‘Met oZone wordt het leren laagdrempeliger en leuker’

8 juli 2021
leestijd: 4 minuten

Hoe kun je nieuwe medewerkers goed inwerken en daardoor binden aan je bedrijf? Het Achterhoekse bedrijf ATAG Verwarming koos voor het online leerplatform oZone, dat voor A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar is. En dat bevalt zo goed, dat het bedrijf oZone breder in het bedrijf wil gaan inzetten.  

“ATAG Verwarming is onderdeel van de Ariston Thermo Groep”, vertelt HR-manager Olaf Boon. “Ariston Thermo is een wereldspeler op gebied van verwarming en warmwaterbereiding. In meer dan honderdvijftig landen worden jaarlijks zo’n 7,5 miljoen van onze producten verkocht. Hier in Nederland assembleren we cv-ketels voor de internationale markt.”  

Kortcyclisch leren

Olaf Boon, HR-manager ATAG

“Elk jaar zetten wij zo’n honderdduizend uitzenduren in”, vertelt Olaf. “Al die uitzendkrachten moeten op een goede manier ingeleerd worden. Dat is niet eenvoudig, want we hebben 450 typen verwarmingstoestellen, die soms ook nog eens flink van elkaar verschillen. Daarnaast stellen wij als bedrijf hoge eisen aan kwaliteit en veiligheid. Want we kunnen het ons uiteraard niet veroorloven dat door een montagefout een kwaliteitsprobleem ontstaat.” Om nieuwe medewerkers voor de verschillende werkplekken goed op te leiden, was ATAG Verwarming al langer op zoek naar  een leerplatform. Olaf: “Wij hebben verschillende aanbieders met elkaar vergeleken en zijn uiteindelijk bij oZone uitgekomen. Het online platform is heel goed in te zetten voor kortcylisch leren. Dat het leerplatform kosteloos beschikbaar wordt gesteld voor de sector is natuurlijk ook een bijkomend voordeel.”  

Eenduidigheid

“Binnen ons bedrijf hebben we een inhouse vestiging van uitzendbureau Start. Het uitzendbureau verzorgt de onboarding. Om de uitzendkrachten sneller te kunnen inwerken op een werkplek, hebben we nu een aantal modules binnen oZone ontwikkeld. Die modules zijn kort, zo’n tien minuten elk. Het is een combinatie van korte teksten, afbeeldingen en video’s, waardoor het erg laagdrempelig is. Onze uitzendkrachten zijn er erg enthousiast over, ze waarderen het enorm dat een werkgever op deze manier aandacht besteedt aan hun inwerkproces.”  

“Het mooie van oZone is dat je leerpaden kunt aanmaken, waarin verschillende modules zitten”, vertelt Olaf. “Eens per week kun je een medewerker dan een module laten doorlopen. En door herhaling in te bouwen, beklijft de kennis veel beter. Verder biedt oZone de mogelijkheid om toetsmomenten op te nemen, waardoor je zeker weet dat iemand het echt snapt. Bovendien er is eenduidigheid: elke medewerker wordt op dezelfde manier ingeleerd.”  

“Het is een enorm voordeel dat oZone voor A+O-bedrijven kosteloos is” 

Erg enthousiast

ATAG Verwarming is zo enthousiast over oZone, dat men het leerplatform tevens voor de vaste productiemedewerkers wil gaan gebruiken. “We willen al onze werkplekken gaan beschrijven. Als iemand dan op een nieuwe werkplek aan de slag gaat of ergens een aantal maanden niet heeft gewerkt, zal diegene eerst de modules uit oZone moeten doorlopen. Zo ontstaat er een soort kwalificatiesysteem waarmee je kunt vaststellen of iemand competent voor een werkplek is. En die informatie zouden we vervolgens weer kunnen koppelen aan ons planningssysteem.” Maar ook buiten de productie ziet Olaf mogelijkheden om het leerplatform in te zetten. “Zo zou je een module kunnen maken voor het Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Of voor de uitleg van een nieuwe pensioenregeling. Het handige van oZone is dat je precies kunt volgen of medewerkers al dan niet een module hebben doorlopen.”  

“Online leren is echt iets van deze tijd, werknemers lopen niet meer zo snel warm voor het klassieke onderwijs in de schoolbanken”, besluit Olaf zijn verhaal. “Ik kan andere bedrijven aanraden om ook de mogelijkheden van oZone te gaan ontdekken. Het kan een hele handig tool zijn om het leren in je bedrijf op een aantrekkelijke manier vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidstrainingen in het kader van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E) of trainingen die nodig zijn voor een ISO-certificering. Met oZone maak je het leren laagdrempeliger, leuker en kun je het veel meer structureren. Ik zou zeggen: doe daar je voordeel mee!” 

Meer informatie:

Olaf Boon, HR-manager ATAG Verwarming Nederland, telefoon 06-21281830 of per e-mail: o.boon@atagverwarming.com. 

A+O contactpersoon

Antoine Bolder
Regiomanager Zuidoost-Nederland en Limburg

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten