Samenwerken met het onderwijs? Het A+O-bedrijf maxon sponsort robotvoetbal!

27 oktober 2022
leestijd: 4 minuten

Samenwerken met het jong talent en het onderwijs kan op vele manieren. Maar in Twente gaven ze daar een hele praktische draai aan. Met kennis en producten ondersteunt A+O-bedrijf maxon de studenten van het RoboTeam Twente, dat meedoet aan een internationale competitie robotvoetbal.  

Emma Stube, PR & Marketing maxon benelux

“maxon benelux is onderdeel van maxon group”, zegt Emma Stube, die verantwoordelijk is voor de PR & marketing van het bedrijf. “Wij zijn wereldwijd marktleider van high tech aandrijfsystemen. Die worden bijvoorbeeld gebruikt in drones, autonome voertuigen en chirurgische gereedschappen. Maar ook aandrijfsystemen in de Marslanders komen van ons bedrijf.” maxon wordt regelmatig benaderd door studenten voor sponsoring, vertelt ze. “Maar dat doen wij niet zomaar. Als wij projecten ondersteunen, dan doen wij dat bij voorkeur op inhoud en met onze producten. Zo ook met het RoboTeam Twente.”  

RoboCup winnen

Het RoboTeam Twente is een interdisciplinair studententeam van de Universiteit Twente. Ieder collegejaar is er een nieuw team. Dit jaar bestaat het team uit twaalf enthousiaste studenten. Thijs Bink is één van hen. Hij volgt een master Interaction Technology. “Met ons team doen wij mee aan de small-size league van de RoboCup”, vertelt hij. “Dat is een internationale competitie waarbij een team van elf kleine robots tegen een team uit een ander land voetbalt. Die robots bouwen wij helemaal zelf, waarbij het de kunst is om te innoveren op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie en de combinatie daarvan. Met als doel uiteraard om de RoboCup een keertje te winnen. Vorig jaar zijn we derde geworden, dit jaar hopen we het nog beter te doen.”  

Het is mooi om te zien hoe techniek mensen dan met elkaar verbindt” 

Erg theoretisch

Het RoboTeam Twente bestaat geheel uit vrijwilligers en werkt samen met een aantal Nederlandse bedrijven en sponsoren, waaronder maxon. “Voor ons is het een hele leuke manier om de samenwerking tussen jong talent en het bedrijfsleven vorm te geven”, aldus Emma. “Wij ondersteunen het RoboTeam met knowhow en met onze producten. Als je op de universiteit studeert, ontbreekt het wel eens aan contact met het bedrijfsleven. Op deze manier krijgen studenten de mogelijkheid om hun kennis te verbreden.” En dat is ook de ervaring van Thijs. “Het is een mooie afwisseling om naast mijn technische studie ook op een praktische manier bezig te zijn met een project. Bij het RoboTeam heb ik een managementfunctie, iets heel anders dus dan waar ik voor studeer. Daarnaast kom ik via RoboTeam Twente in aanraking met veel bedrijven, waardoor ik alvast kan onderzoeken bij welke bedrijven ik mogelijk later zou willen werken.” 

Maatschappelijke betrokkenheid

Voor maxon is het ‘binnenhalen van medewerkers’ zeker niet het voornaamste doel, benadrukt Emma. “Wij werken in Enschede in totaal met zo’n zestig mensen en hebben niet jaarlijks tientallen nieuwe hbo- en wo-collega’s nodig. Deze sponsoring doen we met name vanuit uit maatschappelijke betrokkenheid.” Ook levert het maxon volgens Emma nog iets anders op. “Onze medewerkers doen door de interactie met jong technisch talent ook weer nieuwe inspiratie op. En dat helpt ons bedrijf weer vooruit. Het werkt dus twee kanten op.” Onlangs heeft maxon de studenten ook uitgenodigd voor een presentatie voor de medewerkers in Enschede. Emma: “Iedereen stond rond de tafel waar een robot op stond. Onze medewerkers wilden er alles van weten. Het is mooi om te zien hoe techniek mensen dan met elkaar verbindt.” 

Passie voor techniek

Het meedoen aan de voetbalcompetitie voor robots is volgens Thijs overigens niet het enige wat het RoboTeam doet. “Als team organiseren we veel promotieactiviteiten om jongeren enthousiast te maken voor een technische studie. We bezoeken middelbare scholen en zijn aanwezig op allerlei events. Daarnaast verzorgen we lezingen en doen we workshops over kunstmatige intelligentie, waarbij iedereen de basisbeginselen van het robotprogrammeren kan leren.” De helft van zijn team bestaat uit vrouwen, vertelt hij. “De keuze van meisjes voor een technische opleiding is niet altijd vanzelfsprekend. De vrouwen in ons team stralen hun passie voor techniek uit en laten zien wat voor mooie toekomstmogelijkheden er binnen de wereld van techniek zijn.” 

maxon is in ieder geval erg blij met samenwerking met de studenten van het RoboTeam, zegt Emma. “Voor andere A+O-bedrijven zou ik als tip hebben: wimpel verzoeken tot sponsoring niet zomaar af. Denk na over een creatieve manier van sponsoring. Dat kan bijvoorbeeld al door je eigen kennis te delen of eens te sparren. Laten we er als bedrijfsleven gezamenlijk voor zorgen dat nog meer jonge mensen enthousiast zijn en blijven voor techniek. Want werken in de techniek is leuker en mooier dan vaak wordt gedacht!” 

Meer informatie:

Emma Stube, PR & Marketing maxon benelux, tel. 06- 6 38 69 63 44 of per e-mail: emma.stubbe@maxongroup.com. 

Thijs Bink, RoboTeam Twente, tel. 06-6 830 45 871 of per e-mail: t.bink@roboteamtwente.nl 

 

A+O contactpersoon

Rob Nijhof
Regiomanager Oost-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten