“Nieuwe instroom door opleiden jongeren uit het praktijkonderwijs”

11 mei 2021

Kansarme jongeren de mogelijkheid geven om zich te laten scholen in de praktijkomgeving van een bedrijf, om ze daarmee een basis te bieden voor hun verdere arbeidzame leven. Dat was het idee achter de lasklas die Spierings Mobile Cranes heeft opgezet voor jongeren uit het voorgezet speciaal onderwijs. Over een aantal leerlingen was het bedrijf zo enthousiast, dat ze nu een BBL-traject volgen. 

“Ons bedrijf is 34 jaar geleden opgericht door Leo en Tiny Spierings”, vertelt Cindy van Vugt, Chief Human Resources Officer bij Spierings. “Ze zijn begonnen met het onderhoud en de revisie van bestaande kranen. In 1989 zijn ze gestart met de bouw van mobiele torenkranen. Dat concept is in de loop der jaren verder ontwikkeld. Aanvankelijk produceerden we alleen voor de Nederlandse markt, maar inmiddels komt ruim de helft van onze omzet van buiten de landgrenzen.” 

Zelf opleiden

Cindy van Vugt, Chief Human Resources Officer Spierings Mobile Cranes,

“Voor ons als bedrijf is het lastig om goed opgeleide lassers te vinden”, vervolgt ze. “Daarom komen veel werknemers uit andere landen. Het probleem daarbij is dat ze op een gegeven moment weer vertrekken. De uitdaging voor ons was: hoe kunnen we zelf jongens enthousiasmeren voor het vak van lasser, opleiden en behouden voor de regio?” Toen Spierings in contact kwam met de coördinator van het Nederlands praktijkonderwijs, werd gezamenlijk een plan ontwikkeld. Van Vugt: “Het idee was om samen een lasklas op te zetten. Het praktijkonderwijs zou de leerlingen en het onderwijsmateriaal leveren. En wij zouden de leerlingen dan verder opleiden, om ze daarmee meer kansen te geven op de arbeidsmarkt.”  

Inmiddels zijn acht leerlingen uit het voorgezet speciaal onderwijs ingestroomd in de lasklas, vertelt Van Vugt. Veertig weken lang komen ze iedere woensdagmiddag op het bedrijf voor een combinatie van theorie en praktijkonderwijs. Het is wel een doelgroep die extra aandacht vraagt. We merkten al snel dat we de theorie in hapklare brokjes moesten aanbieden. Ook hebben we de klas opgesplitst in twee groepen van vier, zodat iedereen individueel veel aandacht kan krijgen. Naast twee docenten zijn er bovendien twee begeleiders. Als er even iets niet lekker loopt met een leerling, kunnen zij diegene even apart nemen.”  

“Ook bij onze medewerkers zorgt het opleiden voor nieuw enthousiasme” 

Vast contract in vooruitzicht

Bryan Huijsmans, coördinator van de Spierings Academy

Het is de bedoeling om alle acht jongens op te leiden voor het lasdiploma NIL-1”, zegt Bryan Huijsmans, coördinator van de Spierings Academy. Dat is een erkend diploma, waarmee ze ook bij een ander bedrijf kunnen gaan werken.” Over drie leerlingen is het bedrijf zo enthousiast, dat ze deze jongens een BBL-opleiding hebben aangeboden. Huijsmans: “De kranen van ons bedrijf vragen een hoog kwalitatief niveau van lassen. Dat betekent dat minimaal NIL-2 of NIL-3 vereist is. Deze drie jongens willen we verder opscholen naar dat niveau. Bij gebleken geschiktheid stellen we ze een vast contract in het vooruitzicht.” Ook voor de werknemers van Spierings zelf blijkt het project volgens Huijsmans positief uit te pakken. “Onze mensen vinden het fantastisch om deze jongens te mogen trainen. Vooral bij mensen die al langer bij ons werken, zorgt dat voor nieuw enthousiasme. Op die manier heeft het dus ook meerwaarde.”  

Steun van A+O

Vanwege het succes van de eerste lasklas heeft Spierings besloten om in september een tweede lasklas te beginnen. Van Vugt: “Ook willen we een klas gaan opzetten voor monteurs, want ook die zijn moeilijk te vinden.” Bij het hele traject heeft Spierings veel steun gehad van A+O Metalektro, vertelt Van Vugt. Zo hebben we een vergoeding van 15.000,- gekregen om een strategisch opleidingsplan te ontwikkelen. Met als doel om te kijken hoe wij als bedrijf zo goed mogelijk op de toekomst voorbereid konden zijn. Dit project met de lasklas is daaruit voortgekomen. Daarnaast hebben we een vergoeding gekregen voor het ontwikkelen van onze praktijkopleiders.Huijsmans hoopt dat de lasklas andere A+O-bedrijven inspireert. “Het vraagt wel een investering in menskracht, dus voor kleine bedrijven zal dat lastig zijn. Maar voor grotere Metalektrobedrijven kan het een mooie oplossing zijn om de instroom te vergroten en tegelijkertijd je eigen personeel weer een nieuwe uitdaging te geven.”  

Meer informatie

Cindy van Vugt, Chief Human Resources Officer Spierings Mobile Cranes, telefoon 06-54210916 of per e-mail: cvanvugt@spieringscranes.com 

A+O contactpersoon

Ab Jongman
Regiomanager Midden-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten