Koninklijke De Vries Scheepsbouw: aandacht voor mensen zit in kleine dingen

1 juli 2019

Veel metalektrobedrijven zijn echte familiebedrijven, die van generatie op generatie overgaan. Wat maakt deze bedrijven onderscheidend? Kijken zij anders naar de toekomst? En gaan zij op een andere manier om met medewerkers? In de serie ‘Het familiebedrijf’, is het woord aan directeur Personeel & Organisatie Madelein van Acker van Koninklijke De Vries Scheepsbouw.

Wat maakt uw bedrijf onderscheidend?

Van Acker: “Ons bedrijf is in 1906 in Aalsmeer door de familie De Vries opgericht. Inmiddels vallen onder de De Vries Groep zeven bedrijven, te weten Koninklijke De Vries Scheepsbouw, De Vries Scheepsbouw Makkum, Scheepswerf Slob, Akerboom Yacht Equipment, De Klerk Binnenbouw, STI Engineering en De Vlijt. Gezamenlijk bouwen wij exclusieve motorjachten van de allerhoogste kwaliteit. Wat ons in mijn ogen onderscheidend maakt, is de liefde voor het vak. Telkens weer zijn onze mensen ontzettend trots op het eindproduct. Of het nu gaat om een engineer, een timmerman, een inkoper of iemand van de afdeling P&O. Iedereen vindt het fantastisch een bijdrage te kunnen leveren aan de prachtige jachten die wij maken.”

Gaat een familiebedrijf anders met zijn mensen om?

“Ik denk het wel. De zorg voor onze eigen mensen staat voorop. De familie De Vries vindt het heel belangrijk dat iedereen gezond, vitaal en ontwikkeld zijn of haar pensioen kan halen. Aandacht voor mensen zit soms in kleine dingen. Als er een jacht verkocht is, trakteren we altijd op een Bossche bol. Met Sinterklaas is er een chocoladeletter voor het personeel. En de familieleden De Vries lopen geregeld over de werf en zijn dan heel toegankelijk. Op die manier tonen ze hun betrokkenheid bij ‘hun kindje’, ondanks dat ze nu meer op afstand van de bedrijfspraktijk staan.”

Hoe vertaalt die aandacht zich concreet in het opleiden van personeel?

“Samen met onze collega jachtbouwer Royal Van Lent Shipyard en ons gezamenlijke architectenbureau De Voogt Naval Architects, werken we op een aantal vlakken samen onder onze merknaam Feadship. Onder andere op het gebied van marketing, arbeidsmarktcommunicatie en refit&services. Maar ook het opleiden en ontwikkelen doen we samen. Een aantal jaar geleden hebben we de Feadship Academie opgericht omdat wij willen dat mensen ontwikkeld zijn en blijven. Wij vinden het belangrijk dat onze werknemers tijdens hun loopbaan hun ‘rugzak’ vullen. Dat kan een AED-cursus zijn, een training hoe je een goed ontwikkelgesprek voert als leidinggevende, of bijvoorbeeld een volledige hbo-opleiding. Dat motiveert henzelf en ze blijven flexibel om de overstap naar een ander bedrijf te maken, binnen Feadship of daarbuiten.”

Is duurzame inzetbaarheid een belangrijk aandachtspunt voor De Vries?

“Zonder meer. Het werk in de jachtbouw is fysiek en de dienstverbanden zijn vaak lang. Onlangs vierde iemand nog zijn 50-jarig jubileum! We willen voorkomen dat mensen versleten met pensioen gaan. Daarom hebben we een eigen bedrijfsergonome, die daadwerkelijk ‘rondjes loopt’ op de werf om te zien waar mogelijke knelpunten zitten. Daarnaast hebben we zogenaamde ‘campagneweken’. Daarbij denken medewerkers mee over verbeteringen op het gebied van gezondheid en arbo-gerelateerde zaken . Zo starten we geregeld met Fitbit-groepen en is er een wekelijkse bootcamptraining. Dat zijn hele concrete ideeën, die vanuit het personeel zelf komen.”

Heeft u moeite om vacatures vervuld te krijgen?

“We hebben altijd wel vacatures openstaan. Interieurbouwers, engineers en pijpfitters zijn momenteel lastig te vinden. Vandaar dat wij ervoor gekozen hebben in recruitment-software te investeren. Maar mensen moeten je bedrijf ook leren kennen. We gaan daarom actief naar scholen  en  organiseren rondleidingen op het bedrijf. Met name die bedrijfsbezoeken slaan erg aan. Veel leerlingen denken nog altijd dat het werk in de jachtbouw zwaar en vies is. Als ze dan hier op de werf komen, zijn ze verbaasd hoe schoon het werk eigenlijk is!”

“De waarde van A+O zit vooral in het leren van elkaar”

Hoe belangrijk is voor uw bedrijf de samenwerking met het onderwijs?

“Die is heel belangrijk. Omdat bestaande opleidingen te ver van de bedrijfspraktijk afstonden, hebben wij in samenwerking met het ROC Leiden/ROC Friese Poort een eigen bbl-opleiding voor de jachtbouw opgezet. De leerlingen krijgen de praktijk in ons bedrijf, de theorie verzorgt het ROC. Daarnaast hebben wij meegedaan aan een project van de STC Group om zogenaamde ‘hybride docenten’ op te leiden. Medewerkers uit metalektrobedrijven worden opgeleid tot docent, om zo een brug te slaan met de praktijk en tegelijkertijd iets te doen aan het lerarentekort. Het is een mooi voorbeeld hoe bedrijven en onderwijsinstellingen elkaar kunnen versterken.”

Wat is de waarde van A+O als opleidingsfonds?

“Natuurlijk zijn de vergoedingen welkom ter ondersteuning van diverse opleidings- en ontwikkelingstrajecten. Zo heeft een aantal leidinggevenden de opleiding ‘leiderschapsontwikkeling’ gevolgd en zetten we persoonlijke ontwikkelingsbudgetten in voor opleidingen van onze medewerkers. Maar de waarde van A+O zit vooral in het ‘leren van elkaar’. Door de kennisdelingsbijeenkomsten en workshops krijg je een kijkje in de keuken bij andere bedrijven. Dat is voor mij altijd enorm inspirerend. Tegen A+O zou ik daarom willen zeggen: ga daarmee door, want juist die kennisdeling doet bedrijven groeien!”

Meer informatie

Madelein van Acker, directeur Personeel & Organisatie De Vries Groep, telefoonnummer 06 – 83 52 27 20 of per e-mail m.vanacker@vriesyard.feadship.nl.

A+O contactpersoon

Patricia Klerkx
Regiomanager West-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten