Jongeren warm maken voor het lasvak? Zo doen ze dat bij NEWES

28 september 2021

Hoe zorg je voor instroom van nieuwe servicemedewerkers als een derde ervan bijna met pensioen gaat? Voor die uitdaging staat service- en onderhoudsbedrijf NEWES. Hun oplossing: een eigen lasschool in samenwerking met Las Techniek Oost (LTO). In twee lasboxen achter het bedrijf worden talenten klaargestoomd voor het vak. Junior-lasser Ruben Nijland (20): ‘Elke dag is anders, elke dag is avontuurlijk.’ 

“Het neusje van de zalm”, zo noemt Chief Operational Officer Jolanda Assink-Nijboer de lassers die bij NEWES werken. NEWES is gespecialiseerd in het beoordelen, onderhouden, repareren, verbeteren en keuren van warme werktuigbouwkundige industriële installaties,.Zoals stoomketels, leidingwerk, fornuizen en ovens; nieuw en gebruikt. Zo’n 35 vaste servicemedewerkers werken op locatie door heel Nederland, bijvoorbeeld op de raffinaderij van Pernis. “Kwaliteit en veiligheid staan op één. Onze lassers werken met hooggelegeerde staalsoorten die warmte en druk kunnen doorstaan. Dat vraagt om medewerkers met groot vakmanschap die kennis hebben van complexe lasprocedures en alle lasvaardigheden beheersen.”  

Vissen in kleine vijver

Hoe vind je die medewerkers? Daar begon de schoen te wringen, vertelt Jolanda: “De komende vier jaar gaan dertien buitendienstmedewerkers met pensioen. De ketelmarkt is klein; voor vakkrachten vis je dus in een hele kleine vijver. Daarom zijn we vorig jaar begonnen om jongeren met potentie zélf klaar te stomen. Onze eigen lasspecialisten leiden jongeren op, waardoor ze direct zicht hebben op de ontwikkeling en de laskwaliteit. Bijkomend voordeel van een eigen lasschool: zo komen we tegemoet aan de behoefte van onze eigen lassers om te oefenen met nieuwe materiaalsoorten of lasposities.”  

Twee lasboxen

Omdat NEWES-medewerkers altijd op hoogrisico-locaties werken, is de inzet van een leermeester-leerlingconstructie voor 16-jarige vmbo-schoolverlaters onmogelijk. Ook snuffelstages voor 14- of 15-jarigen zijn niet mogelijk, want bij klanten van NEWES op de raffinaderij van Pernis mag je alleen het terrein betreden met een VCA-diploma. Ook heb je een rijbewijs nodig vanwege de reisafstanden. 

Daarom staan achter het kantorencomplex twee lasboxen waarin ervaren lasspecialist en intern opleider Jos Bosch jongeren warm maakt voor het vak. Jos: “Ik kijk wat iemand al kan en begeleid hem vandaaruit verder met specifieke lasoefeningen.” 

Wat als een geïnteresseerd talent enthousiast wordt? Manager Resources Jerry Slettenhaar: “Dan biedt NEWES een contract voor twee jaar. Ze doen de niveau 2- of niveau 3-opleiding constructiewerker/pijpenbewerker aan het ROC in hun eigen regio en leren bij NEWES het lassen. Daarna worden ze bij Las Techniek Oost (LTO) gekwalificeerd op het hoogste lasniveau NIL 4. Vervolgens gaan ze als junior-lasser bij onze klanten aan de slag, onder begeleiding van een praktijkopleider die als een buddy hun ontwikkeling in de gaten houdt. Na een jaar evalueren we samen, de leerling en NEWES: ben je enthousiast, klikt het?”  

Superenthousiast

Het klikte zéker bij Aaron Boekholt (24) en Ruben Nijland (20). Leerling-monteur Aaron is superenthousiast over zijn opleiding. “We leren stap voor stap lassen. Eerst plaatjes, rechte lijnen, daarna steeds moeilijker. Ik probeerde op mijn zeventiende al bij NEWES te solliciteren, omdat ik goede verhalen hoorde van mijn buurjongen. Toen was ik nog te jong. Later volgde ik de opleiding tot constructiebankwerker, maar altijd op dezelfde plek staan vond ik harstikke saai. Gelukkig kon ik toen bij NEWES gaan werken en leren.” Over 4 maanden haalt hij zijn laskwalificatie en promoveert hij van leerling-monteur naar junior-lasser. 

Ruben Nijland (20) heeft de opleiding net afgerond en werkt sinds augustus als junior-lasser. “Toen ik werd aangenomen heb ik eerst mijn VCA gehaald en rondgekeken in het bedrijf. Na driekwart jaar kon ik al meelopen in de bouw. Elke dag is anders, elke dag is avontuurlijk. Je werkt door het hele land, hebt je eigen auto. Ik ben zelfs al naar Antwerpen geweest.”  

Geen druk

Intern opleider Jos is lovend over Aaron en Ruben: “Ze lassen perfect én hebben een hele goede instelling: ze zijn trots als ze een product mooi afleveren. En dat is belangrijk in dit vak, kwaliteitsbesef.”  

Wat is volgens hem het geheim van het succes van de interne opleiding? “De jongens krijgen alle tijd om rustig iets te leren. Ze hoeven niet in zes weken iets te kunnen. We nemen ze langzaam mee in het proces en de werkomgeving van een monteur. Dat er geen druk is, werkt goed. Die druk wordt nog hoog genoeg als je straks voor de poort van Pernis staat om een storing op te lossen.” Ruben en Aaron knikken instemmend.   

Spectaculair werk

Hoe werven ze jongeren voor hun interne opleiding? Manager Resources Jerry: “Ik sta op stagemarkten en laat foto’s en filmpjes zien van ons spectaculaire werk. Meestal hebben leerlingen dat nog nooit gezien; dat krijg je niet op school. Natuurlijk zijn ze dan nog te jong, maar we vinden het belangrijk dat ze toch al kennismaken met ons bedrijf.” Verder is mond-tot-mondreclame heel belangrijk”, benadrukt hij. “Ze moeten elkaar enthousiast maken. Dat is de beste reclame. En ook de nauwe samenwerking met Las Techniek Oost werpt zijn vruchten af.”   

Hamvraag

De hamvraag is natuurlijk: blijven de jongens straks bij NEWES, nu ze goed opgeleid zijn en concurrenten in de kleine vijver straks naar hen gaan vissen? “Natuurlijk!’, zegt Ruben, ‘Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. De sfeer is heel goed.” Aaron vult aan: “Je kunt alles vragen. Collega’s staan altijd klaar om je te helpen. Die collegialiteit vind ik belangrijk.” En, ook niet onbelangrijk voor beide jongens: “De vrijheid! Soms heb je het heel druk, is het heel hectisch, maar daarna kun je dan weer even iets voor jezelf doen.”   

Meer informatie?

Jolanda Assink-Nijboer, Chief Operational Officer (COO) bij NEWES, 

e-mail: jassink@newes.nl, telefoon: 074 851 5555 

A+O contactpersoon

Rob Nijhof
Regiomanager Oost-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten