Hoe maak je van 55-plussers vitale vakmensen voor de toekomst?

25 oktober 2019

Zorgen voor voldoende vitale vakmensen. Het is een uitdaging waar de gehele metalektro mee te maken heeft. Zo ook metaalbedrijf Priema. “Ons personeel vergrijst, jonge aanwas is lastig te vinden en er moet langer doorgewerkt worden tot het pensioen. Een mooi moment om met onze 55-plussers aan de slag te gaan met het A+O-project Voldoende Vitale Vakmensen”, vertelt algemeen directeur Bert Jan Roesink.

Bert Jan Roesink, algemeen directeur

In Hardenberg, Hoevelaken en Tsjechië verwerkt Priema staal tot een product voor klanten als DAF, Bosch, Honeywell, Liebherr en Intercell. Roesink: “We engineeren niet zelf maar zorgen voor producten volgens tekening van onze klanten die zij vervolgens in hun product kunnen gebruiken. Denk aan onderdelen van vrachtwagens en sierlijsten van auto’s als Volvo, Audi en Porsche. Maar ook de onderdelen van witgoed, cv-ketels en elektrische handgereedschappen. Dat doen we met 170 man, waarvan veel metaalbewerker of lasser zijn. Het is relatief zwaar werk en we zitten in een hoek van de techniekbranche waar extra lastig jonge instroom voor te vinden is. Ons personeel is trouw, maar ouder.”

Mindset veranderen

Mondjesmaat is Priema daarom al enige jaren bezig met duurzame inzetbaarheid. “Maar het project Voldoende Vitale Vakmensen van A+O trok ons over de streep om nu echt aan de slag te gaan”, aldus Anouk Arends, HR-adviseur bij Priema. “Er heerst een soort behoudendheid onder onze mensen en ze moeten wennen aan een veranderende mindset. Want wat maakt het werk nu zwaar? Wat is er leuk en wat is er minder leuk aan? Wat kun je zelf veranderen en wat kunnen wij doen?” Samen kunnen we het werk comfortabeler maken, gaat Roesink verder. “Maar daar is bewustwording voor nodig. Als iemand 55 jaar is, duurt het nog een hele tijd tot zijn pensioen. De meeste mannen zijn daar nog vrij laconiek in.”

‘Als iemand 55 jaar is, duurt het nog een hele tijd tot zijn pensioen.’

Talloze oplossingen

Vandaar dat Priema de ondersteuning van A+O en Berenschot inriep om aan de slag te gaan met twee groepen van tien 55-plussers. Een middag en avond lang gingen de mannen met elkaar aan de slag om het thema ‘vitale vakmensen’ te bespreken. “Samen met het management verzorgden wij de aftrap. Maar daarna deden de productiemedewerkers de sessie alleen. Dat was een bewuste keuze omdat ze op die manier vrijer konden spreken”, vertelt Arends. In het begin waren de deelnemers wat sceptisch, maar al snel kwam men een beetje los. Roesink: “Van lasrookafzuigers tot palletwagens en van gezonder eten tot tilinstructies. De medewerkers kwamen met talloze goed doordachte oplossingen, waaronder ook het rouleren van de werkzaamheden.”

Praktische tips

Anouk Arends, HR-adviseur

Na de sessie verzorgde Berenschot een overzichtelijke en praktische rapportage. Roesink: “Een document dat we nadien met elkaar besproken hebben. Een uitstekende werkwijze want nu hebben we daadwerkelijk een lijst met praktische tips waar we gericht mee aan de slag kunnen.” Dat is nu stap twee, vervolgt Arends. “Sommige punten zijn makkelijk te realiseren. Terwijl andere oplossingen meer actie vragen. We zitten nu in de fase dat we een beslissing moeten nemen op welke specifieke en algemene punten we ons gaan richten. Zeker is in ieder geval dat het Priema een boost heeft gegeven om een toekomst met voldoende vitale vakmensen te creëren.”

Gebruik de ervaring

Arends kan het traject andere A+O-bedrijven dan ook van harte aanbevelen. “Er ligt een volledig programma voor je klaar dat bovendien ook nog gefinancierd wordt. ” Voor bedrijven die die stap inderdaad willen zetten heeft Arends nog wel een aantal tips. “Let er bij het vormen van de sessiegroepen op dat de deelnemers uit hetzelfde werkveld komen. Dat vergemakkelijkt het onderlinge sparren. De werkvloer heeft simpelweg andere wensen dan het kantoor. En daarnaast is het van groot belang dat het traject ook gedragen wordt door het management. Alleen op die manier kun je laten zien hoe verschrikkelijk belangrijk dit onderwerp is. Nu en in de toekomst.”

Wilt u ook net als Priema aan de slag met duurzame inzetbaarheid? Als A+O bedrijf kunt u via het project ‘voldoende vitale vakmensen’ kosteloos ondersteuning krijgen voor alle activiteiten die bijdragen aan de inzetbaarheid van medewerkers. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Weten wat medewerkers nodig hebben om het werk vol te houden.
  • Leidinggevenden helpen bij het voeren van (inzetbaarheids)gesprekken.
  • Een praktisch plan maken voor 2020.
  • Een bedrijfsspecifieke gesprekswijzer maken voor de komende beoordelingsgesprekken.
  • Loopbaanpaden in kaart brengen.
  • In kaart brengen van competenties en vaardigheden.
  • Betere inwerkprogramma’s om nieuwe medewerkers snel inzetbaar en wegwijs te maken.
  • Etc.

Neem voor meer informatie contact op met uw regiomanager.

 

Meer informatie

Anouk Arends, HR-adviseur Priema, tel.: 0523- 28 11 00 of e-mail a.arends@priemabv.nl.

A+O contactpersoon

Eelke Riemersma
Regiomanager Noord-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten