‘Nieuwe aanwas? Zij-instromers zien kansen en pakken die’

24 juli 2019

Nederland is het tweede agri & foodexportland ter wereld. “We zijn als klein landje heel groot”, zegt Michiel Werner, directeur van Flowfirm. “Maar om die positie te behouden, zijn ook de juiste opleidingen nodig. Vandaar dat we samen met andere bedrijven in de sector BQAAM hebben opgericht. Een bbl 2-opleiding die in een jaar opleidt tot food process specialist. En daar trekken we maar wat graag zij-instromers voor aan.”

Flowfirm bedenkt, bouwt en onderhoudt installaties voor de voedingsindustrie. “Wij hebben geen eigen product maar leveren alle mogelijke oplossingen, in overleg met de klant. Van bijvoorbeeld een pasteurinstallatie tot een doseerinstallatie. Dat doen we met 130 collega’s door het gehele land en op locaties in Emmen en Veghel. En wanneer de klant dat vraagt, gaan we mee de grens over”, vertelt Werner. “Onze markt is een specifieke markt. Voor de zuivelindustrie moeten we bijvoorbeeld orbitaal lassen, oftewel geautomatiseerd hygiënisch lassen. Maar er is geen enkele school die dat lasproces leert. En dat terwijl onze voedingsindustrie koploper is in Europa.”

Eén ding gemeen: intrinsieke motivatie

Leiden we niet op dan verliezen we onze positie, gaat Werner verder. “Daarom zijn we vorig jaar november in samenwerking met twee andere bedrijven in de regio en ROC De Leijgraaf de bbl-opleiding BQAAM gestart. Onze eerste groep bestond uit 12 deelnemers, waaronder 8 zij-instromers. Een divers geheel van mensen uit de reclassering of schuldsanering tot de gemeentelijke kaartenbak of uit het buitenland. Van 17 tot 53 jaar. Met één ding gemeen: intrinsieke motivatie. Het is lastig om aan technische vakmensen te komen. Maar mensen die ons vak kunnen, die zijn sowieso zeldzaam. Vandaar dat achtergrond er voor ons niet zo toe doet. Motivatie, dat is waar ik naar zoek in nieuwe aanwas. Zij-instromers zien kansen en pakken die.”

Initiatief tonen

Voor de zij-instromers heeft Flowfirm gebruik gemaakt van de A+O-regeling ‘Inwerken zij-instromers’. “Die vergoeding is een mooie stimulans. Opleiden voor de sector moet je samen doen want afwachten is geen optie. Je moet initiatief tonen en gelijkgestemden zoeken. A+O biedt daarbij een steuntje in de rug, aldus Werner.  “De opleiding duurt een jaar en leidt op tot food process specialist. De eerste 6 weken gaan de leerlingen iedere dag naar school voor 5 uur praktijk en 2 uur vaktheorie. En daarna gaan ze 5 dagen per week aan de slag bij ons bedrijf. Generieke vakken als taal en rekenen krijgen ze tijdens de terugkomdagen, eens per maand. Vanaf het begin ontvangen ze salaris en draaien ze mee als normale werknemer. Kortom, een betaald perspectief met uitdagend werk. In een jaar tijd leren deelnemers een vak met toekomst en veel doorgroeimogelijkheden.”

Garantie op een baan

Zo ook Hussam Al Ahmad (27) uit Syrië. “In Syrië deed ik de studie assistant engineer voor de wegenbouw. Door de omstandigheden daar heb ik die studie echter niet af kunnen maken. Ik ben nu bijna 4 jaar in Nederland en na mijn inburgeringscursus werd ik door de gemeente getipt om deze opleiding bij Flowfirm te doen. Ik wilde eigenlijk de verpleegkunde in, maar dat traject duurt te lang. Ik heb vier kleine kinderen en moet mijn gezin kunnen onderhouden. De techniek trok me ook dus vandaar dat ik voor deze korte opleiding met garantie op een baan gekozen heb”, legt Al Ahmad uit.

Diploma halen

Al Ahmad is enthousiast en vertelt: “De opleiding is leuk en iedereen is hier ontzettend behulpzaam. Bij vragen zijn er altijd genoeg collega’s die me willen helpen. Opdrachten of examens vind ik wel lastig in de Nederlandse taal. Maar de praktijk gaat prima. Het is altijd leuk om nieuwe dingen te leren zoals lassen en fitten. En de opleiding biedt een prima garantie voor de toekomst. Voor nu is mijn uitdaging mijn vak goed te leren, maar misschien dat ik daarna wel door wil stromen naar engineer. Alhoewel ik me wel een beetje zorgen maak over het theoretische deel. Ik hoop maar dat ik mijn diploma kan halen.” Werner stelt Al Ahmad direct gerust. “Het diploma is niet voor Flowfirm, maar voor jezelf bedoeld. Voor jouw eigen marktwaarde. In de afgelopen 10 jaar hebben we intern misschien wel 40 man opgeleid, zonder diploma. We geloven erg in het ontwikkelen van mensen en bieden graag volop mogelijkheden. Dat maakt onze mensen, ons bedrijf én onze sector sterker.”

Meer informatie

Michiel Werner, directeur Flowfirm, tel: 088 – 008 95 00 of e-mail: michielwerner@flowfirm.nl.

A+O contactpersoon

Ab Jongman
Regiomanager Midden-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten