Nieuw op oZone: leerpad Gieten

30 augustus 2022

Wat zijn de basisbeginselen van het gieten? Het nieuwe leerpad Gieten op kennisdeelplatform oZone legt het stap voor stap uit en biedt een complete introductie op het vak. Een must voor potentiële en aankomend medewerkers in de gieterijtechniek.   

Als je wilde weten of de gieterijtechniek iets voor jou is, stond je tot voor kort voor een uitdaging. Over de werkzaamheden in gieterijbedrijven was nauwelijks informatie te vinden. Hetzelfde gold voor de basale vakkennis van het gieten. Met de lancering van het nieuwe leerpad Gieten op oZone hoef je niet verder te zoeken. 

Stevige introductie op het vak

In de openbare bibliotheek van oZone vind je nu drie nieuwe modules voor potentiële en aankomend gieterijmedewerkers: Introductie Gieten, Coquillegieten en Hogedrukgieten. Het leerpad wordt binnenkort nog uitgebreid met een module Zandgieten. Doorloop je alle modules, dan heb je een stevige en complete introductie op het vak. Wat zijn de verschillende giettechnieken? Welke grond- en hulpstoffen zijn er? Ook is er veel aandacht voor een gezonde en veilige werkomgeving en wat te doen in het geval van calamiteiten.  

Leren in de praktijk

Voor gieterijmedewerkers worden in Nederland niet of nauwelijks opleidingen aangeboden. Gieterijbedrijven hebben veel moeite om aan vakmensen te komen en werken veel met flexkrachten. Over het algemeen leren de nieuwe medewerkers het vak in de praktijk. Daarom hadden gieterijbedrijven behoefte aan een toegankelijke inleiding op de branche en op het vak.

Met hulp van experts

Het leerpad Gieten is ontwikkeld op initiatief van OOM en A+O Metalektro, na overleg met brancheorganisatie Metaal Gieterij Bedrijven (MGB) en met de hulp van experts uit verschillende gieterijbedrijven. Voor de financiering is gebruik gemaakt van de SLIM-subsidieregeling. 

Benieuwd naar het leerpad Gieten? Maak een account aan of log in op leerplatform voor de techniek oZone 

 

 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten