Nieuwe webapplicatie ontwikkeld: ‘Een lasrobot programmeren is geen rocket science meer’

25 oktober 2021

Hoe kun je het tekort aan lasrobotprogrammeurs terugdringen? Het antwoord: met software die de drempel voor het robotprogrammeren verlaagd. De Technohub Smart Welding Factory slaagde erin om een nieuwe webapplicatie te ontwikkelen, waardoor het ook voor medewerkers met mbo niveau 1/2 en vmbo-talent mogelijk wordt om robots te programmeren.

“In diverse regio’s zijn zogenaamde Technohubs opgezet”, vertelt directeur Ard Hofmeijer van het onafhankelijke kennisinstituut LAC. “In die Technohubs werken onderwijs en bedrijfsleven samen om de technologie en het onderwijs van de toekomst te ontwikkelen. In de regio-Oost is de Technohub Smart Welding Factory opgezet, waarin ROC Twente, de Vakopleiding Metaal Oudenbosch, het LAC en zes metaalbedrijven samenwerken. A+O Metalektro subsidieert het project.”

Tekort aan lasrobotprogrammeurs

“We staan voor een forse opgave”, vervolgt Hofmeijer. “Wil Nederland haar concurrentiepositie continueren en daarmee het huidige niveau van welvaart behouden? Dan is het nodig dat de Nederlandse metaalindustrie in 2035 twee keer zoveel produceert met drie keer minder mensen ten opzichte van 2018. We zullen met minder handjes méér werk moeten doen. Technologische innovatie is een noodzaak om te voorkomen dat die concurrentiepositie verslechtert. Een groot aantal bedrijven ziet die urgentie en investeert of wil gaan investeren in lasrobots, aldus Hofmeijer. “Maar het probleem is, dat er momenteel een tekort aan lasrobotprogrammeurs bestaat. En dat tekort wordt de komende jaren alleen maar groter, omdat er door de demografische ontwikkelingen minder jongeren op de arbeidsmarkt komen.”

Eenvoudige webapplicatie

Maar hoe los je dat tekort aan lasbotprogrammeurs op? Dat was de vraag waarop de Technohub Smart Welding Factory een antwoord zocht. Hofmeijer: “Op dit moment worden veel robots en cobots online aan de robot zelf geprogrammeerd. Het nadeel daarvan is dat tijdens het programmeren van de robot de productie stilligt. Meer efficiënt is het offline programmeren van robots met behulp van een externe computer. Maar dit zijn buitengewoon complexe programma’s, waar alleen mensen met mbo niveau-3 of hoger mee kunnen werken.” Het idee van de Technohub was om een offline webapplicatie te ontwikkelen, waarmee alle merken robots en cobots geprogrammeerd kunnen worden. Tevens was er de ambitie om de applicatie vergaand te vereenvoudigen en in de Nederlandse taal te maken, om zo de drempel voor het robotprogrammeren te verlagen. Hofmeijer: “Dat softwarepakket, met de naam Cloud of Welding, is er inmiddels. De applicatie is zeer gebruikersvriendelijk, waardoor medewerkers met mbo niveau 1/2 én talentvolle vmbo’ers er ook mee kunnen werken. Het programmeren van een lasrobot is daardoor geen rocket science meer. Daarmee wordt de vijver waarin je als bedrijf vist voor lasrobotprogrammeurs een stuk groter. ”

“De vijver voor lasrobotprogrammeurs wordt zo een stuk groter”

Boost aan innovatie

Voor de nieuwe applicatie is de zogenaamde Digital Twin-technologie gebruikt, legt Hofmeijer uit. “In een virtuele omgeving zijn alle lasrobots te zien die in een bedrijf staan. Dat kunnen robots van verschillende merken zijn. Dat alle robots in één omgeving staan, heeft een groot voordeel. Je kunt dan namelijk kijken welke robot het meest geschikt is voor een specifieke lasklus en waar er capaciteit is. Is een bepaalde robot bezet, dan wijk je uit naar een andere robot. Dat zorgt dus voor een veel efficiëntere en meer flexibele productie.” De webapplicatie is zeker niet alleen ontwikkeld voor Metalektro-bedrijven in het oosten van het land, benadrukt Hofmeijer. “Alle A+O-bedrijven kunnen een abonnement nemen op de applicatie. Daarnaast werkt het LAC nauw samen met vijf SWF-Skillslabs verspreid over Nederland, waar mensen zonder grote reisafstanden terecht kunnen voor een erkende opleiding tot lasrobotprogrammeur.”

De subsidies die A+O heeft verstrekt voor de Technohub en voor het opleidingsprogramma zijn volgens Hofmeijer heel belangrijk geweest. “We hebben uitstekend samengewerkt met regiomanager Rob Nijhof en adviseur Manon Lubbers. Ik vind het ontzettend goed dat A+O als opleidingsfonds een boost geeft aan nieuwe technologische ontwikkelingen. Daardoor komen dit soort innovaties versneld beschikbaar voor de bedrijven en kan het onderwijs bovendien leerlingen opleiden met up-to-date kennis. Voor oZone – het digitale leerplatform dat voor A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar is – willen we nu een aantal basismodules over Digital Twin-technologie gaan ontwikkelen. Dat kan voor A+O-bedrijven als eerste kennismaking zeker interessant zijn.”

Meer informatie

Ard Hofmeijer, directeur LAC,

tel. 06-30818366 of per e-mail: hofmeijer@lac.nl.

A+O contactpersoon

Rob Nijhof
Regiomanager Oost-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten