Opleiding Hybride Techniekopleider (HTO)

30 november 2023
leestijd: 4 minuten

BOEM!!! Een jachtvliegtuig knalt door de geluidsbarrière. Met dit filmpje opent Tjeu Winkelmolen, special proces engineer machining bij Oerlikon, zijn eerste les mechatronica. De acht jongens tussen de 15 en 18 jaar zijn direct wakker. Tjeu: “In de opleiding Hybride Techniekopleider leer je: kom met een knal binnen!”

“Van een middag lesgeven, laad ik mijn accu op”

Tjeu Winkelmolen

Al 32 jaar werkt Tjeu Winkelmolen (55) bij Oerlikon Eldim en haar voorgangers in Limburg. In de vestiging in Lomm, bij Venlo, bouwen ze geavanceerde onderdelen voor vliegtuigmotoren. “Ik ben verantwoordelijk voor het productieproces op het gebied van draaien en frezen, CNC-gestuurde machines, 3-assig en 5-assig”, vertelt hij.

Kriebelen

Hoe leuk hij zijn werk ook vindt, als hij op een dag bij de receptie een folder ziet liggen van Hybride Techniek Opleidingen Brabant, begint er iets te kriebelen. “Ik train en coach al mijn hele leven jongeren bij voetballen, ook de teams van mijn zoon en dochter, toen ze nog niet volwassen waren. Ook binnen ons bedrijf leid ik collega’s op. Mensen zeiden vaak: ‘je kunt het zo goed overbrengen, waarom ga je niet voor de klas staan?’”

Kosten opleiding vergoed

De folder maakt hem nieuwsgierig. Tjeu neemt contact op met HR. Oerlikon geeft hem tijd voor de eenjarige opleiding en A+O Metalektro vergoedt de kosten. De rest is geschiedenis. Na het halen van zijn certificaat ‘pedagogische en didactische vaardigheden’ geeft Tjeu sinds september één middag in de week praktijkles aan eerstejaars bij de opleiding Mechatronica van Gilde Opleidingen. Vanaf februari 2024 gaat hij ook leerlingen in hogere jaren begeleiden.

Onverschillige jongeren?

Hoe bevalt dat, voor de klas staan? “Ik vind het een ontzettend leuke uitdaging om zo’n nieuwe, jonge groep het vak te leren”, vertelt hij enthousiast. Van Tjeu geen klaagverhalen over onverschillige jongeren. “Ik ervaar het als een heel prettige weekonderbreking. Ik heb best een drukke baan. Op donderdagmiddag kan ik echt even mijn accu opladen.”

“Door 1 middag les te geven, maakt hij ook talentvolle jongeren enthousiast voor ons bedrijf”

Jongeren binden

“Het is een mooie opportunity voor medewerkers om dit uitstapje naar onderwijs te doen”, ziet ook de HR-manager van Oerlikon, Twan Relouw. “Bovendien zorgt Tjeu door zijn kennis te delen voor een binding van ons bedrijf met het onderwijsveld. Hij helpt niet alleen mee aan het opleiden van vakmensen voor de hele branche, maar maakt ook talentvolle jongeren enthousiast voor ons bedrijf.”

IJsbergtheorie

Is zo’n opleiding tot Hybride Techniekopleider eigenlijk wel nodig, als je al zo lang in het vak zit? Zeker wel, benadrukt Tjeu: “Je gaat van onbewust bekwaam naar bewust bekwaam. Ik heb veel geleerd over didactisch en pedagogisch handelen. Hoe je altijd moet aansluiten bij de voorkennis van mensen, hoe je je lessen goed voorbereidt en opbouwt. En je krijgt natuurlijk ook psychologische tips. De ijsbergtheorie bijvoorbeeld, over dat er heel veel ‘onder water’ zit bij leerlingen, waar je af en toe iets van naar boven moet halen.”

Verrassende oplossingen

Het is nog te vroeg om te zeggen of de samenwerking ook instroom van jonge talenten oplevert. Wel doen mbo-afstudeerders niveau 3 en 4 al stageopdrachten bij Oerlikon. “Ze komen vaak met verrassende oplossingen”, ziet Tjeu. “We slijpen hier met de hand en zochten een semi-geautomatiseerde oplossing. Twee groepen mbo-studenten hebben een drietal interessante ideeën uitgewerkt. Zulke opdrachten zijn ideaal voor afstudeerders, omdat we er zelf niet aan toekomen.”

Kloof onderwijs-bedrijfsleven dichten

Ook A+O-regiomanager Antoine Bolder ziet veel goede redenen om de inzet van hybride techniekopleiders in je bedrijf te stimuleren. “Stel dat elk bedrijf één vakman heeft die een aantal uren actief is in het onderwijs. Dan maakt dat een groot verschil om de kloof tussen onderwijs en bedrijfsleven te dichten!”

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de opleiding Hybride techniekopleider (HTO).

A+O contactpersoon

Antoine Bolder
Regiomanager Zuidoost-Nederland en Limburg

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten