“Oordeel niet op basis van een cv, ga gewoon het gesprek aan”

11 december 2019

Hoe vind je als metalektrobedrijf in tijden van krapte voldoende personeel? En hoe zorg je ervoor dat als ze eenmaal in dienst zijn, ze weer niet snel de poort verlaten? A+O-bedrijf MM Metal Recycling laat zien dat een onorthodox personeelsbeleid daarbij kan helpen. “Laat je verrassen door het onverwachte.”

“MM Metal Recycling is onderdeel van het Japanse Mitsubishi Materials”, vertelt algemeen directeur Harald Wagemaker. “In opdracht van het Japanse moederbedrijf recyclen wij printplaten die uit oude computers en smartphones afkomstig zijn.” En dat is een geavanceerd proces, zo maakt hij duidelijk. “Bij ons in de fabriek vermalen we de printplaten tot stof. Vervolgens nemen we daar een monster van, dat in Japan wordt geanalyseerd. Vervolgens onttrekken we uit die berg stof waardevolle metalen als goud, zilver en paladium.” En dat is niet voor niets, benadrukt Wagemaker. “Die edelmetalen zijn erg schaars op de wereld, maar wél nodig voor de productie van alle moderne elektronica. Het is dus aantrekkelijk voor Mitsubishi om via recycling de zeldzame metalen terug te winnen.”

“Stap af van de gebaande paden in de omgang met je personeel”

Gangsta-rapper

Na de start drie jaar geleden, werken er inmiddels 43 man bij het bedrijf. Maar hoe vind je in tijden van krapte voldoende personeel? “Wij hebben nooit personele problemen gehad”, zegt Wagemaker. “Misschien heeft dat wel iets te maken met mijn onorthodoxe aanpak. Bij ieder sollicitatiegesprek schuif ik iemands cv direct terzijde. Dan zeg ik altijd: ‘ik kan lezen, dus ik weet wat er in je cv staat’. Vervolgens ga ik het gesprek met iemand aan om te kijken wat voor mens er achter het cv schuilgaat.” En dat die aanpak werkt, blijkt uit het verhaal van een Antilliaanse sollicitant. “Toen deze jongen op gesprek kwam, werden eigenlijk direct je vooroordelen bevestigd”, vertelt Wagemaker. “Het was een grote jongen van meer dan twee meter, die zich slungelig bewoog. Om zijn nek had hij flink wat gouden kettingen hangen. En tijdens het hele sollicitatiegesprek zat hij onderuitgezakt in zijn stoel. Je eerste gedachte is dan: dit is een soort gangsta-rapper, maar geen serieuze kandidaat.” Toch stapte Wagemaker over die eerste indruk heen en ging het gesprek aan. “Op een of andere manier wist ik hem in dat gesprek te prikkelen en besloten we hem aan te nemen. Het bleek een ongelooflijk harde werker te zijn, die altijd vrolijk en overal toe bereid was.” Dit verhaal maakt volgens Wagemaker duidelijk dat het belangrijk is om over vooroordelen heen te stappen.  “Heb lef en ga gewoon het gesprek eens aan. Dat kost je hoogstens een uur en kan ontzettend veel opleveren.”

Gebrek aan levenservaring

Harald Wagemaker, General Manager

Als een kandidaat geschikt is om bij MM Metal Recycling aan de slag te gaan, aarzelt Wagemaker vervolgens niet om goede arbeidsvoorwaarden te bieden. “We bieden een goed salaris en ook direct uitzicht op een vaste baan. Je merkt dat dat mensen vertrouwen geeft en je daardoor met elkaar meteen al een goede start maakt.” Maar personeel aannemen is eenvoudig, ze vervolgens binnenboord houden is vaak lastig, weet ook Wagemaker. Maar ook daarbij kan een onorthodoxe aanpak dienstig zijn, vertelt hij. “Op een dag kreeg ik een sollicitatie binnen van de zoon van één van onze werknemers. Hij was 26 en had de VAPRO-opleiding gedaan. Omdat we hem te jong en te onervaren vonden, wezen we hem af. Maar daar nam hij geen genoegen mee. Keer op keer meldde hij zich weer bij het werving & selectiebureau dat wij hadden ingeschakeld. Vanwege zijn volhardendheid zijn we toen het gesprek aangegaan en hebben we hem toch aangenomen als operator.” Maar al snel bleek deze nieuwe werknemer meer ambitie te hebben: hij wilde teamleider worden. Wagemaker: “Ik vond dat hij daar te weinig levenservaring voor had. Je krijgt dan te maken met werknemers die ernstig ziek zijn of gaan scheiden. Levenservaring is dan belangrijk, om daar op een goede manier mee om te kunnen gaan.” Echter, de kans was groot dat deze jonge werknemer zou vertrekken als zijn ambitie geen ruimte kreeg. Wagemaker: “De oplossing die we bedachten was om hem assistent-teamleider te maken. Hij heeft dezelfde taken als een gewone teamleider, maar wij ondersteunen hem in zijn functie.” Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de beste krachten van het bedrijf, zegt Wagemaker. “We hadden ons niet beter kunnen wensen. Hij denkt mee, heeft een open geest en is bereid te leren. Hij doet het nu een half jaar, maar eigenlijk zou ik hem nu al teamleider willen maken.”

Voor veel nieuwe medewerkers maakt MM Metal Recycling ook dankbaar gebruik van de A+O-vergoedingen, zo benadrukt Wagemaker: “Daar zijn we enorm blij mee. Het maakt het voor ons mogelijk om iedereen een aanvullende opleiding te geven. Want niemand is direct helemaal fit-for-the job.” Voor andere A+O-bedrijven heeft hij tot slot nog een advies. “Stap af van de gebaande paden in de omgang met personeel. Kijk goed naar wat mensen beweegt en speel daarop in. En laat je vooral verrassen door het onverwachte!”

Meer informatie

MM Metal Recycling, telefoon 0168-745555 of per e-mail info@mm-metal-recycling.com

A+O contactpersoon

Marloes Jonkman
Regiomanager Zuidwest-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten