Masterclass voor middenmanagers

2 november 2020

Metalektrobedrijven hebben te maken met razendsnelle technologische ontwikkelingen. Maar hoe blijf je als middenmanager bij in een wereld die meer dan ooit verandert? In antwoord op die uitdaging ontwikkelden FME, FNV Metaal en CNV Vakmensen gezamenlijk de masterclass ‘Leiderschap in een veranderende technologische omgeving?’ , die begin volgend jaar in vier regio’s van start gaat. A+O-bedrijven kunnen geheel kosteloos deelnemen.

Ineke de Deugd, FNV

“De wereld is dynamischer dan die ooit is geweest”, zo opent FNV-bestuurder Ineke de Deugd het gesprek. “We zien ook in de metalektro dat de technologische ontwikkelingen ontzettend snel gaan. Er is dus een noodzaak om te innoveren, om wendbaar te blijven. Maar wat zijn nu de skills die in de toekomst nodig zijn? En hoe creëer je een cultuur waarbij je medewerkers open staan voor leren en ontwikkelen? Over die vragen gaat deze masterclass.” Marije Bakker, adviseur Smart Industry bij FME, is het daar hartgrondig mee eens. “Innoveren is investeren in de toekomst. Maar innovatie begint bij de medewerkers. Door hen ontwikkelmogelijkheden te bieden, kun je je hele organisatie naar een hoger plan tillen.” Er is bewust gekozen voor een masterclass voor middenmanagers, vertelt ze. “Middenmanagers geven direct leiding aan medewerkers. Zij vormen de sleutel om een leercultuur in een bedrijf te bevorderen: via hen bereik je eigenlijk iedereen binnen de organisatie.”

Regie over loopbaan

Niet alleen voor bedrijven is wendbaarheid in deze tijd essentieel, benadrukt De Deugd. “De tijd dat je als werknemer veertig jaar bij hetzelfde bedrijf werkte, is echt voorbij. Je kunt niet je hele werkzame leven teren op je basisopleiding die je ooit hebt gehad. Voor medewerkers is het van het allergrootste belang dat zij zich blijven ontwikkelen en daarmee meer regie over hun eigen loopbaan krijgen.” Dat is zeker ook van belang ‘bij het klimmen van de leeftijd’, vervolgt ze. “Denk aan iemand in de scheepsbouw die altijd in kleine ruimtes moet werken. Kan hij of zij dat nog doen als 55-plusser? Het zou goed zijn als medewerkers, samen met hun leidinggevenden, al vroegtijdig gaan nadenken hoe ze gezond en met plezier de eindstreep kunnen halen.” En uiteindelijk is het bevorderen van een leercultuur in het belang van de gehele metalektro , onderstreept Bakker. “De hele sector profiteert ervan als werknemers wendbaar zijn, zeker in een crisistijd zoals we nu meemaken.”

“Middenmanagers vormen de sleutel om een leercultuur te bevorderen”

Marije Bakker, FME

Marije Bakker, FME

Dominante logica

Begin volgend jaar gaan de masterclasses ‘coronaproof’ van start in vier regio’s verspreid over het land. De training bestaat uit vier modules van één dagdeel, vertelt Bakker. “In de eerste module wordt gekeken naar de betekenis van nieuwe technologie voor jouw organisatie en hoe je als middenmanager een innovatieve mindset kunt stimuleren bij jezelf en bij je team. Tevens komt de zogenaamde ‘dominante logica’ aan bod: veel organisaties kunnen blind worden voor nieuwe kansen en bedreigingen en verliezen een open blik op de wereld. Dan is de heersende gedachte: ‘het gaat immers goed zoals we het altijd al gedaan hebben’. Hoe je die blinde vlek kunt voorkomen, is onderdeel van deze module.” In de tweede module komen de skills van de toekomst aan bod, vervolgt De Deugd. “Denk aan skills zoals probleemoplossend vermogen, creatief en kritisch denken, communiceren en samenwerken. Door intervisie leren de deelnemers geleerd die skills in praktijk te brengen.” In module drie staat centraal hoe je leren in een team kunt bevorderen, vervolgt Bakker. “Zo wordt er gekeken hoe je op een goede manier de dialoog met een medewerker over zijn of haar ontwikkeling kunt aangaan en hoe je weerstanden kunt doorbreken. Daarbij wordt ook gekeken naar verschillende manieren van leren. Het is zeker niet altijd de bedoeling om ‘een papiertje’ te halen door in de klas te zitten. Leren kan ook gewoon on the job, door samen met je collega’s praktijkervaring op te doen.”

Organisatieopstelling

In de laatste module leren de deelnemers om beter om te gaan met het krachtenveld binnen het eigen bedrijf. De Deugd: “Er wordt een krachtenveldanalyse gemaakt, waaruit veelal blijkt dat er tegenstelde belangen zijn. Het belang van de directie strookt niet altijd met die van een manager of werknemer. Hoe ga je daar dan op een goede manier mee om? Er wordt ook een organisatieopstelling gemaakt, begeleid door ervaren organisatiepsychologen. Die weten dan feilloos de vinger op de zere plek te leggen.” De masterclass is echt een aanrader, vindt Bakker. “Wat levert het op? Het levert middenmanagers op die een bredere kijk krijgen op leiderschap, die meer gericht zijn op innovatie, die in staat zijn om een leercultuur te stimuleren en er zo voor zorgen dat je als bedrijf ook in de toekomst concurrerend blijft. En de masterclass is voor alle A+O-bedrijven geheel kosteloos. Ik zou zeggen: doe daar je voordeel mee!” Ze is er erg blij mee dat de FME, CNV en FNV deze praktische masterclass samen hebben opgezet, zo besluit ze het gesprek. “We combineren de expertise en ervaring van de FME-adviseurs en van de adviseurs van de bonden. Voor mij is dit een schoolvoorbeeld van hoe de samenwerking tussen werkgevers- en werknemersorganisaties moet zijn.”

Wil je je als middenmanager aanmelden voor de masterclass ‘Leiderschap in een veranderende technologische omgeving?’ Klik dan hier. Voor bij A+O aangesloten bedrijven is deelname kosteloos.

Meer informatie

Marije Bakker, adviseur Smart Industry van FME, telefoonnummer 06 – 21 58 21 29 of per e-mail marije.bakker@fme.nl.

Ineke de Deugd, bestuurder Duurzame Inzetbaarheid FNV Metaal, telefoonnummer 06 – 11 35 17 41 of per e-mail ineke.dedeugd@fnv.nl.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten