Krijg inzicht in state-of-the-art lastechniek!

30 augustus 2022

Wat zie jij voor je bij het woord ‘lassen’? Een man op een donkere, smerige werkplek, met een laskap op, verlicht door een spetterende vonkenregen? Een totaal achterhaald beeld. De nieuwe oZone-module Lastechnieken laat zien wat lassen anno 2022 betekent. Je bent hiermee snel op de hoogte van de laatste stand van de lastechniek. De module is ontwikkeld in samenwerking met SMITZH en mede op initiatief van FPT-Vimag. 

Een beter, aantrekkelijker en moderner beeld van werken in de lastechniek laten zien. Dat is het doel van de nieuwe module Lastechnieken in oZone. Zodat starters in de techniek en potentiële zij-instromers zien wat lassen tegenwoordig inhoudt én goed voorbereid aan de slag kunnen. Nicole van Ham, projectleider oZone bij A+O-Metalektro: “Bij lassen hebben veel mensen nog het verouderde beeld van mannen met een laskap en een ouderwets lasapparaat. Terwijl de technieken inmiddels gemoderniseerd zijn en moderne manieren van lassen steeds breder worden toegepast.”  

Cobots en robots

De module geeft een goed overzicht van de verschillende lastechnieken en je krijgt een inkijkje in het werken in de lastechniek. Daar werken niet alleen mensen, maar ook steeds vaker robots en cobots. En dat zorgt weer voor boeiende beroepen. De module geeft je ook inzicht in robotiseringsmogelijkheden. 

Nauwe samenwerking met experts

oZone is een kennisdeelplatform voor en door bedrijven. De nieuwe module Lastechnieken is dan ook ontwikkeld in nauwe samenwerking met gespecialiseerde bedrijven. FPT-Vimag is één van de initiatiefnemers van de module. Nikki Roozemond-Jacob van FPT-Vimag: “We merkten dat veel informatie over bijvoorbeeld plaatbewerking en precisietechniek verouderd is. Onderwijs is één van de speerpunten van onze brancheorganisatie. Daarom willen we graag helpen door inzicht te geven in de laatste stand van de techniek. Deze informatieve module is het resultaat hiervan. Hij geeft medewerkers in de technische sector de mogelijkheid om in korte tijd volledig op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen op het gebied van lassen.” 

Schone, gezonde omgeving

Naast FPT-Vimag droegen ook Valk Welding, Laskar Puntlastechniek en Hieselaar bij aan de module, en werd deze mede mogelijk gemaakt door SMITZH. Peter Haspels, salesmanager bij Valk Welding, was samen met Wim Goedhart van Laskar Puntlastechniek verantwoordelijk voor de technische invulling van het filmpje. “Wij laten zien dat je werkt in een schone, gezonde omgeving. En dat lassen ook nog eens modern is, met robots en IT. Behalve MIG- en TIG-lassen maak je ook kennis met weerstandlassen, stiftlassen, laserlassen en robotisering. Wij laten zien dat lastechniek leuk is!” 

Benieuwd naar de module Lassen? Maak een account aan of log in op leerplatform voor de techniek oZone 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten