MEPD: A+O-partner voor ‘Van werk naar werk’. “Ik heb niet alleen een baan, maar ook mezelf teruggevonden”

8 februari 2022

Wil je medewerkers professioneel laten begeleiden naar nieuw werk? A+O Metalektro selecteerde daarvoor twee sterke partners: Bright en MEPD. Zij verzorgen mobiliteitstrajecten, opleidingen en trainingen voor ‘Van werk naar werk’-trajecten. Door de ‘NL leert door’-subsidie zijn deze trajecten kosteloos. In dit artikel stellen wij MEPD graag aan jullie voor. Wat motiveert de mensen achter MEPD? En wat zijn de ervaringen van deelnemers?

MEPD werkt vanuit de filosofie: ‘Mensenwerk in de maak’. Mensenwerk betekent: het gaat er niet om jou zo snel mogelijk van de ene naar de andere baan te krijgen, maar om je zó te begeleiden dat je een duurzame ontwikkeling doormaakt. Deze filosofie wordt gewaardeerd: MEPD is al bijna 30 jaar partner van veel bedrijven in de techniek. Wat maakt hun ‘Van werk naar werk’-trajecten succesvol?

Veel kennis van arbeidsmarkt in maakindustrie

Bart Monster, directeur van MEPD: “Ons grote netwerk en de directe contacten met HR-managers zorgen dat we veel kennis paraat hebben van de arbeidsmarkt en van opleidingsmogelijkheden in de maakindustrie. Onze korte lijnen bieden extra mogelijkheden om deelnemers succesvol te begeleiden.” Zo snijdt het mes aan drie kanten, licht hij toe: “Bedrijven kunnen verder op hun weg vooruit. Medewerkers helpen we op een belangrijk moment in hun leven. En Nederland helpen we stukje bij beetje duurzamer inzetbaar te worden.”

Ondersteuning met kennis en kunde

Als HR-manager van Voestalpine schakelde Lot Aarts de afgelopen jaren MEPD in bij twee reorganisaties. “Reorganiseren is heftig en impactvol, voor zowel de organisatie als de medewerkers. Het was heel prettig dat MEPD ons ondersteunde met kennis en kunde. Zij waren betrokken vanaf de start van de reorganisatie en we trokken echt samen op. Ze verzachtten de onzekerheid en het rouwproces van medewerkers, en begeleidden hen vervolgens van werk naar werk.”

Praktische hulp én mentale support

“Ontslag is ingrijpend en heeft grote impact, zeker als het gaat om oudere medewerkers met lange dienstverbanden”, beaamt Jan Rozema, loopbaanadviseur bij MEPD. “Ik vind het mooi om mensen te helpen een volgende stap in hun loopbaan te zetten. Je biedt praktische hulp en deskundig advies in een onzekere fase van iemands leven. Ik vind het ook mooi mensen mentale support te geven en zo bij te dragen aan nieuwe veerkracht en zelfvertrouwen.”

Guido, deelnemer aan een ‘Van werk naar werk’-traject ervaarde de kracht van ondersteuning door MEPD. “Ik had nooit eerder met ontslag te maken en had geen idee hoe een outplacementtraject eruitziet. Ik voelde weerstand, maar dacht ook: waarom zou ik er geen gebruik van maken?” Daar zat hij vervolgens in een groepje met zijn oud-teamgenoten. Allemaal met hetzelfde doel, maar ook hetzelfde verdriet, vertelt hij: “Ik heb er vooral mee geworsteld wie ik ben zonder baan. Wat kan ik nou eigenlijk? Daarmee heeft mijn loopbaanadviseur me enorm geholpen. Ik kwam erachter, dat ik wat anders wilde. Dan is het extra fijn dat je terecht kan bij een professional die je verhaal hoort, je meeneemt én je het vertrouwen geeft dat alles goed komt.”

Daar komen we elke dag ons bed voor uit

De ervaring van Guido staat niet op zichzelf. Uit de evaluatie van trajecten blijkt dat deelnemers niet alleen de kwaliteit van de instrumenten en praktische ondersteuning hoog waarderen, maar juist ook de persoonlijke aandacht en betrokkenheid van de MEPD-adviseurs. Loopbaanadviseur Jan Rozema: “Die hoge waardering is onze drijfveer, daar komen wij elke dag ons bed voor uit!”

Inmiddels heeft Guido een nieuwe baan gevonden. Wat heeft hem terugblikkend het meest geholpen in zijn ‘Van werk naar werk’-traject? “Vooral de persoonlijke aandacht, ‘het er voor mij zijn’. Daardoor heb ik niet alleen een baan, maar ook mezelf terug kunnen vinden.”

Hoe meld je je aan?

Ben je nieuwsgierig geworden naar het aanbod van MEPD voor ‘NL leert door’? Ga dan naar: https://www.mepd.nl/ontwikkeling/vwnw-trajecten. En wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen? Neem dan direct contact op via onze site.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten