Het nieuwe A+O-aanbod: “Behouden wat wérkt, met nieuwe accenten”

6 december 2021
leestijd: 5 minuten

De nieuwe cao Metalektro is een feit. Benieuwd welk aanbod A+O Metalektro vanaf 1 januari 2022 voor jouw bedrijf heeft? Saskia Görtz, directeur van A+O Metalektro, licht alvast een tipje van de sluier op. “We behouden wat goed werkt en zetten volop in op strategische thema’s als nieuwe instroom en 24/7 laagdrempelig leren.”

Met de deur in huis: kun je alvast een tipje van de sluier oplichten over het nieuwe A+O-aanbod?

“Ja! Zeker is dat we een groot deel van het aanbod van de vorige cao-periode per 1 januari 2022 voor heel het jaar laten doorlopen. Dit aanbod heeft zich in de afgelopen jaren bewezen en onze bedrijven zijn er blij mee. Uiteraard nemen we onze lessons learned mee. Achter de schermen zetten we op dit moment de puntjes op de i. In januari presenteren we het eerste deel van ons nieuwe aanbod voor 2022.”

Neem ons nog even mee in het voorafgaande proces …

“In juli hebben werkgeversorganisatie FME en de vakbonden FNV, CNV, VHP2 en De Unie een principeakkoord bereikt over de nieuwe cao Metalektro. Deze keer is ook afgesproken gezamenlijk een strategische agenda te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van de arbeidsmarkt. Op 13 september hebben de leden van de vakbonden en de FME ingestemd met de nieuwe cao. De cao geldt voor 30 maanden, dus van 1 juli 2021 t/m 31 december 2023. Nadat leden hebben ingestemd met de cao hebben wij de opdracht van ons bestuur gekregen om de gemaakte afspraken uit te werken in een nieuw aanbod.”

Wat zie jij als belangrijke meerwaarde van A+O voor de sector?

“Als opleidingsfonds voor de sector richten wij ons op wat je als bedrijf alleen niet kan, maar wat wij als sector gezamenlijk wél kunnen.”

Is kennis- en deelplatform oZone daar een voorbeeld van?

“Absoluut. Je kunt als bedrijf individueel een leerplatform kopen en zelf leermodules voor jouw bedrijf ontwikkelen, maar door als sector gezamenlijk een deelplatform te ontwikkelen, zijn we vele malen effectiever en efficiënter. Modules die het ene bedrijf maakt, kunnen door het andere bedrijf benut worden. Zo sta je op elkaars schouders. Denk aan modules over digitale vaardigheden of nieuwe technieken die landelijk voor iedereen beschikbaar zijn. oZone groeit snel door en ontwikkelt zich voorspoedig. Steeds meer bedrijven en andere relevante partijen weten het platform te vinden en delen er hun kennis. Ook techniekopleidingen haken aan. Dat is een prachtige ontwikkeling. Komend jaar zetten we weer volop in op oZone. Zo maken we voor de hele sector 24/7 laagdrempelig leren mogelijk.”

Heb je nog een voorbeeld?

“Ook ons onderzoek vind ik een mooi voorbeeld van een A+O-activiteit waar de hele sector van profiteert. Onze eenvoudig toegankelijke arbeidsmarktmonitor bijvoorbeeld. Die helpt onszelf niet alleen bij arbeidsmarktanalyses, maar biedt ook overheden nuttige informatie over onze sector. En als bedrijf kun je met de informatie jezelf vergelijken met de branche of je verdiepen in de bredere ontwikkelingen.”

Jullie zetten je ook in om Europese en Nederlandse subsidies toegankelijk te maken.

“Klopt, we begrijpen heel goed dat je als individueel bedrijf soms gek wordt van alles wat op je afkomt. Maar het is natuurlijk zonde om Europese en Nederlandse geldstromen te laten liggen. Daarom zet A+O zich in om subsidies zoveel mogelijk beschikbaar te maken voor bedrijven en medewerkers in de techniek!”

Hoe komt het jaaraanbod van A+O tot stand?

“Analyse van de informatie van onze regiomanagers speelt een belangrijke rol. Onze regiomanagers bezoeken in een cao-periode al onze aangesloten bedrijven minimaal één keer. Zo weten ze uit eerste hand voor welke uitdagingen onze bedrijven staan op HR-gebied. Zien wij dat meer bedrijven tegen dezelfde thema’s aanlopen, en dat daar weinig of moeilijk toegankelijk aanbod voor is in de markt? Dan komt A+O in actie om als ‘buitenboordmotor’ van onze hele sector een bijdrage te leveren. Daarnaast voeren wij de opdrachten uit die sociale partners hebben geformuleerd in de cao. Dit jaar is ons bijvoorbeeld gevraagd om te zorgen voor een dialoogtraining en om de leervouchers te continueren. Het bestuur van A+O, bestaand uit sociale partners, weegt al deze input en maakt een keuze wat in uitvoering wordt genomen ”

Waar liggen accenten in het nieuwe aanbod?

“Een speerpunt is het groeiende tekort aan technici. Daar loopt de hele sector tegenaan. Het bestuur vindt het belangrijk om voor dit sectorbrede probleem ook in 2022 veel aandacht te hebben. A+O ondersteunt werkgevers daarom met verschillende vergoedingsregelingen, waardoor nieuwe medewerkers met de juiste opleidingen kunnen instromen in de sector. Ook gaan we instroom in de sector via oZone bevorderen. Zo kun je in oZone je bedrijf met leercontent presenteren bij het UWV, de bibliotheek of waar je maar wilt! Een creatieve, nieuwe manier om onze sector te ondersteunen bij deze uitdaging.”

Waarop ligt de focus bij zittende medewerkers?

“Ook voor hen blijft volop aandacht in het nieuwe aanbod. Juist in deze tijd, waarin digitalisering een hoge vlucht neemt en technologische ontwikkelingen elkaar steeds sneller opvolgen, is het heel erg belangrijk dat alle medewerkers ‘bij’ blijven. Iedereen moet de kans krijgen zich volop te blijven ontwikkelen. A+O faciliteert hierin met verschillende vergoedingen voor de ontwikkeling van je individuele medewerkers en natuurlijk zijn de modules in de openbare bibliotheek van oZone beschikbaar.”

Blijft A+O bedrijven ook ondersteunen met gerichte projecten?

“Ja, het project ‘Anders roosteren’ blijkt bijvoorbeeld een belangrijke bijdrage te leveren. Daarbij krijg je als bedrijf gericht advies over hoe je slimmer kunt roosteren, waardoor medewerkers bijvoorbeeld meer rusttijd hebben. We ondersteunen ook projecten rondom vragen als: hoe kan ons bedrijf duurzame inzetbaarheid handen en voeten geven? Hoe zorgen we voor vitale medewerkers? Met ons aanbod maken we het makkelijker om deze thema’s binnen je bedrijf op de kaart te zetten.”

Wat betekenen de coronamaatregelen voor jullie aanpak?

We verwachten dat de maatregelen nog zullen continueren in 2022. Afgelopen periode is een groot deel van onze dienstverlening online beschikbaar gemaakt. Door de online-mogelijkheden zijn de regiomanagers nog meer dan ooit in contact met de bedrijven. Hier gaan we mee door.

A+O contactpersoon

Melanie Lancel
Melanie Lancel
Senior projectleider / adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten