Het Familiebedrijf: Verzinkerij Meerveldhoven

1 februari 2019

“Wij willen er voor elkaar zijn”

Veel metalektrobedrijven zijn echte familiebedrijven, die van generatie op generatie overgaan. Wat maakt deze bedrijven onderscheidend? Kijken zij anders naar de toekomst? En wordt er op een andere manier met werknemers omgegaan? In de nieuwe serie ‘Het familiebedrijf’, is het woord aan Roel en Daan Sweegers van Verzinkerij Meerveldhoven.

Roel: “Ons bedrijf is van oorsprong een verzinkerij. Wij geven producten van klanten een oppervlaktebehandeling, om roestvorming te voorkomen en het product er mooier uit te laten zien. Denk aan lantaarnpalen, aanhangwagens, transportsystemen of steigermateriaal. Inmiddels hebben wij nog twee andere bedrijven: Dameco, een galvanische verzinkerij en De Run metaalcoating. Maar het begon allemaal in 1947, vlak na de 2de Wereldoorlog, toen onze overgrootvader Adriaan Sweegers de Verzinkerij Meerveldhoven startte. Mijn vader heeft de verzinkerij vervolgens uitgebouwd tot een modern bedrijf. Inmiddels zijn we één van de grotere verzinkerijen in de Benelux. Met onze 120 medewerkers verwerken wij per jaar dertig miljoen kilo staal. Dat is te vergelijken met drie volledige Eiffeltorens.”

Wat maakt jullie bedrijf onderscheidend?

Roel: “Dat is in drie woorden samen te vatten: maatschappelijk verantwoord ondernemen. In de tijd van mijn opa waren er nog geen regels voor arbo, milieu en veiligheid. Toen mijn vader het roer overnam eind jaren zeventig, zag hij in dat het anders moest. Hij heeft er een prachtig mooi bedrijf van gemaakt, door fors te investeren in milieumaatregelen en arbeidsomstandigheden. Zo kwamen er afzuigkappen, beschermende kleding en een afvalwaterzuivering. Dat was in die tijd, de zeventiger jaren, echt nog geen gemeengoed. Hij was daarmee echt een voorloper en zette daarmee de standaard voor de rest van de markt.”

Daan: “Op die voet zijn wij als zoons verdergegaan. We hebben niet de ambitie om er vijf verzinkerijen bij te kopen. Maar wél de ambitie om te zorgen dat ons bedrijf toekomstbestendig is. Zo hebben we nu 1.830 zonnepanelen op ons dak liggen, die een halve Megawatt aan energie opwekken. We willen niet alleen goed voor onze mensen zorgen, maar ook voor de samenleving als geheel. Want na ons gaat het leven gewoon door.”

Wat betekent dat voor de omgang met jullie personeel?

Daan: “Ons bedrijf is één grote familie. De deur van ons kantoor staat letterlijk en figuurlijk altijd open. We zijn ook veel op de werkvloer en hebben daardoor veel contact met de medewerkers. Het gaat immers om mensen. Voor arbeidsmigranten die nog geen huis hebben, hebben we bijvoorbeeld op het terrein een paar tijdelijke woningen beschikbaar. Als mensen in de schulden zitten, regelen we schuldhulpverlening. We bieden opleidingen om van onze mensen echte vakmensen te maken. Kortom, we willen er voor elkaar zijn.”

Hoe vertaalt zich dat in het opleiden van personeel?

Roel: “Dat hoort er als vanzelfsprekend bij. We hebben momenteel vijftien nationaliteiten rondlopen, die we taalcursussen aanbieden. Er zijn vakmatige opleidingen, zodat mensen zich bijvoorbeeld kunnen ontwikkelen tot poedercoater of straler. Er worden trainingen in de omgang met gevaarlijke stoffen gegeven en voor ons kantoorpersoneel is er een cursus coachend leidinggeven. Er is dus voldoende ruimte voor mensen om zich te ontwikkelen. En dat vinden we dus ook belangrijk. Wij willen hen kansen geven.”

Kent uw bedrijf veel lange dienstverbanden?

Roel: “Zonder meer. Doordat mensen het gevoel hebben dat er oog voor ze is, blijven ze lang bij ons. Dienstverbanden van dertig of veertig jaar zijn geen uitzondering. We hebben zelfs iemand van 80 jaar rondlopen die nog altijd twee dagen in de week voor ons werkt. Dat is toch hartstikke mooi dat zo iemand nog gewoon actief is!”

Daan: “Maar aan die lange dienstverbanden zit tevens een keerzijde. Bij ons gaat het om zwaar fysiek werk, waardoor mensen niet in staat zijn om werkend hun pensioenleeftijd te halen. Het zijn vaak mensen die er een ongezonde leefstijl op nahouden. Dus we zien veel medewerkers met hartproblemen of suikerziekte. Daarnaast zijn er ook werkgerelateerde klachten, zoals knie- of schouderproblemen. Omdat we een behoorlijk vergrijsd personeelsbestand hebben, is het belangrijk om daar iets mee te doen. Vandaar dat we samen met A+O een project ‘Duurzame inzetbaarheid’ aan het opzetten zijn. Onder begeleiding van Schouten & Nelissen gaan we kijken hoe we de bewustwording kunnen vergroten en welke maatregelen we kunnen treffen om mensen zo lang mogelijk gezond aan het werk te houden.”

Hoe zien jullie de rol van A+O als opleidingsfonds?

Roel: “Die rol is heel erg belangrijk. Het is prettig dat regiomanager Joost van Doorn gewoon bij ons langskomt. Want in alle drukte hebben we niet de tijd om voortdurend op de website van A+O te kijken. Door met hem te sparren wordt je gestimuleerd om kritisch naar je eigen bedrijf te blijven kijken en hoor je wat de mogelijkheden zijn. En dan gaat het niet alleen om de vergoedingen die A+O biedt, maar bijvoorbeeld ook om zo’n traject gericht op duurzame inzetbaarheid. Dat zijn toch dingen waar wij als bedrijf heel erg ons voordeel mee kunnen doen.”

Meer informatie

Roel Sweegers, directeur-eigenaar Verzinkerij Meerveldhoven, telefoonnummer 040 – 25 36 622 of per e-mail roel@verzinkerijmeerveldhoven.nl.

A+O contactpersoon

Joost van Doorn
Regiomanager Brabant en Zeeland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten