‘Het nieuwe leren’: unieke samenwerking tussen Regio College Zaandam en Boon Edam

14 april 2022

Hoe maak je opleiden aantrekkelijk voor je werknemers? Met die vraag worstelde A+O-bedrijf Boon Edam, producent van draaideuren en beveiligingstoegangen. Samen met het Regio College uit Zaandam ontwikkelde Boon Edam op maat gesneden opleidingsmodules voor de Metalektro. “Op deze manier verleid je je medewerkers echt om te willen leren.” 

Jos Snijders en Siegfried Roethof

“Als familiebedrijf heeft Boon Edam het investeren in de toekomst van de medewerkers hoog in het vaandel staan”, zegt Tineke Koromilas, HR Adviseur en tevens initiatiefnemer van dit project bij Boon Edam. “Bestaande opleidingen waren echter voor onze medewerkers niet aantrekkelijk. Leslocaties zijn meestal te ver weg en de opleidingen bevatten vaak veel vakken die niet aansluiten bij hun functie. Daarnaast is stagelopen vaak een verplicht onderdeel van de opleiding en dat is voor onze medewerkers uiteraard niet relevant.” Dus ging Boon Edam op zoek naar een alternatief, vertelt ze. “Ik heb contact gezocht met Jos Snijders, teammanager van het Regio College in Zaandam, om te kijken wat we samen met het ROC konden doen.” Bij hem bleek Boon Edam aan het goede adres. “Ik heb zelf jarenlang gewerkt in de metaal, bij het bedrijf Eurometaal”, vertelt Snijders. “Toen dat bedrijf ophield te bestaan, ben ik het onderwijs ingegaan. Tien jaar geleden ben ik in samenwerking met de vier andere ROC’s in Noord-Holland begonnen met het ontwikkelen van modulair onderwijs, omdat die vorm van onderwijs in mijn ogen de toekomst had.” 

Laagdrempelig leren

Dat modulaire onderwijs was precies wat Boon Edam zocht, vertelt Koromilas. “Samen met het Regio College hebben we op maat gemaakte modulaire opleidingen ontwikkeld. Hiervoor zijn bestaande opleidingen ‘gestript’ tot losse modules speciaal voor onze sector.” In totaal gaat het om 25 modules op niveau 2 tot en met niveau 4. “Denk bijvoorbeeld aan opleidingen als basisvaardigheden elektrotechniek, machinaal zagen, aandrijftechniek, montage & onderhoud en ontwerpen & tekenen.” 

Voor deze modules is uit de bestaande opleidingen enkel de theorie geselecteerd over onderwerpen en processen die daadwerkelijk voor Boon Edam relevant zijn, licht Snijders van het Regio College toe. “Verplichte vakken als Nederlands en Engels en de verplichte stages zijn geschrapt. Op deze manier kan een medewerker iedere losse module kiezen die voor hem of haar op dat moment relevant is. Dit in combinatie met de korte duur van slechts een aantal weken, maakt het volgen van zo’n losse module ontzettend laagdrempelig en doelgericht. Bovendien kunnen modules worden gestapeld, zodat je kunt doorgroeien naar een hoger niveau of een volledige mbo-opleiding kunt doen.” Ook A+O ziet het belang van het opleiden van zij-instomers voor de sector. Losse modules die landelijk erkend zijn, komen ook voor een vergoeding in aanmerking via het Financieringsregelement Opleiden. 

“Modulair onderwijs heeft de toekomst” 

Veel voordelen

Inmiddels zijn de modules ‘Basisvaardigheden Metaal’ en ‘Leidinggeven’ landelijk gecertificeerd, vertelt Koromilas. “Eén van onze medewerkers heeft onlangs het eerste certificaat uitgereikt gekregen. Medewerkers die andere – nog niet gecertificeerde modules – hebben gevolgd, ontvangen een schoolverklaring die is ondertekend door de Regionale Examencommissie. Daarin is opgeschreven over welke vaardigheden ze beschikken. Mocht iemand bij een ander bedrijf gaan werken, dan kunnen ze die verklaring aan de nieuwe werkgever overleggen.” 

Voor Boon Edam biedt deze nieuwe vorm van leren volgens Koromilas in ieder geval veel voordelen. “We kunnen hierdoor de interne doorstroom van medewerkers vereenvoudigen en verbeteren. Dit maakt de organisatie een stuk flexibeler en wendbaarder. Daarnaast houden we op deze manier de kwaliteit van ons product en dienstverlening hoog. En ook gezien de schaarste aan personeel is die doorstroom ontzettend belangrijk. Die schaarste zal de komende jaren alleen maar groter worden.”  

Op dit moment bekijkt Boon Edam of de leermodules ingezet kunnen worden om zij-instromers snel inzetbaar te krijgen, zegt Koromilas. “Want die zij-instroom kan interessant zijn in het licht van de toenemende personeelstekorten.” De modules die het Regio College aanbiedt, zijn momenteel nog klassikaal, vertelt ze. Maar Boon Edam heeft het voornemen om de modules online te gaan aanbieden via het digitale leerplatform oZone van A+O. “Ik denk dat modulair opleiden voor veel bedrijven in een behoefte kan voorzien. Op deze manier verleid je je medewerkers echt om te willen leren. Tegen andere bedrijven zou ik dan ook willen zeggen: het biedt zoveel voordelen, ga er dus vooral mee aan de slag!”  

Ben je geïnteresseerd en wil je weten of deze modules ook geschikt zijn voor jouw organisatie en jouw medewerkers? Of wil je je medewerkers direct laten instromen of heb je andere vragen? Neem dan contact op met Patricia Klerkx, A+O-regiomanager West-Nederland, via onderstaande contactgegevens. 

Meer informatie

Tineke Koromilas, HR Adviseur Boon Edam, telefoon 06-113218 09 of per e-mail: tineke.koromilas@boonedam.com. 

Jos Snijders, Teammanager Regio College Zaandam, telefoon 06-21585911 of per e-mail: jsnijders@regiocollege.nl. 

 

A+O contactpersoon

Patricia Klerkx
Regiomanager West-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten