Eerste officiële opleiding lasrobotprogrammeur van start

22 juni 2020
leestijd: 3 minuten

Als eerste in Europa heeft Nederland een erkende en diplomawaardige opleiding voor lasrobotprogrammeur. Een opleiding waar binnen de metalektro grote vraag naar is, zegt directeur Ard Hofmeijer van het LAC, de onafhankelijke instelling die de opleiding ontwikkelde. “Zonder A+O was dit niet van de grond gekomen”.

“Het LAC is een zelfstandige stichting die ooit is opgericht door de universiteit Twente, het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en de Koninklijke Metaalunie. Onze doelstelling is om kennis en ontwikkelingen naar de markt te brengen en op te halen voor de metaalbranche. We hebben als LAC dan ook de status van Fieldlab Smart Welding Factory binnen het Smart Industry programma”, vertelt Hofmeijer. “Het ontwikkelen van de opleiding voor lasrobotprogrammeurs is een lang traject geweest dat tien jaar heeft gelopen. Ik ben ontzettend blij dat we nu een officiële opleiding hebben gerealiseerd op mbo-niveau 3 en 4 waar een erkend diploma aan vastzit en waarvoor het NIL de examinering doet. Nederland is het eerste land in Europa dat een dergelijke opleiding heeft, we lopen daarmee echt voorop”.

De opleiding wordt niet alleen door het LAC verzorgd, benadrukt Hofmeijer. “Docenten van de Anton Tijdink Vakschool en het ROC van Twente (SMEOT) hebben de opleiding bij het LAC gevolgd, zijn daarvoor geslaagd en gaan de opleiding binnenkort in hun eigen instelling verzorgen. Dat geldt ook voor docenten van het ROC Friese Poort uit Drachten, Summa College uit Eindhoven en de Stichting Vakopleidingen Metaal in Etten-Leur. Zij doen op korte termijn examen en kunnen dan ook zelfstandig aan de slag met het verzorgen van de opleiding. Het is de bedoeling om de opleiding verder door het hele land uit te rollen”.

Hofmeijer weet dat er in de branche grote behoefte aan een dergelijke opleiding is. “De technische industrie schreeuwt om goed opgeleide lasrobotprogrammeurs. Een paar jaar geleden hebben wij een onderzoek gedaan, waaruit bleek dat er alleen al in Oost-Nederland een tekort was van zestig lasrobotprogrammeurs”. En dat terwijl technologische innovatie voor de maakindustrie van levensbelang is, stelt hij. “De inzet van robots is het antwoord op de demografische ontwikkelingen die voor de branche van grote invloed zijn om te kunnen blijven concurreren met lage lonen landen”.

“De technische industrie schreeuwt om goed opgeleide lasrobotprogrammeurs”

Diplomauitreiking Lasrobotprogrammeur

Bob Wagenvoort, praktijkopleider bij Anton Tijdink, mag zich de eerste docent noemen die het internationaal erkende IIW-diploma Lasrobotprogrammeur heeft behaald. Samen met vier andere collega’s nam hij deel aan de pilotfase. “Het belangrijkste doel van die pilot was uiteraard om de opleiding zelf af te ronden. Maar ons werd mede gevraagd om pedagogisch-didactische feedback te geven, zodat de lesstof nog verder kon worden verbeterd. Wij waren dus een soort proefkonijnen”, vertelt hij lachend.

De opleiding zelf is een combinatie van theorie en praktijk, legt Wagenvoort uit. “De basis van de praktijk wordt in online modules uitgelegd. Maar er wordt ook daadwerkelijk met een lasrobot gewerkt, om onder andere parameters te zoeken en programma’s te testen. Aan het einde  ben je in staat om bijna alle robots te programmeren die er op de markt zijn”.

Tot slot wil LAC-directeur Hofmeijer nog bedrukken dat hij erg blij is met de financiële steun van  A+O. “A+O heeft er mede voor gezorgd dat er nu een hele gedegen opleiding is. Daar kan de industrie nu van profiteren”.

Ben je als A+O-bedrijf geïnteresseerd in de opleiding lasrobotprogrammeur? Neem dan contact op met het LAC of met de betrokken bedrijfstakscholen en mbo-instellingen.

Meer informatie

Ard Hofmeijer, directeur LAC, telefoonummer 06 – 30 81 83 66 of per e-mail hofmeijer@lac.nl.

A+O contactpersoon

Rob Nijhof
Regiomanager Oost-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten