Noord-Nederland maakt zich sterk voor groene energie

12 maart 2019

Noord-Nederland is altijd toonaangevend geweest op het gebied van energie en wil dat graag blijven. Ook als de Groningse gaskraan in 2030 dicht gaat. Vandaar dat de regio zich sterk maakt voor groene energie. Onderwijs, ondernemers en overheid werken samen in het project Gas 2.0. Zo ook A+O-bedrijf Resato International.

Directeur Ton Driessen van Resato International geeft uitleg: “De energietransitie van aardgas naar duurzame energie vraagt nieuwe kennis en vaardigheden. Vandaar dat we ons als regio verenigen.” Het bedrijf uit Assen is expert op het gebied van hogedruktechnologie. Een technologie die van groot belang is in het gebruik van waterstof voor de mobiliteit. “Wij geloven dat waterstof de brandstof van de toekomst is. Vandaar dat we nu ook waterstofvulstations en waterstoftestsystemen ontwikkelen.”

‘Wij geloven dat waterstof de brandstof van de toekomst is’

Ontluikende markt

Ook voor Resato is de energietransitie een reis. “We gaan naar een groene waterstofeconomie toe. Het is een ontluikende markt. Maar er is nog veel onderzoek en ontwikkeling nodig. Zo komt er bij het gebruik van waterstof als brandstof in auto’s maar liefst 700 bar druk te staan op de tank. Dat is serieus hoge druk. We moeten daarom goed weten welke inwerking dit heeft op de materialen, de afdichtingen en tanks. Het moet immers absoluut veilig zijn en bovendien volstrekt schoon, anders is het funest voor de brandstofcel. Gelukkig is hogedruktechnologie onze kerncompetentie. En we zijn daarnaast al sinds jaar en dag erkend leverancier van testapparatuur. Kortom, we hebben dus veel ervaring die we in dit nieuwe ontluikende segment kunnen toepassen.”

Hoger kennisniveau

En dit soort ervaring is precies waar het Drenthe College enige tijd geleden actief naar op zoek ging. Als kartrekker van project Gas 2.0 zocht de mbo-school de verbintenis met 6 andere scholen in Noord-Nederland. Vervolgens wist het maar liefst 45 ondernemers uit de regio erbij te betrekken voor een duurzame relatie. En tot slot verdubbelde de overheid het commitment dat de bedrijven in sponsoring aan het project boden. “Voor de groene waterstofeconomie is een totaal nieuwe infrastructuur nodig. Andere technieken moeten worden ingevoerd en daar zijn mensen voor nodig die dat kunnen bouwen, installeren en onderhouden. Het mbo wilde daarom de studenten naar een hoger kennisniveau tillen. Met behulp van de bedrijven in de regio.”

Eigen domein ontwikkelen

Een slim plan. De 7 mbo-scholen gaan nu allemaal een eigen domein ontwikkelen, om vervolgens die kennis toegankelijk te maken voor alle techniekstudenten. “Het doel is onze technologische kennis van duurzame energie in Noord-Nederland te verbreden en een groot kennisdelingsplatform te creëren. Daar hebben we allemaal baat bij”, zegt Driessen enthousiast. Resato wil daarom ruimhartig aan het project bijdragen. “We willen mensen in de regio boeien. Maar natuurlijk ook binden. We kunnen studenten een stage bieden, docenten opleiden en afgestudeerde studenten een werkplek bieden. En wie weet zijn er nog leuke projecten om op aan te haken.”

Proeftuinen en initiatieven

Project Gas 2.0 is nog kersvers. De aftrap is net geweest, de programmamanager is benoemd en de doelstellingen moeten nu handen en voeten krijgen. Maar het vertrouwen is er. “Dit bindt de regio Noord-Nederland heel erg. Het enthousiasme is er en mogelijkheden worden gezien. Ik zie links en rechts allerlei proeftuinen en nieuwe initiatieven ontstaan. In Hoogeveen wordt binnenkort de eerste woonwijk met waterstof verwarmd. En ons eerste waterstofvulstation draait reeds een jaar in een proeftuin in Groningen met een electrolyzer en een zonnepanelenpark eraan gekoppeld waarmee groene waterstof wordt geproduceerd. Wij gaan het allemaal met plezier aan en daar krijgt iedereen energie van.”

Meer weten over de energietransitie?

Bekijk de korte animatiefilm ‘Morgenland’ op www.morgenlandfilm.nl.

Meer informatie

Ton Driessen, directeur Resato International, telefoonnummer 050 501 6877 of e-mail info@resato.com.

A+O contactpersoon

Eelke Riemersma
Regiomanager Noord-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten