Slim meten en slim maken: hoe jouw bedrijf een technologische sprong kan maken

23 februari 2023
leestijd: 4 minuten

Hoe kun je data en robots gebruiken om je bedrijfsprocessen te optimaliseren? Precies die vraag staat centraal in vier modules die de Technohub Smart Metrology & Manufacturing voor het digitale leerplatform oZone ontwikkelde. “De hele sector kan hiervan profiteren, want de modules zijn voor alle A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar.”

“De Technohub Smart Metrology & Manufacturing is een samenwerkingsverband van zes bedrijven, HBO Drechtsteden en ROC Da Vinci College en de Duurzaamheidsfabriek. A+O-bedrijf Damen is penvoerder van de Technohub”, vertelt projectleider Timon Jongkind. “De Technohub is mogelijk gemaakt door een aanjaagsubsidie van A+O. Doel van het project is om de kennis op het gebied van big data en robotisering verder te ontwikkelen. Het gaat dus om ‘slim meten’ en ‘slim maken’. Om dat te realiseren brengen we studenten en bedrijven in diverse projecten bij elkaar.”

Geen grote investeringen nodig

“De ontwikkelingen op het gebied van robotisering en digitalisering gaan heel erg hard. Als bedrijf moet je daarin mee, want anders verlies je de slag”, zegt Jongkind. “Maar bij veel – vooral kleinere Metalektrobedrijven – is volgens Jongkind nog onbekendheid met wat je precies kunt met big data en robots. “Terwijl er volop mogelijkheden zijn, die geen grote investeringen vragen en waarmee je eenvoudig aan de gang kunt.” Om A+O-bedrijven te enthousiasmeren, ontwikkelde de Technohub voor het leerplatform oZone daarom een aantal modules, vertelt Jongkind. “Dat zijn hele behapbare modules van zo’n twintig minuten, die je op elk moment kunt volgen. Doordat tekst, afbeeldingen en video’s worden gecombineerd, is het heel laagdrempelig.” De modules zijn zeker niet alleen bedoeld voor ‘techneuten’, benadrukt hij. “Ook voor directeuren, managers en HR-medewerkers kan het heel nuttig zijn om te zien welke mogelijkheden er zijn om te innoveren en bedrijfsprocessen te optimaliseren.”

“Deze modules zijn heel nuttig voor techneuten, maar ook voor directeuren en HR-medewerkers”

Voorspellende sensoren

“Voor oZone hebben we vier modules ontwikkeld”, vervolgt Jongkind. “De eerste module gaat over de meerwaarde van data-analytics en hoe je dat succesvol in je bedrijf kunt toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van sensoren waarmee je kunt voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft. Of aan een algoritme om je orderpicking te optimaliseren. Of aan het verzamelen van data, waardoor je efficiënter met grondstoffen kunt omgaan.” In de tweede module staat het verzamelen van data centraal. Jongkind: “Het is niet zo moeilijk om heel veel data te verzamelen. Maar dat betekent niet dat je er ook iets mee kunt. Dus het is belangrijk dat je vooraf nadenkt over wat je wilt veranderen of verbeteren aan je bedrijfsproces. En welke data je daar dan precies voor nodig hebt.”

De juiste keuzes maken

De derde module biedt volgens Jongkind een introductie in ‘systeemdenken’. “Het is belangrijk dat je volgens een bepaalde methodiek naar je bedrijfsproces kijkt, zodat er ook samenhang tussen de verschillende bedrijfsonderdelen is. Als je een robot inzet, heeft dat gevolgen voor alles wat daarvoor en daarna gebeurt. Werkt de robot supersnel, dan kun je problemen krijgen met de aanvoer van materialen. Of kan er bij de tussenvoorraad een bottleneck ontstaan. Dat soort problemen zijn te voorkomen door integraal naar het hele systeem te kijken.” In de vierde en laatste module wordt gefocust op de simulatie van processen, legt Jongkind uit. “Simulatie biedt de mogelijkheid om bedrijfsprocessen te onderzoeken op verborgen kansen voor optimalisatie of innovatie. Daarvoor kan Digital Twin-technologie worden ingezet, waarbij een virtuele representatie wordt gemaakt van een systeem of proces. Daarmee kan tevens voorkomen worden dat verkeerde keuzes worden gemaakt.”

Anders kijken naar je bedrijfsproces

Jongkind vind het ‘erg waardevol’ dat A+O in de ontwikkeling van de modules heeft geïnvesteerd. “De hele sector kan hiervan profiteren, want de modules zijn via oZone voor alle A+O-bedrijven kosteloos beschikbaar. Mijn advies is: volg de modules, want het kan je bedrijf echt verder brengen! Je leert op een andere manier te kijken naar je eigen bedrijfsproces. Daarmee kan het een eerste stap zijn om aan de slag te gaan met big data of robots.” En als er bedrijven zijn die na het volgen van de modules verder willen, dan kunnen ze voor ondersteuning terecht bij de Duurzaamheidsfabriek. Jongkind: “Wij beschikken over diverse proefopstellingen waarmee testen kunnen worden uitgevoerd. Bovendien kunnen we helpen bij het doorverwijzen naar de juiste experts uit ons netwerk. Je kunt dus altijd bij ons aankloppen!”

Meer informatie:

Timon Jongkind, projectleider Technohub Smart Metrology & Manufacturing en practor Smart Industries van het Da Vinci College, telefoon 06-39268951 of per e-mail: timonjongkind@davinci.nl.

Contactpersoon A+O

Marloes Jonkman

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten