Druk de opbrengst van duurzame inzetbaarheid uit in cijfers

1 juli 2019

Duurzame inzetbaarheid  (DI)op de kaart krijgen? Daar is het management broodnodig voor, aldus Sylvia van der Plas, senior hr-adviseur bij Topec. “Het gaat erom bewustzijn en eigenaarschap in de organisatie te kweken. En dat moet gedragen worden door het management. Zij moeten bereid zijn te investeren in de medewerker. Vandaar dat het helpt als je DI in cijfers kunt uitdrukken.”

“Ik word weleens moe van de term ‘duurzame inzetbaarheid’. Overal staat tegenwoordig ‘duurzaam’ voor”, aldus Van der Plas. “Het is een containerbegrip geworden. Zelf praat ik daarom liever over ‘je eigen inzetbaarheid’ en ‘eigenaarschap van je loopbaan’. Het gaat om de totale voorbereiding op je toekomst en dat behelst niet alleen gezondheid en vitaliteit. Maar ook het hebben van de juiste kennis en vaardigheden. Het geldt voor ons allemaal. Van werkplaats tot kantoor en van monteur tot manager. En het begint al als je van school komt. Iemand van 17 jaar moet nog minstens 50 jaar werken. Daar moet je je dus al vroeg op voorbereiden.”

Topec, sinds 2004 onderdeel van Pon, levert oplossingen voor het opwekken, controleren en distribueren van energie. Denk aan de noodstroom voor datacenters, ziekenhuizen of fabrieken. “We zijn een projectorganisatie met zo’n 95 medewerkers, met name mannen. Onze gemiddelde leeftijd is 45 jaar, met een lang dienstverband van gemiddeld 12,5 jaar. Er is weinig aanwas aan de onderkant, terwijl de ontwikkelingen in de sector snel gaan zoals de omwenteling naar zon- en windenergie. Hoe zorgen we voor de juiste kennis aan boord? En hoe houden we ouder personeel gezond en in de lucht?”

Creëer bewustzijn

‘Het gaat erom het gesprek tussen manager en medewerker op gang te krijgen.’

Volgens Van der Plas begint het allemaal met bewustzijn. “Oftewel, weten wat de situatie is en weten waar je heen wilt. Vandaar dat ik duurzame inzetbaarheid financieel heb gemaakt voor het management. Stel, iemand is 100 dagen ziek. Dat kost al snel 40.000 euro, met niets aan opbrengsten er tegenover. Ons langdurig ziekteverzuim was in 3 jaar tijd gestegen van 48 dagen in 2016 naar 85 dagen vorig jaar. Reken maar uit. En iemand aan boord houden, scheelt in wervings- en begeleidingkosten. Nog afgezien van het feit dat nieuwe vakmensen vinden bijna een onmogelijke taak is. Een engineer kan momenteel kiezen uit 85 vacatures. Hoe zorg je er dan voor dat je aantrekkelijk bent? Juist, door goed voor je werknemers te zorgen. Dat mes snijdt dus aan twee kanten.”

Breng dialoog op gang

Het is de taak van hr om het management te inspireren, stimuleren en begeleiden in duurzame inzetbaarheid, aldus Van der Plas. “Maak daarom concreet wat het op kan leveren én maak zoveel mogelijk gebruik van de fondsen vanuit A+O. En vergeet grootschalige, voorgekookte DI-programma’s. Daar geloof ik totaal niet in, tenzij ze ingezet worden om de dialoog op gang te brengen en bij de vervolgstappen maatwerk bieden. Inzetbaarheid is namelijk maatwerk. Iedere medewerker is anders, heeft andere behoeftes en een andere levensfase. Het gaat er dus om de dialoog te bewerkstelligen en het gesprek tussen manager en medewerker op gang te krijgen. In de jaardoelstellingen en bijbehorende gesprekken hebben wij daarom nu vragen opgenomen over motivatie en betrokkenheid, energie en gezondheid, kennis en vaardigheden en work-life balance. Het is belangrijk dat mensen over deze onderwerpen gaan nadenken. Staat alles op groen? Of krijgt een van de onderwerpen oranje of zelfs rood licht? En wat moet ik dan doen om deze weer op groen te krijgen? Medewerkers moeten meer verantwoordelijkheid krijgen. Alleen dan creëer je betrokkenheid en eigenaarschap van de eigen loopbaan.”

Om duurzame inzetbaarheid op de werkvloer levend te krijgen, organiseerde Van der Plas verschillende workshops. “In een halve dag gingen medewerkers van de werkplaats en het kantoor met elkaar in gesprek over DI-stellingen. Natuurlijk is dat in het begin lastig. Maar je ziet al snel dat het de ogen opent. Dat mensen anders over inzetbaarheid gaan denken en dat er wederzijds begrip ontstaat. Zo was er een medewerker die naderhand zei graag te willen onderzoeken wat hij nog meer in zijn mars heeft. Geweldig toch?”, zegt Van der Plas enthousiast. “Duurzame inzetbaarheid staat bij Topec nog in de kinderschoenen en het heeft een lange adem nodig. Maar medewerkers die zelf vragen om ontwikkeling zie ik als een belangrijk begin.”

Meer informatie

Sylvia van der Plas, senior hr-adviseur bij Topec, tel: 078 642 08 24 of e-mail sylvia.van.der.plas@pon.com.

A+O contactpersoon

Marloes Jonkman
Regiomanager Zuidwest-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten