Kenniscentrum en Campus I-EM Delft: samen werken aan een duurzame toekomst

8 februari 2022

Samen werken aan de toekomst, voor en met bedrijven. Dat is het doel van, een non-profit kenniscentrum voor de energie- en mobiliteitstransitie. Door bedrijven, overheden en onderwijsinstellingen bij elkaar te brengen, moet een versnelling in kennisontwikkeling en innovatie worden gerealiseerd. “Wij laten het technisch onderwijs samensmelten door te werken aan innovatieve projecten binnen de energietransitie.”

“Het nieuwe kabinet heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid”, zegt Martin Seiffers, de drijvende kracht achter I-EM Delft. “Maar hoe gaan we die ambities waarmaken? Dat gaat niet vanzelf. Mijn antwoord is: door meer samen te werken. Op dit moment zijn veel partijen met de energietransitie bezig, veelal los van elkaar. I-EM Delft wil die kennis bundelen en kennis delen, om zo innovaties te versnellen. Immers: door samen te werken bereik je meer.”

Vergroten van kennis

“I-EM Delft wordt door diverse partners ondersteund. Holland Rijnland, de provincies Zuid-Hollland en Noord-Holland en gemeenten als bijvoorbeeld Rotterdam, Delft, Gouda, Woerden, Hoeksche Waarden Alphen aan den Rijn participeren direct of indirect in de Campus. Ook wordt samengewerkt met tal van onderwijsinstellingen, zoals de TU Delft, de Haagse Hogeschool, de Hogeschool Rotterdam, het Albeda College, MBO Rijnland, ROC Midden Nederland, het Techniek College Rotterdam en ROC Mondriaan. Daarnaast hebben diverse fieldlabs en bedrijven zich inmiddels bij het initiatief aangesloten.”

“Het kenniscentrum heeft twee hoofdoelen: kennis vergroten via opleidingen en het opzetten van concrete samenwerkingsprojecten”, vervolgt Seiffers. “Bij veel (mkb-)bedrijven is er een behoefte aan kennis op het gebied van nieuwe technologieën en transities. In die lacune wil I-EM Delft voorzien. Zo hebben zijn er al workshops voor docenten en werknemers over de toepassing van waterstof binnen de energietransitie. Met opleiders is I-Em Delft bezig om ook verschillende opleidingsmodules te ontwikkelen, bijvoorbeeld rond batterijtechnologie en renewable energy.”

“Het wordt pas mooi als je het ook gaat doen”

Samen werken aan projecten

Daarnaast zijn er projecten waarbij diverse partners samenwerken, vertelt hij. “Die projecten worden gezamenlijk uitgevoerd met bedrijven en studenten. “Zo is er een onderzoeksproject met TU Delft en de Haagse Hogeschool om te kijken hoe je waterstof in een bebouwde omgeving kunt inzetten voor verwarming. Immers vijftig procent van de energieomzetting vanuit waterstof in elektriciteit is warmte.” Bij een tweede project met MBO Rijnland, het Techniek College Rotterdam en ROC Mondriaan wordt een touringcar omgebouwd tot een ‘rijdende elektrische energiecentrale’. En voor de gemeente Den Haag werd met hbo- en mbo-studenten een zelfrijdende prullenbak ontwikkeld, om op een ludieke manier het probleem van zwerfafval onder de aandacht van de inwoners te brengen. Seiffers: “Ook is er een project met studenten van verschillende onderwijsinstellingen om een bestaande motorfiets en bestaande auto’s om te bouwen naar 100% elektrisch. Je zou kunnen zeggen dat wij het technisch onderwijs laten samensmelten door te werken aan innovatieve opdrachten.” Bij de projecten wordt dus multidisciplinair samengewerkt, benadrukt Seiffers. “Want voor alle projecten op het gebied van de energietransitie heb je kennis nodig van werktuigbouw, informatica, mechatronica en elektrotechniek. Die disciplines moeten met elkaar worden verbonden.”

“Ook veel Metalektrobedrijven hebben een belangrijke relatie met de energietransitie” besluit Seiffers. “Heb je als bedrijf een opleidingsvraag of wil je een bepaald project opzetten, meld je dan bij I-EM Delft. Dan kijken wij graag wat wij daar met onze partners in kunnen betekenen.”

Meer informatie:

Wil je meer weten over Campus I-EM Delft? Ga dan naar www.i-emdelft.nl. Of neem contact op met Martin Seiffers, initiatiefnemer van I-EM Delft, telefoon 06 – 11199668 of per e-mail: info@I-EMDelft.nl.

A+O contactpersoon

Marloes Jonkman
Regiomanager Zuidwest-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten