Nieuw: online dashboard Metalektro in Cijfers

1 mei 2019
leestijd: 4 minuten

‘Sterke strategische tool voor HR en directie’

Van bedrijfssamenstellingen tot HR-instrumenten en van studentencijfers tot baankenmerken. Het nieuwe online dashboard Metalektro in Cijfers biedt de meest relevante arbeidsmarktinformatie in een oogwenk. “Door de gewenste cijfers met het eigen bedrijf te vergelijken, kan het dashboard ingezet worden als sterke strategische tool voor HR en directie”, legt Melanie Lancel, Manager Ontwikkeling bij A+O, uit.

Sinds jaar en dag bracht A+O tweejaarlijks de Arbeidsmarktmonitor uit. Maar die uitgave bood slechts een selectie van alle informatie die over de sector beschikbaar was. “Met het online dashboard kun je nu zonder in te hoeven loggen precies opzoeken waar je behoefte aan hebt”, vertelt A+O-projectleider Bram Wolf. “Meer weten over vergrijzing in de sector of het aantrekken van jonge vakmensen? Met het dashboard kun je direct inzien hoeveel jongeren welke studie doen en hoeveel vakmensen er te verwachten zijn op de arbeidsmarkt. Bovendien kun je jouw cijfers vergelijken met die van andere bedrijven, uitgesplitst per regio, landsdeel of deelsector.

In het dashboard wordt informatie over de samenstelling van bedrijven gecombineerd met de bestanden vanuit onder meer het CBS. “ Zo zijn we in staat veel bredere analyses te maken van de sector”, legt Lancel uit. “Uiteraard is alle informatie dusdanig verwerkt dat het niet is terug te leiden naar individuen of kleine groepen. Cijfers en feiten zijn bovendien veel sneller toegankelijk.” Wolf: “Voorheen werd de informatie verzameld voor slechts twee uitgaven per jaar. Nu kan het online direct beschikbaar gemaakt worden zodra de cijfers bekend zijn. Zo kunnen bedrijven dichter op de bal zitten. Neem bijvoorbeeld de leerlinggegevens, die zullen nu begin oktober al inzichtelijk zijn op het dashboard. Door te klikken op de tegels van het dashboard kom je in de achterliggende database. Gebruikers kunnen hier makkelijk hun eigen grafieken of rapportages samenstellen, delen en opslaan. En op die manier op simpele wijze de ontwikkelingen in de gaten houden.”

Werkgeverspanel zoekt extra deelnemers

Daarnaast blijft A+O naast de kwantitatieve gegevens ook kwalitatief onderzoek doen. Lancel: “Ons werkgeverspanel blijft bestaan. Sterker nog, het wordt belangrijker dan ooit. We hopen dat meer bedrijven bereid zijn om regelmatig anoniem een aantal vragen over bijvoorbeeld openstaande vacatures, instroom, uitstroom, scholingsinspanningen of innovaties te beantwoorden. Want door meer input te hebben, kan het platform nóg waardevoller worden. Met meer input kunnen de belangrijkste trends in de sector immers verder gespecificeerd worden per regio of deelsector.”

Dat is niet alleen handig voor het beleid van de bedrijven zelf. Maar ook voor ons, gaat Lancel verder. “Zien we een hogere vergrijzing in een bepaalde regio? Dan kunnen we daar specifiek op insteken met een project duurzame inzetbaarheid. Is er krimp zichtbaar? Dan zijn juist projecten voor zij-instromers relevant. Op die manier kan de data ook gebruikt worden om eigen beleid en projecten te voeden.”

Laatste Arbeidsmarktmonitor

Eind april verschijnt de laatste gedrukte versie van Arbeidsmarktmonitor en wordt de overstap gemaakt naar het online dashboard. “Het is een mooi en waardevol instrument”, zegt Lancel. “En we zijn trots op het resultaat tot nu toe. Maar het is slechts het startpunt om alle informatie op een nieuwe manier toegankelijk te maken. We hopen van gebruikers veel feedback te ontvangen en streven ernaar het platform de komende jaren flink uit te bouwen. Door alle aanwezige kennis met elkaar te verbinden, kan A+O met het dashboard van unieke toegevoegde waarde zijn voor de sector.”

Overgang naar dashboard met begeleiding vanuit A+O

Voor bedrijven is het gebruik van het dashboard waarschijnlijk best even wennen. “A+O biedt hierbij ondersteuning op maat. We kunnen op locatie in het bedrijf een demonstratie geven, maar ook helpen de juiste informatie uit het dashboard te krijgen passend bij uw vragen. Uw regiomanager kan u hierover meer vertellen.”

Meer informatie

Het nieuwe dashboard Metalektro in Cijfers is online te vinden via https://metalektro.incijfers.nl/dashboard. Of via de algemene website van A+O. Geïnteresseerd in meedoen aan het werkgeverspanel? Aanmelden kan bij Melanie Lancel

A+O contactpersoon

Melanie Lancel
Melanie Lancel
Senior projectleider / adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten