Nieuwe oZone-module over verminderen arbeidsbelasting

15 december 2023
leestijd: 4 minuten

Wil jij dat jouw medewerkers fit blijven tot aan hun pensioen? Dan is het onder andere belangrijk om de arbeidsbelasting te verminderen. De Hogeschool Windesheim en tech-leverancier Pre-Tec ontwikkelden voor A+O’s kennisdeelplatform oZone daarom een module over het gebruik van exoskeletten bij logistieke werkzaamheden.

“In 2019 zijn we in de regio Zwolle van start gegaan met de Technohub Logistics Lab”, vertelt Henri Grolleman, die als docent en onderzoeker is verbonden aan de hogeschool Windesheim. “Binnen deze Technohub werken bedrijven en onderwijs samen aan innovaties voor logistieke omgevingen. Vanuit het onderwijs doen het Deltion College en de hogeschool Windesheim mee. Ook zijn de A+O-bedrijven Scania en de Zehnder Group betrokken. De focus ligt daarbij op slimmer én langer werken”, vertelt Grolleman. “Bij het langer werken hebben we ons gericht op arbeidsbelasting en hoe je als bedrijf die belasting kunt verminderen.”

Uitval personeel voorkomen

“In de Metalektro werken mensen vaak met inzet van hun fysieke kracht”, vervolgt Grolleman. “Duwen, trekken en tillen is vaak dagelijkse kost. Ook wordt er regelmatig met de armen boven het hoofd gewerkt of staan mensen gedurende de dag regelmatig voorovergebogen. Normale fysieke arbeidsbelasting is geen probleem. Maar als je dit te vaak of te lang achter elkaar moet doen, dan kan dat leiden tot overbelasting. En dat kan vervolgens weer leiden tot gezondheidsklachten en verzuim. Mede gezien het grote tekort aan technisch en operationeel personeel, is het van het grootste belang om te zorgen dat je medewerkers niet uitvallen en fit kunnen blijven doorwerken.”

Verplichte arbowetgeving

“Ook bij Metalektobedrijven komt verplaatsen van zware onderdelen of eindproducten vaak voor. In de productie, maar ook in magazijnen”, zegt Grolleman. “In de Arbowet is een verplichting opgenomen dat werknemers niet te zwaar mogen tillen. Pak je iets op zonder dat je je armen hoeft uit te strekken, dan mag iemand maximaal 25 kilo optillen. Moet iemand zijn armen 1 meter uitstrekken, dan mag je nog maar 15 kilo tillen. En bij 1 meter van de grond nog maar 5 kilo. Een exoskelet kan dan een handig hulpmiddel zijn om langdurige arbeidsbelasting te verminderen.”

Rugklachten voorkomen

“Er zijn verschillende exoskeletten”, legt Grolleman uit. “De actieve exoskeletten maken het mogelijk hele zware objecten te tillen. Maar de aanschaf van die skeletten loopt in de tonnen en dat is voor een gemiddeld mkb-bedrijf niet haalbaar. Daarnaast zijn er passieve exoskeletten die tussen de 3.000 en 8.000 euro kosten. Die skeletten ontlasten de onderrug bij het tillen van objecten tussen de 10 tot 25 kilo. Daarmee verklein je de kans op rugklachten. Bovendien raken medewerkers minder vermoeid, omdat het werk simpelweg lichter wordt.”

“Deze oZone-module is kosteloos beschikbaar”

Voorbeelden van bedrijven

Om ook andere A+O-bedrijven kennis te laten maken met de mogelijkheden van een exoskelet, werd door Windesheim een module voor het kennisdeelplatform oZone ontwikkeld. Grolleman: “De module bevat een algemeen deel over arbeidsbelasting. Daarin wordt ook de TOP-strategie – dat is ontwikkeld door onder andere TNO Arbeid en Pre-Tec – behandeld. Daarin worden drie maatregelen benoemd om arbeidsbelasting te verminderen. Allereerst technische maatregelen, denk daarbij bijvoorbeeld aan robotisering. Ten tweede organisatorische maatregelen als taakroulatie. En als laatste persoonsgebonden maatregelen, zoals het gebruik van een exoskelet. Bovendien geeft de oZone-module een inkijkje in de verschillende soorten exoskeletten die er zijn en wat je er in de praktijk mee kunt”, vertelt Grolleman. “Verder bevat de module ook enkele voorbeelden van bedrijven die al met een exoskelet werken.”

“Deze module is voor alle A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar binnen oZone”, besluit Grolleman. “Duurzame inzetbaarheid is een belangrijk thema voor A+O als opleidingsfonds. Ik vind het dan ook ontzettend goed dat er hiervoor ook binnen oZone aandacht is. Tegen A+O-bedrijven zou ik willen zeggen: neem eens een kijkje in oZone en ga aan de slag met het verminderen van de arbeidsbelasting binnen jouw bedrijf!”

A+O contactpersoon

Ab Jongman
Regiomanager Midden-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten