‘Samenwerking in de keten gaat het succes voor de toekomst bepalen’

8 maart 2022

Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen rond de Technohubs, waarin scholen en bedrijven samenwerken om kennis uit te wisselen en innovaties te delen. Reden genoeg voor A+O Nieuws om daar de komende tijd aandacht aan te besteden. In deze editie staat de Technohub Ketenintegratie centraal. De Technohub heeft tot doel om de samenwerking tussen bedrijven in de keten te verbeteren en zo de positie van de Nederlandse maakindustrie te versterken. 

Paul Egelmeers, adviseur SpartnerS

“De Technohub Ketenintegratie is dankzij FME en de vakbonden tot stand gekomen”, vertelt Paul Egelmeers van SpartnerS. “Op 22 juni vorig jaar zijn we van start gegaan. A+O-bedrijf Driessen, een modern plaatverwerkend bedrijf, is penvoerder. Daarnaast zijn de A+O-bedrijven Royal Smit Transformers, Vekoma Rides en Axxicon betrokken. En ook het Summa College en de vakschool Gilde Opleidingen participeren in de Technohub. SpartnerS Organisatieadvies is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project.”  

Niet achterover leunen

De Technohub is opgezet om de samenwerking tussen machinebouwers en hun toeleveranciers te verbeteren, zo maakt Egelmeers duidelijk. “De Nederlands Maakindustrie beleeft hoogtijdagen. Talloze machinebouwers, groot en klein, opereren op de wereldmarkt. In veel markten zijn ze zelfs marktleider, denk bijvoorbeeld aan een bedrijf als ASML.” Toch kan de sector niet zelfgenoegzaam achteroverleunen, aldus Egelmeers. “De levenscyclus van producten wordt snel korter, klanten eisen kortere levertijden en technologische innovaties volgen elkaar in hoog tempo op. Als de Nederlandse maakindustrie zijn marktpositie wil behouden, is ketenintegratie onontkoombaar.”  

Bovendien ontstaan er volgens Egelmeers door Smart Industries nieuwe mogelijkheden. “Tegenwoordig zijn er standaard IT-oplossingen beschikbaar waardoor de in- en verkoopprocessen door de gehele keten volledig geautomatiseerd kunnen worden. Dat zorgt voor betere efficiency en kortere doorlooptijden.” In de toekomst wordt het bovendien mogelijk om van een product een integraal functioneel ontwerp in 3D te maken, vertelt Egelmeers. “Dat 3D-model kun je vervolgens de hele keten insturen: voor de toeleveranciers zitten daar alle data in die ze nodig hebben. Ik denk dat het nog wel een aantal jaren duurt voordat dit volledig operationeel is. Maar de eerste stappen worden nu al gezet.”  

‘Wij willen met de Technohub Ketenintegratie een doorbraak in Nederland realiseren’ 

Forse efficiencyslag

Niet allen de eigen bedrijfsprestatie, maar vooral de keten gaat het succes voor de toekomst bepalen, voorspelt Egelmeers. “Het gebrek aan structurele samenwerking in de keten zorgt in de Nederlandse maakindustrie voor een geldelijke verspilling van zo’n vijf tot tien procent. Het gedrag van machinebouwers is vaak gericht op de korte termijn en prijsgedreven. Dat zorgt voor veel onzekerheid en stress bij toeleveranciers. Met als gevolg dat zij een grote flexschil aanhouden en minder investeren in vakmanschap door opleiding en ontwikkeling.” Door de kennis en kunde van toeleveranciers te benutten, kan alleen al bij het productontwerp een kostenreductie worden bereikt van dertig tot tachtig procent, zegt Egelmeers. “Verder hebben toeleveranciers vaak goede ideeën die tot innovaties kunnen leiden. Als je potentiële innovaties onvoldoende benut, kan je marktpositie als machinebouwer sluimerend verslechteren.”  

Razend enthousiaste cursisten

Om anders te gaan werken in de keten is een omslag in het denken vereist. Hier komt de Technohub in beeld. Egelmeers: “Afgelopen half jaar hebben we met de partners een unieke introductietraining Ketenintegratie ontwikkeld voor beslissers en beïnvloeders, denk daarbij aan directeuren en managers van bijvoorbeeld operations, supply chain en engineering. De eerste groep deelnemers is inmiddels getraind en zij reageerden razend enthousiast. Met hen gaan we nu de volgende fase in: toepassing in hun dagelijkse praktijk. Daarnaast werkt met name het Summa College verder aan een tweede training, die gericht is op alle medewerkers in het bedrijf. In die training komt ook een interactief simulatiespel.” 

Deelname A+O-bedrijven kosteloos

“De introductietraining Ketenintegratie duurt drie halve dagen”, vertelt Egelmeers. “Binnenkort start de tweede en derde groep. In vervolg op deze training biedt de Technohub tevens bedrijfsinterne ondersteuning en aanvullende trainingen aan. A+O-bedrijven die geïnteresseerd zijn, kunnen zich melden. Zij kunnen kosteloos of met een kleine eigen bijdrage deelnemen aan deze Technohub.” 

“Wij willen met dit project echt een doorbraak realiseren om te zorgen dat in Nederland bedrijven in de keten structureel gaan samenwerken’, besluit Egelmeers. “Tegen A+O-bedrijven zou ik willen zeggen: neem ketenintegratie serieus en ga ermee aan de slag. Want één ding is zeker: competitieve ketens winnen het op lange termijn.”  

Ben jij als bedrijf geïnteresseerd in een oriënterend gesprek over wat ketenintegratie voor jouw bedrijf kan betekenen? Stuur dan een mail naar: info@spartners.nl. 

Meer informatie:

Paul Egelmeers, adviseur SpartnerS, tel. 06-51551907 of per e-mail: egelmeers@spartners.nl. 

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten