‘Onze organisatie draait op kennis, met oZone willen we dat borgen’

7 september 2020
leestijd: 4 minuten

De metalektro vergrijst en ook A+O-bedrijf Electromach merkt daar de gevolgen van. “Veel kennis bevindt zich nu nog in de hoofden en niet op papier”, vertelt Pascal van Oosten, HR-Manager bij Electromach. “Om de kennisoverdracht beter te borgen, zijn we onlangs aan de slag gegaan met oZone. Een leuk en nuttig platform om onze medewerkers te challengen.”

Het bedrijf uit Hengelo, onderdeel van de R. STAHL Technology Group, is marktleider in het ontzorgen van klanten met explosievraagstukken. “Op een boorplatform is het bijvoorbeeld belangrijk dat de lampen geen kortsluiting maken. Als internationaal producent en leverancier van explosieveilige componenten en besturingssystemen voorkomen wij explosiegevaar”, legt Van Oosten uit. “Binnen ons vakgebied zijn de eisen hoog. En terecht want als het fout gaat, gaat het gigantisch fout. De beelden van explosies zoals recent in Beiroet staan denk ik op ieders netvlies gebrand.”

Onze organisatie draait dan ook op kennis, gaat Van Oosten verder. “En die kennis kunnen we niet ergens anders vandaan halen. Van de kwaliteitsafdelingen tot de engineers, we leiden al jaren onze mensen zelf op. De kneepjes van het vak worden op de werkvloer doorgegeven en we zijn constant met elkaar aan het sparren of we het nog op de beste manier doen. Bijna elk werelddeel heeft bovendien zijn eigen certificering, dus we moeten continu over de juiste kennis beschikken. (?)

“oZone werkt heel gebruikersvriendelijk. Je kunt gemakkelijk en snel bestaande trainingsmaterialen overzetten in de oZone-omgeving.”

Iedereen is enthousiast

Pascal van Oosten, HR-Manager bij Electromach.

Die kennis wil Van Oosten nu dus beter borgen. “De gemiddelde leeftijd valt bij Electromach met ongeveer 48 jaar nog  mee. Toch willen we de komende tijd alvast vooruitlopen op het afscheid van een aantal pensioengerechtigde medewerkers”, legt hij uit. “Na de laatste update zag oZone er zo gebruikersvriendelijk uit dat we besloten hebben de stap te nemen We hebben een presentatie gehouden in het managementteam en een demo gemaakt met behulp van een adviseur van A+O. Iedereen bleek enthousiast.”

Met een projectteam ging Van Oosten vervolgens aan de slag. “We hebben een pilottraining certificaatlabels ontwikkeld voor onze engineers. En ik ben nu heel benieuwd naar hun feedback. Tot nu toe spreekt het iedereen aan die we het laten zien. Het is praktisch, helder en overzichtelijk. Een monteur in de productie hoef je geen twintig hoofdstukken te laten lezen, maar een videotutorial van twintig minuten werkt natuurlijk prima.”

De plannen zijn eindeloos

Ook het ontwikkelen van materiaal vindt Van Oosten meevallen. “oZone werkt heel gebruikersvriendelijk. Je kunt gemakkelijk en snel bestaande trainingsmaterialen overzetten in de oZone-omgeving. Maar ook de begeleiding vanuit A+O is perfect. Twee adviseurs hebben ons op een prettige wijze en inhoudelijk goed ondersteund. Ze legden vrijblijvend maar professioneel uit hoe alles werkt. Ook ons moederbedrijf was positief verrast. Er staat al zoveel interessants in de bibliotheek, het triggert de mensen om straks ook zelf verder te willen leren.”

De plannen die Van Oosten heeft met oZone zijn eindeloos. “We willen functieverplichte trainingen erin opnemen, werkinstructies borgen, alle handboeken erin plaatsen als naslagwerk, de explosieveiligheidstrainingen digitaliseren en de onboarding verder professionaliseren. Idealiter wil je dat nieuwe medewerkers al een bedrijfsintroductie, virtuele rondleiding en verplichte basistraining achter de rug hebben voordat ze daadwerkelijk aan de slag gaan. Maar zover zijn we nog niet”, lacht Van Oosten. “Voor nu is het belangrijk dat we doorpakken en een concreet tijdspad vastleggen.”

Online training ‘oZone in 8 stappen’

Om daar vorm aan te geven, volgden twee collega’s van Electromach de online pilottraining ‘oZone in 8 stappen’. Hans Bos, assistent QA manager, en Danielle Smit, medewerker HR, vertellen: “De training kwam voor ons precies op het juiste moment voorbij. We hadden nog geen idee hoe te beginnen met oZone. De online bijeenkomsten boden ons een handig en praktisch hulpmiddel. We konden kennis maken met het platform en vragen stellen waar nodig. Ik ben blij dat we hebben deelgenomen en kunnen het iedereen aanraden.”

Nienke Aaldering, adviseur oZone, legt uit: “Aan het begin van de coronatijd zagen we dat veel bedrijven aan de slag wilden met oZone, maar daarbij handvatten nodig hadden. We konden niet meer fysiek langs, dus hebben we deze online training opgezet. Het heeft mooie resultaten opgeleverd en ook leerpunten. In september wordt deze training opnieuw aangeboden. We bouwen de sessies vanaf het begin op. Waar gaat het bedrijf oZone voor gebruiken en wat wil je dat iemand na een onderwerp in oZone precies weet? We zoomen eerst uit en pas daarna gaan we praktisch aan de slag. De training dient als startpunt. We willen aan de slag. Maar hoe?”

Meer informatie

Pascal van Oosten, HR- Manager bij Electromach, tel: 074- 24 72 362 of e-mail: pascal.vanoosten@r-stahl.com.

A+O contactpersoon

Antoine Bolder
Regiomanager Zuidoost-Nederland en Limburg

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten