‘Personeelstekort? Ga met TWI aan de slag!’

8 juli 2021

Nieuwe medewerkers sneller en beter inwerken, dat is het doel van de TWI-methode. A+O-bedrijf Suplacon paste de methodiek toe en is razend enthousiast. Niet alleen wordt TWI ingezet om het eigen personeel flexibel inzetbaar te maken, ook zij-instromers en uitzendkrachten kunnen makkelijker aan de slag bij het bedrijf. 

“Suplacon is al meer dan veertig jaar gespecialiseerd in de toelevering van plaatwerkproducten en metaalconstructies”, zegt kwaliteitsmanager Antijn Koers. “Elke week leveren we meer dan 900 verschillende producten aan ruim vierhonderd klanten door heel Nederland. Onze klanten zijn hightech-producenten, maar ook bedrijven die in de voedselproductie of medische en agrarische sector actief zijn. Zo maken wij bijvoorbeeld de behuizing voor de machines van chipmachinefabrikant ASML en leveren we plaatwerkcomponenten voor de voedselverwerkende industrie.” 

Makkelijk leren

Een aantal maanden geleden is Suplacon gestart met de TWI-methode, een afkorting van Training within Industry. “Het hele idee van TWI is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog”, vertelt kwaliteitsmanager Antijn. “Tijdens de oorlog vochten veel jonge mannen aan het front, waardoor ze niet in de fabrieken konden werken. Vrouwen waren wel beschikbaar. Maar die hadden nooit geleerd hoe ze een tank of vliegtuig moesten bouwen. Daarom werd het complexe productieproces in een groot aantal stukken opgeknipt, waarbij iedere vrouw maar één deeltaak had. Zo konden ze vrij makkelijk leren wat ze moesten doen.” Inmiddels is de TWI-methode doorontwikkeld en werken veel bedrijven – zoals autoproducent Toyota – er mee. “TWI is een vorm van werkplekleren”, vervolgt Antijn. “Veel medewerkers staan niet te popelen om voor een opleiding terug de schoolbanken in te gaan. Leren ‘on the job’ vinden ze echter wél aantrekkelijk. TWI is daar een mooi voorbeeld van.” 

Maar wat houdt TWI nu precies in? “De methodiek is eenvoudig, maar erg doeltreffend”, aldus Antijn. “Wij hebben vier praktijkopleiders die zich hebben bekwaamd in TWI. Voor elke standaard taak wordt door één van hen een werkinstructie geschreven. Dus bijvoorbeeld een instructie voor kanten of verspanen. Zo’n instructie is geen uitgebreid document, maar staat op één A4’tje. Daarop staan drie kolommen: ‘wat ga je doen?’, ‘hoe ga je het doen?’ ‘en waarom doen we het zo?’. Een complexe taak wordt dus op een hele simpele manier uitgelegd.” De taakinstructie wordt in het bijzijn van de medewerker een aantal keer herhaald, legt Antijn uit. “Dat gaat in drie stappen. Eerst vertelt de praktijkopleider het ‘wat’. Vervolgens ‘het wat en hoe’. En tot slot het ‘wat, hoe en waarom’. Daarna doet de medewerker het nog vier keer na. En na die zeven rondes weet iemand precies wat hij moet doen. Het is net zoiets als tafels leren op school: door de herhaling beklijft het.” 

“TWI helpt je bedrijf groeien”  

Tekort aan vakmensen

Voor Suplacon waren er volgens Antijn twee belangrijke redenen om met TWI te gaan werken. “Voor ons is het belangrijk om nieuwe mensen sneller en beter te kunnen inwerken. Want we groeien als bedrijf en hebben dus nieuwe mensen nodig. Tegelijkertijd stellen onze klanten hoge kwaliteitseisen, dus moeten medewerkers foutloos kunnen werken.” Bovendien is het op dit moment niet eenvoudig om technisch personeel te vinden, vertelt Antijn. “Een kanter, lasersnijder of werkvoorbereider pluk je niet zomaar even van de straat. TWI maakt het mogelijk om met zij-instromers aan de slag te gaan. Daarmee boren we dus een nieuwe doelgroep aan. Daarnaast zijn uitzendkrachten veel makkelijker in te werken. En ook onze vaste medewerkers kunnen we flexibeler inzetten. Want als er veel werk is bij het lasersnijden en minder werk bij het kanten, dan kunnen we iemand van de kantafdeling snel inwerken als lasersnijder.” 

Antijn Koers, kwaliteitsmanager Suplacon

Tot nu toe heeft Suplacon TWI-werkinstructies voor het kanten en verspanen opgesteld. Maar het is de bedoeling om TWI bedrijfsbreed in te gaan zetten, benadrukt Antijn. “Het levert ons bedrijf ontzettend veel op. We kunnen mensen op deze manier veel sneller opleiden, de kwaliteit van het werk verbetert en de productiviteit neemt toe.” Suplacon is bovendien aan het bekijken hoe het werken met TWI een plek kan krijgen binnen het digitale leerplatform oZone, vertelt Antijn. “Het mooie van oZone is dat het voor A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar is.” Hij denkt dat TWI voor veel andere A+O-bedrijven een interessante optie kan zijn. “Net als wij kampen veel bedrijven met een tekort aan vakmensen. TWI opent de mogelijkheid om zij-instromers en uitzendkrachten op een eenvoudige manier in te werken. En doordat je medewerkers kwalitatief beter worden opgeleid, helpt TWI je bedrijf groeien. Ik zou zeggen: oriënteer je ook eens op TWI!” 

 

Meer informatie:

Antijn Koers, kwaliteitsmanager Suplacon, telefoon 06-13325558 of per e-mail: antijn.koers@suplacon.com. 

A+O contactpersoon

Eelke Riemersma
Regiomanager Noord-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten