“Industriële robotica heeft de toekomst”

11 mei 2021

Sinds vorig jaar bieden Landstede MBO en Deltion College gezamenlijk een module ‘Industriële Robotica’ aan. Niet alleen voor de eigen leerlingen, maar ook voor werknemers van bedrijven uit de regio. “Dit is een unieke kans voor werknemers om meer te leren over het werken met robots.” 

“Als Landstede werken we in het kader van het Regionale Investeringsfonds Industriële Robotica (RIF IR) nauw samen met het Fieldlab Industrial Robotics, Deltion College en de hogeschool Windesheim. A+O Metalektro heeft financieel bijgedragen aan het Fieldlab Industrial Robotics”, zo vertelt projectleider Anky van Etten aan het begin van het gesprek. “Met als doel om studenten en medewerkers van bedrijven op te leiden in de nieuwste technologische ontwikkelingen. De module Industriële Robotica op mbo-4 niveau past in dat streven en maakt deel uit van een doorlopende leerlijn. Binnen een regionale samenwerking ontwikkelen de verschillende scholen samen met bedrijven nieuw lesmateriaal voor het mbo en hbo.”

Robot programmeren

Floris Wesseling, docent Robotica

“Industriële Robotica heeft de toekomst”, vervolgt Van Etten. “Robotisering kost geen banen, maar creëert nieuwe banen en kansen voor ondernemers in de maakindustrie. Dus is het ontzettend belangrijk dat studenten én werknemers up-to-date zijn met vaardigheden op het gebied van Industriële Robotica.”  

De module Industriële Robotica die Landstede en Deltion College gezamenlijk aanbieden, is een combinatie van theorie en praktijk, vertelt docent Robotica Floris Wesseling.Je krijgt inzicht in het functioneren en programmeren van een robot, maar leert tevens hoe robots ingezet kunnen worden in het productieproces. En tijdens het praktijkgedeelte ga je in kleine groepjes ook echt met een robot aan de slag.Hij merkt dat zijn studenten enthousiast zijn over dit nieuwe studieonderdeel. “Aan het einde van de module kunnen ze een robot laten bewegen en met een grijparm een concrete taak laten uitvoeren. Dan krijg je reacties als: ‘hé, dit lijkt wel heel erg op wat een robot in de fabriek ook doet!’. Dat vinden ze dan heel erg stoer.”  

Charlotte Kok is één van die studenten die de module volgde. “Ik denk dat het belangrijk is dat wij al op school leren werken met robots. Want tegenwoordig staan ze in steeds meer bedrijven.” Ze vond de module Industriële Robotica ‘leuker dan verwacht’. “Een deel was theorie: over welke robots er zijn, over de verschillende toepassingen en over veiligheid. Maar het leuke was dat we ook echt een robot moesten gaan programmeren. Het was heel cool om te zien dat onze robot uiteindelijk blokjes kon sorteren en opstapelen.” 

 “Robotisering creëert nieuwe kansen voor de maakindustrie” 

Unieke kans

Anky van Etten, projectleider Industriële Robotica Landstede

Projectleider Van Etten benadrukt dat de module zeker niet alleen is bedoeld voor de eigen leerlingen van Landstede en Deltion. “Ook voor zittende werknemers is er een beroepsmodule beschikbaar. In september van dit jaar starten we met een nieuwe groep. Tevens is er de mogelijkheid om de module incompany te verzorgen, als er meer mensen van één bedrijf zich willen inschrijven. Het is een unieke kans voor werknemers om meer te leren over het werken met robots. Dat is bovendien goed voor hun arbeidsmarktpositie. Want de tijd dat mensen vijftig jaar bij hetzelfde bedrijf werkten, is wel voorbij.”  

Naast de beroepsmodule is er ook een AD-traject op hbo-niveau ontwikkeld, vertelt Van Etten. Ze is erg blij met de hechtere samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven die er de afgelopen jaren is ontstaan. “Het onderwijs leert van het bedrijfsleven en het bedrijfsleven van het onderwijs. Dat zie je bij uitstek terug bij deze opleiding voor Industriële Robotica: als Landstede en Deltion leiden wij studenten en zittende werknemers op en tegelijkertijd kunnen wij door de nauwe contacten met het bedrijfsleven onze lesstof aanpassen aan de nieuwste ontwikkelingen. Iedereen wordt hier dus beter van. Dat is het mooie van de samenwerking die hier in de regio tot stand is gekomen! 

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van het Fieldlab Industriële Robotica. 

Voor meer informatie kun je tevens contact opnemen met Anky van Etten, projectleider Industriële Robotica Landstede, telefoon 06-37383699 of per email: avanetten@landstede.nl 

 

 

A+O contactpersoon

Rob Nijhof
Regiomanager Oost-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten