Kennisdelingsbijeenkomsten Technohubs: samen kom je verder

6 december 2021

Inmiddels zijn er in diverse regio’s, met ondersteuning van de sociale partners van A+O, twaalf Technohubs opgezet. Het doel van de hubs is om scholen en bedrijven samen te brengen om kennis uit te wisselen en innovaties te delen. Adviseur Roy van Enkhuijzen ziet in de praktijk dat veel Technohubs dezelfde uitdagingen hebben. Daarom organiseert hij kennisdelingsbijeenkomsten, die voor alle Technohubs toegankelijk zijn.

Roy van Enkhuijzen

“Als innovatieadviesbureau Denkhuijzen zijn wij momenteel betrokken bij drie Technohubs”, vertelt Roy van Enkhuijzen. “Die Technohubs hebben allemaal een andere focus. Zo wil de Apeldoornse Technohub Inclusieve Technologie bijvoorbeeld medewerkers met behulp van technologie duurzaam inzetbaar houden en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt inzetbaar maken. De Technohub Noordoostpolder richt zich vooral op meer kruisbestuiving tussen al bestaande initiatieven. En de Technohub Smart Logistics in Zwolle wil technologieën in de logistiek verbinden met medewerkers in die sector.”

Zelfde problemen

Hoewel de focus van iedere Technohub dus anders is, hebben alle Technohubs te maken met dezelfde uitdagingen, zo viel Van Enkhuijzen op. “Vragen als: hoe nauwkeurig moet je je administratie voeren, zodat het voldoet aan de regels? Hoe zet je je marketingcommunicatie op? Hoe kan het regionale bedrijvennetwerk zo aan elkaar worden verbonden zodat kennis wordt gedeeld? En hoe kun je het digitale leerplatform oZone inzetten voor de ontsluiting van kennis?”

Kennis en ervaringen uitwisselen

Van Enkhuijzen zag een kans om dat te stroomlijnen. “Ik heb aan de Technohubs gevraagd of ze behoefte hadden het organiseren van kennisdelingsbijeenkomsten. Daar hadden ze direct oren naar. ”Afgelopen september vond de eerste bijeenkomst plaats, vertelt Van Enkhuijzen. “Daar schoven de projectleiders van de drie Technohubs aan. Dat was een zeer nuttige bijeenkomst.”

Ontwikkeling versnellen

Want ondanks het feit dat elke regio weer andere stakeholders en een andere dynamiek heeft, blijkt de uitwisseling van kennis en ervaringen zeer nuttig, constateert hij. “Je wilt voorkomen dat iedere Technohub zelf het wiel gaat uitvinden. Door samen te werken kun je van elkaar leren en anderen op ideeën brengen. Met als resultaat dat de ontwikkeling van de Technohubs wordt versneld en je de effectiviteit zo groot mogelijk maakt.” Inmiddels heeft ook de TechnoHUB Woerden zich bij het initiatief aangesloten, aldus Van Enkhuijzen. “Ook Technohubs uit andere regio’s zijn van harte welkom om aan te schuiven bij deze kennisdelingsbijeenkomsten. Een nieuwe bijeenkomst staat gepland op woensdag 9 februari om 10:00 uur. Ik denk dat het voor de andere Technohubs zeer nuttig kan zijn. Want zoals het spreekwoord zegt: alleen kom je ver, maar samen kom je verder!”

Wil jij als projectleider van een Technohub deelnemen aan de kennisdelingsbijeenkomsten van de Technohubs?

Stuur dan een mail naar: roy@denkhuijzen.nl.

A+O contactpersoon

Eelke Riemersma
Regiomanager Noord-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten