‘Met de praktijkschoolleerlingen hebben we nieuw talent aangeboord’

8 maart 2022

Door heel het land zijn er scholen en bedrijven die samenwerken. Maar bij A+O-bedrijf Yanmar Europe kreeg die samenwerking op een wel heel bijzondere manier vorm. In het kader van het MVO-beleid besloot het bedrijf voor vijfendertig leerlingen van praktijkschool PrO Almere een eigen bedrijfsonderdeel op te zetten. Het werd een doorslaand succes. 

“Yanmar is ruim honderd jaar geleden opgericht door de Japanner Magokichi Yamaoka”, vertelt senior manager Shah Ally. “Wereldwijd hebben wij meer dan 17.000 werknemers. Wij produceren onder meer tractoren, graafmachines en motoren voor de industrie en scheepvaart. In Almere bevindt zich de Europese hoofdvestiging van Yanmar.”  

De samenwerking met PrO Almere liep al langer: Yanmar had altijd al reguliere stagiaires van de praktijkschool. Tot een paar jaar geleden, toen er een bijzonder verzoek van de school kwam. Shah: “PrO Almere moest noodgedwongen de eigen praktijkruimte sluiten en zocht naar alternatieven. De school heeft ons toen benaderd met de vraag of wij daar iets in konden betekenen.” En dat kon het bedrijf. “Yanmar heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel”, vertelt Shah. “Onze oprichter sprak ooit de wijze woorden: ‘hoewel een mensenleven wordt beïnvloed door geluk en pech, kan een betere wereld voor jou zijn deur openen’. Die gedachte zit verweven in het dna van ons bedrijf. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een oplossing die voor ons commercieel interessant kon zijn en tegelijkertijd de PrO-leerlingen zou helpen.”  

Behoorlijk rugzakje

“Jaarlijks ontvangen wij tienduizenden reserveonderdelen van onze toeleveranciers. Die onderdelen moeten opnieuw verpakt worden, zodat ze onder onze eigen bedrijfsnaam verstuurd kunnen worden”, legt Shah uit. “Dat herverpakken hadden we uitbesteed aan een bedrijf. Maar toen dachten we: waarom doen we dat eigenlijk niet zelf, met hulp van de PrO-leerlingen? Dan kunnen we sneller reageren op de wensen van onze klanten.” 

‘Als ze hier een tijdje werken, zie je een grote glimlach op hun gezicht’ 

En zo geschiedde. Yanmar creëerde een eigen bedrijfsonderdeel waar de leerlingen aan de slag konden. Om ze goed te kunnen ondersteunen, nam Yanmar een docente van de praktijkschool in dienst: Caroline Toet. Zij weet uit ervaring dat voor deze leerlingen een goede pedagogische begeleiding nodig is. “Het zijn leerlingen die theoretisch niet zo sterk zijn en vooral van leren in de praktijk moeten hebben. Ook qua werkhouding is er veel te winnen. Leerlingen komen bijvoorbeeld niet op tijd, vinden het normaal om een grote mond te hebben en moeten eraan wennen om onder tijdsdruk te werken. Het opdoen van werkervaring en leren wat je in werkomgeving wel en niet kunt doen, is essentieel. Zo bereid je deze leerlingen langzaam voor op een werkend bestaan in de maatschappij.” Het is bovendien een kwetsbare groep, zegt ze. “Het zijn allemaal kinderen met een behoorlijk rugzakje. Die moeten voor alles heel erg hun best doen. Het is dus ontzettend belangrijk dat ze het gevoel krijgen dat iets wél lukt.” 

Grote glimlach

Dat gevoel krijgen ze bij Yanmar, constateert Caroline. “Veiligheid en waardering zijn de sleutelwoorden. Als leerlingen dat ervaren, ontstaat er ruimte voor persoonlijke groei.” Ook manager Shah ziet die ontwikkeling bij de leerlingen. “Als ze hier in het begin komen, durven ze je amper aan te kijken en groeten ze je niet. Maar als ze hier een tijdje werken, zie je een grote glimlach op hun gezicht. Dat is onbetaalbaar.” En ook van zijn vaste medewerkers krijgt hij een hele andere kant te zien. “Ze zijn ontzettend zorgzaam voor de leerlingen. Dan merk je ineens dat deze ruwe bolsters ook een blanke pit hebben.” 

Na een half jaar bij het bedrijf te hebben gewerkt, krijgen alle leerlingen een certificaat uitgereikt. Shah: “Daar maken we altijd een feestelijk moment van. Maar het is meer dan dat. In het certificaat staat omschreven welke beroepsvaardigheden ze bij ons hebben opgedaan. Dat kunnen ze dan meenemen als ze bij andere werkgevers gaan solliciteren.” Voor een aantal jongeren zijn er tevens mogelijkheden bij Yanmar zelf, zegt hij. “Zij kunnen in de vakantieperiode bij ons aan de slag. Ook hebben we twee jongeren in vaste dienst genomen. Die waren daar ontzettend blij mee. En wij als bedrijf óók: we hebben op deze manier nieuw talent aangeboord.” Hij hoopt dat het verhaal van Yanmar andere A+O-bedrijven inspireert. “Het is relatief eenvoudig om op deze manier als bedrijf je maatschappelijke bijdrage te leveren. Door dat te doen, geef je deze jongeren een kans op een betere toekomst. En dat verdienen ze.” 

Meer informatie:

Shah Ally, Manager Parts department Yanmar Europe, tel. 06-10934235 of per e-mail: shah_ally@yanmar.com. 

A+O contactpersoon

Ab Jongman
Regiomanager Midden-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten