Excursiedag ‘Ontdek de techniekfabriek’ groot succes

1 mei 2019

“We zitten echt te springen om vakmensen”

Om te laten zien wat het technisch bedrijfsleven te bieden heeft, werd op 8 maart voor vmbo-leerlingen van het Fioretti College uit Hillegom een excursiedag georganiseerd. Onder het motto ‘Ontdek de techniekfabriek’ openden vijf technische bedrijven uit Zuid-Holland hun deuren, met als doel om de leerlingen te interesseren voor een stage of baan in de techniek. Door financiële ondersteuning van A+O werd deze dag mogelijk.

Het is kwart voor negen in de ochtend als een groep van dertig vmbo-scholieren arriveert in Noordwijkerhout voor het eerste bedrijfsbezoek bij de Nobels Group. Al zestig jaar ontwikkelt en produceert het bedrijf rooi- en plantmachines voor de land- en tuinbouw. “Hoeveel onderdelen denken jullie dat wij per jaar voor onze machines maken?”, vraagt service coördinator Douwe Schimmel aan het groepje leerlingen dat hij rondleidt. “Wij maken 300.000 onderdelen per jaar en daar zijn 8.000 platen staal voor nodig.” Hij laat zien hoe de CNC-machines snijden, draaien en frezen. “En dan komt er bijvoorbeeld zo’n mooi rond onderdeeltje uit de machine”, vervolgt hij. De leerlingen zijn meteen geboeid en niet weg te slaan bij de hightech lasersnijmachine die verderop in de bedrijfshal staat. “Dit vinden de jongens prachtig”, zegt begeleidend docent Henk Hartenberg. “Wij hebben wel een keuzevak CNC op school, maar dat staat nog in de kinderschoenen. Hier zien de leerlingen in een realistische omgeving hoe CNC-machines worden gebruikt. Dat inspireert natuurlijk veel meer. Vandaar dat zo’n excursiedag zo belangrijk is.”

Niet goedkoop

Met de bus wordt vervolgens koers gezet naar het tweede bedrijf, DMN-Westinghouse. Bij binnenkomst laat een flitsende bedrijfsvideo zien wat het bedrijf doet: wereldwijd worden de componenten van het bedrijf gebruikt door onder meer de voedingsmiddelen-, plastic-, en cementindustrie. Leermeester Ed Kortekaas neemt de leerlingen mee door de fabriek. “Dit is een component waar granen in een fabriek doorheen gaan. Je ziet dat er allemaal sensoren zijn aangebracht. Als er door slijtage metaaldeeltjes loslaten, dan registeren de sensoren dat. Want het is natuurlijk niet de bedoelding dat er straks metaaldeeltjes in onze muesli zitten.” Eén van de leerlingen wil weten wat zo’n onderdeel eigenlijk kost. “Dat is niet goedkoop, want er zit veel handwerk in”, antwoordt Ed. “Je moet denken aan zo’n 15.000 euro. Dat is inderdaad veel geld.”

Amsterdam Arena

Ook bij het volgende bedrijf, Oosting Staalbouw, is het één en al handwerk. In een enorme productiehal maakt het bedrijf grote staalconstructies voor bijvoorbeeld stadions, vliegvelden, energiecentrales en bruggen. Tijdens de rondleiding passeren de leerlingen van het Fioretti College een lasser die een grote vonkenregen veroorzaakt. “Echt stoer werk”, vinden ze.

“Oostingh doet grote, complexe projecten”, vertelt engineer Dirk van der Plas. “Wij zijn een van de toonaangevende staalbouwbedrijven in Nederland en hebben bijvoorbeeld meegewerkt aan de verbouwing van de Amsterdam Arena.” Het bedrijf heeft momenteel erg veel werk, vult HR-medewerker Marco Cecchi aan. “We zitten echt te springen om vakmensen, we kunnen zeker nog vijfentwintig man gebruiken. Doordat we nu niet genoeg mensen kunnen vinden, remt dat onze productie. Vandaar dat wij van harte meewerken aan deze dag, in de hoop zoveel mogelijk jongeren te inspireren voor een baan in de techniek.”

Bibberspiraal

Na een uitgebreide lunch bij Rederij van Hulst, zet de bus de leerlingen af bij de Vink Groep. Onder de Vink Groep vallen zes bedrijven, die voor klanten in verschillende branches luchttechnische installaties ontwikkelen, produceren, installeren en onderhouden. Hier mogen de leerlingen zelf aan de slag met het lassen van een standaard voor hun smartphone. “Ik vond het heel gaaf”, zegt een enthousiaste Sam van Steijn nadat hij zijn laskap heeft afgezet. “We leren wel lassen op school, maar tig-lassen doen wij niet. Heel leuk om dit nu eens een keer te doen.” Edwin Hoogeveen, hoofd van de technische dienst, neemt de jongens vervolgens mee de fabriek door. Hij vertelt dat de Vink Groep marktleider in Nederland is. “Wij maken enorme volumes in hele korte tijd. Het zijn luchtkanalen voor grote projecten. Denk aan de pier van Schiphol, het kantoor van Booking.com en de Ziggo Dome. En ook de baklucht van de McDonalds gaat door onze luchtkanalen naar buiten.” Na de rondleiding vermaken de leerlingen zich nog met de fameuze bibberspiraal uit de spelshows van Willem Ruis. “Dan kunnen we zien of jullie een vaste hand hebben voor het lassen”, zegt een medewerker lachend.

Veel geautomatiseerd

Robin Noort werkt bij Vink Systemen, onderdeel van Vink Groep, en is organisator van de excursiedag. Hij is blij dat deze bedrijven wilden meewerken. “Allemaal hebben ze hetzelfde probleem: een tekort aan personeel. Door deze dag laten ze zien wat voor prachtige dingen er allemaal binnen de bedrijfsmuren gebeuren. En dat werkt, want ik heb diverse leerlingen horen vragen of ze stage konden lopen. Zo zie je maar dat bedrijf en school elkaar gewoon nodig hebben.”

Tot besluit van het programma staat een bezoek aan Alutech Nederland gepland. Het Katwijkse bedrijf maakt brandstoftanks voor de truckindustrie en bedient klanten als Volvo, Scania en DAF. Manager Willem Hoek laat de leerlingen zien wat er op de enorme werkvloer van 13.000 vierkante meter gebeurt. “De afgelopen jaren hebben wij veel geautomatiseerd, we hebben nu achtentwintig robots in de fabriek.” De leerlingen vinden het prachtig. “Natuurlijk moet zo’n dieseltank ook helemaal waterdicht zijn”, zegt Hoek. “Daarvoor zijn we nu een robot aan het ontwikkelen die als het ware langs de lasnaden ‘snuffelt’ om te kijken of er echt geen lek inzit.” Tot slot mogen de leerlingen zelf nog platen staal buigen, die vervolgens dankbaar worden meegenomen naar huis.

Na afloop zijn de leerlingen erg enthousiast over wat ze gezien hebben. De 14-jarige Calvin van Groen keek zijn ogen uit. “Ik had geen beeld van wat er allemaal bij die bedrijven gebeurde. Ik vond het leuk om te zien en zie mezelf wel bij zo’n bedrijf werken.” Ook Jim Korsuize vond het een leerzame dag. “Het was zeker niet saai. Vooral het lassen vond ik interessant, die kant wil ik ook op. Ik ben echt verrast door wat er allemaal voor dingen gemaakt worden. Ik hoop dan ook dat ik ergens stage kan lopen. Dat zou echt mooi zijn.”

Meer informatie

Robin Noort, Algemeen Medewerker Projecten Vink Systemen, tel. 071 – 409 83 53 of per e-mail: robinnoort@vinksystemen.nl.

A+O contactpersoon

Patricia Klerkx
Regiomanager West-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten