Opleiding hybride techniekopleider
Werken er in jouw bedrijf ervaren vaktechnici die graag hun kennis met de jeugd of zij-instromers willen delen? In oktober 2023 start de opleiding Hybride techniekopleider, te beginnen in de regio Brabant en Noord-Holland. Een buitenkans: A+O Metalektro vergoedt de opleiding volledig. Cursist Twan de Kort (46) zette de nieuwe carrièrestap: “Je leert hoe je technische kennis en ervaring kan doorgeven aan jong talent en collega’s.”
“De opleiding Hybride techniekopleider is écht een aanrader”, vertelt Twan de Kort, propulsion expert bij Wärtsilä, enthousiast. “Je draagt bij aan een mooi maatschappelijk belang: nog meer mensen enthousiasmeren voor de techniek. Maar je wordt zelf ook vaardiger, op zowel pedagogisch, didactisch als op technisch gebied. Je groeit als persoon; je daagt jezelf echt uit.”
Toe aan iets nieuws
Twan volgde aan het begin van zijn carrière naast zijn werk de mbo- én hbo-opleiding Werktuigbouwkunde. Met succes. Van machinaal verspaner in 2000 groeide hij binnen Wärtsilä door naar kwaliteitscontroleur, werkvoorbereider en naar afdeling services als technical support engineer. Twan: “Mijn huidige functie heb ik sinds 2010. De variatie in mijn werk vind ik het allerleukste. Maar ik was na al die jaren wel toe aan iets nieuws binnen mijn functie.”
‘Ik leg graag dingen uit’
Die nieuwe uitdaging vond hij in de opleiding Hybride techniekopleider. Hoe kwam hij daarbij? “Familie, vrienden en collega’s vulden 360-gradenfeedback voor me in. Daaruit bleek dat ze in mij een coach of leerkracht zagen. Dat is eigenlijk ook wat ik in mijn werk doe. Als een collega of klant een vraag heeft, leg ik graag uit. Hoe iets werkt, waarom iets zo in elkaar steekt. In mijn gesprek met HR kwam daarom de opleiding Hybride techniekopleider naar voren.”
Zo’n groei in mijn persoonlijke ontwikkeling had ik niet verwacht!
Niet verzanden in details
Inmiddels loopt Twan stage op het Koning Willem I College in Den Bosch. Voor zijn stage staat hij gemiddeld 4 uur per week voor de vmbo-klas Techniek. “Al bij mijn eerste eigen les kon ik de theorie uit mijn cursus goed in de praktijk brengen. Hoe houd ik de leerlingen bij de les, hoe breng ik de lesstof over en hoe toets ik dat?”, vertelt een enthousiaste Twan. “Ik let beter op mijn manier van uitleg, voor de klas, maar ook bij collega’s en klanten. Ik zet een paar stappen terug in mijn gedachtegang. Ik bouw het antwoord op en verzand niet meer in details.”
Nieuwe medewerkers voor je bedrijf
Klaar met leren is Twan sowieso nog niet: “Ik zou willen meedraaien in een flexpool om gastlessen te geven op vmbo- of mbo-scholen. Om zo mijn kennis en ervaring met de jongere generatie te blijven delen.” Voor zijn bedrijf heeft het ook een voordeel: “De jongens en meisjes die nu mbo volgen, kiezen misschien, zoals ik, later voor hbo. Door mijn verhaal in zo’n gastles te delen, komen zij straks misschien ook voor Wärtsilä werken.”
A+O vergoedt de opleiding
Werken er in jouw bedrijf ervaren vaktechnici zoals Twan die ook toe zijn aan een nieuwe stap? Tot en met december 2023 biedt A+O een ongekende kans: de opleiding tot Hybride techniekopleider wordt volledig vergoed. Binnen 1 jaar behaalt een medewerker het Pedagogisch Didactisch Certificaat. Dit heb je nodig om als assistent-docent aan de slag te gaan op technische vmbo’s, roc’s en hbo’s. Het scholingstraject is een initiatief van de opleidingsfondsen A+O Metalektro, OOM en Wij Techniek, de overheid en roc’s.
Meer info, vergoeding aanvragen of aanmelden?
- Meer info over de cursus Hybride techniekopleider van Techniekcoalitie Brabant die in oktober 2024 start.
Woensdag 21 februari 2024 | ROC Tilburg 19.00 – 20.30 uur uur
Maandag 25 maart 2024 | Online via MS Teams 19.00 – 20.00 uur
Maandag 22 april 2024 | Online via MS Teams 19.00 – 20.00 uur
Woensdag 19 juni 2024 | ROC Tilburg 19.00 – 20.30 uur
Meld je aan!
Ook mogelijk: voorlichting op verzoek (online). Per bedrijf, in groepsverband of individueel.
- Voor de overige regio’s zie: A+O-vergoeding Hybride techniekopleider (HTO)