oZone is voor ons dé manier om ontwikkelen goed te stroomlijnen

22 juni 2020
leestijd: 4 minuten

Ontwikkelen is voor Neways Advanced Applications, fabrikant van printplaten en besturingskasten, een belangrijk gegeven. “Als hightech bedrijf ontwikkelen onze producten continu door. Onze mensen moeten daarom bijblijven. Vroeger werd er veel één op één getraind. Vanaf 2018 hebben we de stap gezet naar oZone. Via e-learning kun je immers veel sneller en efficiënter up to date raken”, vertelt Meta van Spellen, coördinator flexkrachten bij Neways Advanced Applications. Wat is haar ervaring met oZone tot nu toe?

Hoe wordt oZone op dit moment door jullie gebruikt?

“We zijn gestart met introductiemodules voor nieuwe medewerkers, oftewel de onboarding. Vorig jaar kregen we maandelijks maar liefst 20 medewerkers binnen. Het inwerken van nieuwe medewerkers gaat sneller als zij zelfs al vóór hun eerste werkdag bepaalde trainingen hebben kunnen opstarten en als ze deze in hun eerste week kunnen afronden. Denk aan trainingen over veiligheid, cleanroomregels, ISO-certificering, BHV en technische modules.”

‘Ons plan is het volledige personeelsbestand met oZone een stap hoger te tillen.’

Heeft oZone je verrast?

“In de afgelopen twee jaar is oZone flink doorontwikkeld. De inhoud en gebruiksvriendelijkheid zijn sterk toegenomen en er staat met de week meer interessants in. Ik zou het erg leuk vinden voor de toekomst, dat wanneer wij een specifieke vraag krijgen vanuit de medewerkers, we in eerste instantie uit de voeten kunnen met de modules van oZone uit de algemene bibliotheek. Dit is incidenteel al gebeurd. Onderwerpen als ‘Coachen op de werkplek’, ‘Effectief online vergaderen’ of ‘Corona besmetting voorkomen’ zijn natuurlijk goed bruikbaar. Er komt steeds meer inhoud op HR-vlak, maar ook het aantal technische modules neemt razendsnel toe. oZone werkt natuurlijk een beetje als een vliegwiel: hoe meer bedrijven er gebruik van maken, hoe beter.”

Hoe vond je het zelf maken van een module?

“We hebben twee studenten ingezet om de eerste modules op te tuigen en dat verliep erg soepel. Er is een intern draaiboek voor standaard modules en uit eigen ervaring kan ik zeggen dat het aanpassen van een module goed te doen is. Animaties maken we met het online platform Vyond. En inmiddels zijn er twee medewerkers aangewezen die verantwoordelijk zijn voor oZone. Dat geeft eigenlijk al wel aan hoe belangrijk wij het vinden om dit platform voor ons gehele bedrijf te gaan gebruiken en om hiermee onze leerpaden voor de toekomst veilig te stellen.”

Hoe verloopt de begeleiding?

Meta van Spellen, coördinator flexkrachten bij Neways Advanced Electronics

“Prima! Adviseur e-learning/oZone Jeroen van de Vorst is onze houvast. Hij is goed bereikbaar en altijd hulpvaardig. We krijgen regelmatig een update van vernieuwingen aan het platform. Met allerhande vragen kunnen we bij hem terecht en hij denkt goed met ons mee. Die ondersteuning maakte de stap naar oZone erg laagdrempelig.”

Wat is de reactie van medewerkers tot nu toe?

“De een is heel enthousiast en gaat er meteen mee aan de slag, de ander wil er liever geen tijd aan besteden. Maar over het algemeen zijn de reacties erg positief. Ook het management is blij verrast. Het handige is dat oZone ook goed inzicht geeft over hoe ver iemand met een module is en hoeveel procent van de medewerkers de cursus al heeft gedaan. Dat soort inzichten zijn voor HR natuurlijk waardevol. Op die manier kunnen we de mate van ontwikkeling makkelijk meenemen in iemands beoordeling”.

Waarvoor gaan jullie oZone verder inzetten?

“Neways Advanced Applications heeft een boekje met toekomstperspectieven gemaakt. Op de voorkant prijkte een plaatje van oZone. Het platform is voor ons dé manier om ontwikkelen goed te stroomlijnen. Vandaar dat we oZone nu ook bedrijfsbreed, dus over de volledige holding, willen uitrollen. De introductiemodules zijn inmiddels al passend gemaakt voor de verschillende dochterondernemingen. En we zijn nu bezig te kijken welke modules per afdeling nodig zouden zijn en hoe we dat gaan aanpakken. Ons plan is het volledige personeelsbestand met oZone een stap hoger te tillen.”

Meer informatie

Meta van Spellen, coördinator flexkrachten bij Neways Advanced Electronics, telefoonnummer 040 – 267 36 55 of e-mail meta.van.spellen@newayselectronics.com.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten