“Iedere medewerker verdient gym van de hersenen!”

22 december 2021
leestijd: 5 minuten

“Als je iets nieuws leert, maak je nieuwe verbindingen in je brein”, vertelt A+O senior-adviseur en onderwijskundige Manon Lubbers. Als projectleider is Manon verantwoordelijk voor ‘Talent blijvend ontwikkelen’ en ‘Talentontwikkeling organiseren’, twee van de vier hoofdthema’s binnen het nieuwe aanbod van A+O Metalektro voor 2022. Wat is er nieuw voor bedrijven en waar ligt de focus? Een interview over de twee thema’s. 

“Doe of leer je iets nieuws – het maakt eigenlijk niet uit wát – dan prikkel je je hersenen, zegt Manon: “Zo leg je nieuwe verbindingen en maak je je hersens plastischer. Je hersenen gaan van een fixed mindset naar een growth mindset.” 

Eenvoudig verschil

En dat is precies wat je als bedrijf wilt: medewerkers met een growth mindset, mensen die zich ontwikkelen. Zodat je goed gekwalificeerde medewerkers houdt die nieuwe uitdagingen in de techniek, zoals digitalisering en automatisering, aangaan. Zodat medewerkers gemotiveerd blijven. Zín hebben in hun werk.  

Het verschil tussen deze hoofdthema’s is eenvoudig, legt ze uit: “Leren en ontwikkelen en mensen inzetbaar houden is de verantwoordelijkheid van een medewerker zelf én van het bedrijf. Binnen het thema ‘Talent blijvend ontwikkelen’ vind je al onze regelingen die stimuleren dat individuele medewerkers zelf blijven groeien. En binnen het thema ‘Talentontwikkeling organiseren’ bieden we regelingen die je helpen om als bedrijf ontwikkeling te faciliteren en te stimuleren.” 

Laaggeletterde medewerkers

Wat valt er allemaal onder het thema ‘Talent blijvend ontwikkelen? Manon: “Allereerst de ‘Ontwikkelvouchers’, waarmee je als medewerker een budget beschikbaar hebt die je kunt inzetten voor een opleiding naar keuze. En natuurlijk kan ook gebruik worden gemaakt van de regeling ‘Ontwikkel jezelf’. Dat is een brede regeling die je kunt inzetten voor medewerkers om hun persoonlijke skills te verbeteren. We vergoeden bijvoorbeeld ook cursussen om de taalvaardigheid van laaggeletterde medewerkers te verhogen.”  

Digitale vaardigheden

Ook de regelingen ‘Ontwikkel je digitale vaardigheden’ en ‘NL Leert Door: Digitale vaardigheden’ zitten opnieuw in het aanbod. Logisch, stelt Manon: “Je ziet dat digitalisering en automatisering razendsnel gaan. Steeds weer nieuwe software, robots, technieken. A+O heeft voor ‘NL Leert Door’ een overzichtelijke gids samengesteld met geselecteerde trainingen op dat gebied. Zo maken we het kiezen voor bedrijven en medewerkers eenvoudiger.”  

Medewerkers koesteren

Het is belangrijk dat individuele medewerkers zich ontwikkelen, bijvoorbeeld door cursussen of trainingen te volgen, maar als bedrijf ben je verantwoordelijk om de juiste omstandigheden te creëren, benadrukt Manon. Daarbij helpen regelingen binnen het thema ‘Talentontwikkeling organiseren’. A+O continueert het succesvolle aanbod van de afgelopen periode: Strategisch opleidingsplan, de Persoonlijke inzetbaarheidsscan, de Regeling Duurzame inzetbaarheid, Anders roosteren en Werkplekleren.  

Manon: “Medewerkers koesteren doe je enerzijds door medewerkers gezond en energiek te houden, bijvoorbeeld door genoeg variatie in het werk te bieden, en door een behapbare fysieke en mentale belasting. Anderzijds doe je dat door medewerkers breed genoeg inzetbaar te houden, zodat ze mee kunnen met nieuwe ontwikkelingen in je bedrijf en in de markt. Wij helpen je het kader te creëren: Hoe stimuleer je medewerkers om te leren? Wat kun je doen om mensen inzetbaar te houden?”  

Afzuigpunt voor lasrook

Een voorbeeld is de Persoonlijke inzetbaarheidsscan, een onderzoek dat je als bedrijf kunt laten doen naar de wensen en ervaringen van medewerkers. Medewerkers beantwoorden geanonimiseerd vragen als: hoe ervaar je de werkdruk? Heb je fysieke klachten? Hoe is de mentale belasting? Hoe is je relatie met je leidinggevende? Hoe kunnen we zorgen dat jij je werk blijft volhouden en leuk blijft vinden? Op de vraag: “Wat kan er in jouw werk nog beter?”, kwamen in het afgelopen project al heel concrete antwoorden als: “Ik zou graag wat vaker een schouderklopje willen”; “Goede werkschoenen en matten om op te staan”; “Een heftafel, dan hoef ik niet meer zo zwaar te tillen” of “Afzuigpunten voor lasrook!”  

Manon ziet dat de scan heel goed werkt: “Je krijgt een overzichtelijk rapport waarin je als werkgever per groep of afdeling direct ziet als indicatoren op rood staan. Dan weet je: daar is actie gewenst! Wat kan ik morgen al veranderen? Het is heel hands-on en past bij de sector.” Nieuw is dat A+O de scan ook in het Engels gaat aanbieden. “Zo kunnen we nog meer mensen in de sector bereiken!” 

Andere werktijden (was: ‘anders roosteren’)

Ook met het project ‘Anders roosteren’ zijn de afgelopen jaren veel positieve ervaringen opgedaan. Daarin krijg je als bedrijf gespecialiseerd advies over vragen als: hoe maken we gezondere werkroosters? en: zijn flexibeler werktijden mogelijk? Manon: “Als je luistert naar de roosterwensen van je medewerkers, wordt je bedrijf aantrekkelijk voor grotere groepen. Denk aan vrouwen, nieuwe werknemers, parttimers. Ik zie dat veel bedrijven hier een paar jaar geleden nog niet voor in waren, maar zich inmiddels aan het oriënteren zijn.” 

Het project heeft een nieuwe naam gekregen ‘Andere werktijden’ en is up-to-date gemaakt. Na een adviesgesprek kun je als bedrijf aan de slag met een handige en uitgebreide Menukaart, legt Manon uit. “Je kunt bijvoorbeeld een toets op je rooster laten doen, of op vermoeidheidsrisico’s. Hulp krijgen bij werktijdsverandering of bij de evaluatie van roosters. Een heel nieuw rooster laten opstellen, of het werkaanbod laten analyseren en een sociale analyse doen: wat zijn de voorkeuren van medewerkers rondom werktijden?” 

Tip voor learning mindset

Tot slot heeft Manon nog een tip voor HR-medewerkers die hun medewerkers in een learning mindset willen krijgen? Ze citeert Jelle Jolles, hoogleraar Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam: “Het allerbelangrijkst is dat je nieuwsgierig blijft. Als je ergens nieuwsgierig naar bent, blijf je jezelf uitdagen!” Hoe zorg je daar dan voor? “Leren doe je op heel veel manieren, ook door te oefenen, door je hobby’s, door sociale contacten. Zo leer je elke dag!”  

A+O contactpersoon

Manon Lubbers
Manon Lubbers
Projectleider/adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten