. Dankzij subsidie vanuit Leve(n)lang Gelders Vakmanschap hebben sinds de start van het actieplan op 6 mei 750 deelnemers een scholingsbijdrage ontvangen voor de ontwikkeling van hun vakmanschap.

Meer informatie

 

Uit: Managersonline.nl

Flexibel werken maakt bedrijven competitiever

Het doorvoeren van flexibel werken in de organisatie maakt bedrijven competitiever en efficiënter. 88 procent van de Nederlandse managers (versus 85 procent wereldwijd) geeft aan dat flexibel werken leidt tot een hogere productiviteit. Volgens zo’n driekwart van de ondervraagden is een direct effect te zien op het succes van de organisatie. Bovendien ziet maar liefst 75 procent van de Nederlandse managers het aanbieden van flexibel werken als noodzaak om talent aan zich te binden. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van International Workplace Group (IWG) onder 15.000 managers in 80 landen. Net iets meer dan de helft van de ondervraagden denkt dat flexibel werken de productiviteit met minimaal 20 procent kan verhogen.

Meer informatie

 

Via: Techmission010

Enthousiasme profielkeuze techniek door revolutionaire techexperience

300 leerlingen uit het voortgezet onderwijs hebben op donderdag 14 maart voorkomen dat de haven en stad Rotterdam zonder stroom kwamen te zitten. In de Onderzeebootloods, RDM Rotterdam vond de eerste editie van Techmission010 plaats waarvoor alle leerlingen hun technische skills hebben ingezet. De techniekexperience is bedoeld om jongeren te motiveren voor een technisch profiel te kiezen. “Met dit nieuwe evenement zijn tweedeklassers uitgedaagd om met techniek bezig te zijn”, zegt Désirée van Dijk, programmamanager Kiezen voor techniek & technologie van Gemeente Rotterdam. “De arbeidsmarkt kent al jaren een tekort aan technisch personeel. Om jongeren te interesseren voor techniek hebben we met een club van betrokken partijen uit stad en haven intensief samengewerkt aan een volledig nieuwe techniekexperience.”

Meer informatie

 

Via: Vakkanjers

Johan Cruyff Foundation daagt Vakkanjers uit met nieuwe challenge

De Johan Cruyff Foundation is de nieuwe opdrachtgever van de Vakkanjer Challenge voor het komende schooljaar. In de challenge ‘Creating space for children’ daagt de Cruyff Foundation vmbo’ers en mbo’ers uit om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken om kinderen te stimuleren meer te bewegen. Niet alle kinderen hebben de mogelijkheid om te bewegen. Bijvoorbeeld door gebrek aan ruimte, door een beperking of door onvoldoende financiële middelen. De Cruyff Foundation, in 1997 opgericht door Nederlands beste voetballer ooit, vindt dat ieder kind de ruimte moet krijgen om te sporten en te bewegen. Vmbo’ers en mbo’ers uit heel Nederlands gaan daar nu bij helpen. Dat doen ze als deelnemer aan Vakkanjers, een programma waarin vmbo’ers en mbo’ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. De teams met de beste ontwerpen pitchen hun idee tijdens het landelijke eindevent Vakkanjers LIVE, in juni 2020.

Meer informatie

 

Via: Vraagenaanbod.nl

VDL Steelweld start eigen opleiding met oog op groei

VDL Steelweld start dit voorjaar met een eigen academy. Het bedrijf heeft omvangrijke orders voor geautomatiseerde productielijnen gescoord voor onder andere Jaguar Land Rover, Volvo Cars en DAF Trucks. Deze nieuwe orders en de groeiambitie die daarmee gepaard gaat, zijn de aanleiding voor de eigen opleiding. In het voorjaar wordt gestart met het opleiden van robotprogrammeurs, robotsimulanten en PLC-engineers. Kandidaten die passen in deze functies gaan vanuit hun thuisbasis in Breda werken aan productieautomatiseringsprojecten over de hele wereld. In nauwe samenwerking met regionale onderwijspartners gaat VDL Steelweld afgestudeerden, studenten én leerlingen die het havo en vwo hebben afgebroken, opleiden. Naast leren en werken in Breda en in het buitenland krijgen zij tevens een baan.

Meer informatie

 

Uit: Managersonline.nl

Slechts 3 op de 10 bedrijven werven succesvol flexibele workforce

71 procent van organisaties in Nederland heeft moeite met het werven van flexibele arbeidskrachten en medewerkers voor onregelmatige en ploegendiensten. Dat betekent dat slechts 3 op de 10 organisaties erin slaagt om een flexibele workforce te vinden. Daarnaast geeft 67 procent van de Nederlandse werkgevers aan te worstelen met het behouden van deze flexibele arbeidskrachten. Met alle gevolgen van dien: een tekort aan arbeidskrachten kan zorgen voor 14 procent minder bedrijfsgroei en 14 procent minder productiecapaciteit. Dit blijkt uit onderzoek van Quinyx.

Meer informatie

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten