Stap op de ‘metrolijn’ van de Smart Makers Academy

6 december 2021

Digitalisering, automatisering en robotisering: wat levert het je op en waar begin je? Stap als A+O-bedrijf nú kosteloos op de snelle ‘metrolijn’ die technohub Smart Makers Academy in januari 2022 start. A+O heeft namens de sociale partners subsidie toegekend aan deze technohub. Inmiddels zijn er 12 technohubs actief. Programmamanager Tim van der Voord van Smart Makers: ‘Of het nu gaat om de nieuwste technologieën of innovatieve werkmethodes, wij zetten je bedrijf op het juiste spoor naar de toekomst.’

“Een robotstofzuiger, automatische verlichting, smart verwarming”, somt tech-enthousiasteling Tim van der Voord op, “bij mij thuis heb ik álles gedigitaliseerd wat er maar te digitaliseren valt.” Het persoonlijk leven van de bevlogen programmamanager van de Smart Makers Academy in Haarlem illustreert exact wat hij ieder (metalektro)bedrijf toewenst: “Met digitalisering en robotisering automatiseer je vervelend, repetitief of zwaar werk. Zo verhoog je de arbeidsproductiviteit en draag je direct bij aan duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Geen overbodige luxe in een vergrijzende sector met een groot personeelstekort.”

Drempel wegnemen

Tim van der Voorden, Programma Manager van de Smart Makers Academy

Maar: waar begin je als bedrijf met digitalisering en robotisering? Welke technieken zijn voor jou nú slim om in te investeren? Het nieuwe programma met ‘metrolijnen’ van technohub Smart Makers Academy dat in januari 2022 start, biedt uitkomst. Tim: “Veel bedrijven zien digitalisering, automatisering en robotisering op zich afkomen, maar ervaren een drempel: waar te beginnen en wat wordt onze eerste stap? Ons programma biedt inspiratie, concrete voorbeelden en nieuwe inzichten en neemt zo de drempel weg.”

Het concept van metrolijnen is simpel, legt hij uit: “Stap aan boord van een metrolijn, kies je route en maak kennis met alle moderne technologieën als robotica, 3D-printen, internet of things, virtual reality, kunstmatige intelligentie en innovatiemethoden. Aan de hand van korte masterclasses, praktische voorbeelden van andere bedrijven en zelf ervaren ontdek je hoe de technologie kan worden toegepast. Zo breng je je kennis en skills up-to-date en ontdek je nieuwe mogelijkheden. Je kunt meteen aan de slag met mini-innovaties in jouw bedrijf. En het mooie is: dankzij de technohub-subsidie van A+O Metalelektro is het traject voor A+O-bedrijven kosteloos!”

Rode en groene metrolijn

Het concept werkt net als een echte metrolijn. Tussen januari en juli 2022 kun je op elk ‘station’ in- en uitstappen voor een korte en krachtige sessie. Je kiest zelf welke stations relevant zijn voor jou of krijgt een persoonlijk advies. Er zijn twee startlijnen: een rode en een groene. De rode metrolijn is voor medewerkers die de (digitale) strategie van het bedrijf bepalen, zoals management, directie, HR en stafdiensten, en is grotendeels online. Tim: “De sessies bieden inzicht in de vraag: welke kansen biedt digitalisering voor ons en hoe vertalen we die naar ons bedrijf?” De groene lijn en blauwe vervolglijnen zijn gericht op medewerkers op de werkvloer. Dat zijn echte doe-lijnen: je gaat aan de slag met je handen en leert de technieken kennen, legt Tim uit. “Een medewerker ervaart bijvoorbeeld wat een VR-bril kan betekenen in zijn werk of wat een 3D-printer kan. Zo krijgen medewerkers een eerste gevoel bij een techniek, worden ze enthousiast en nemen we drempelvrees weg. Door medewerkers vroeg bij het innovatieproces van je bedrijf te betrekken, verhoog je de innovatiekracht van je bedrijf.”

‘Nanoleren’ met verdieping

Zijn korte sessies van 2 à 3 uur – ‘nanoleren’ noemt Tim het – daarvoor wel voldoende? “Zeker!” benadrukt hij: “Bedrijven hebben weinig tijd voor bijscholen. Je wilt mensen kort en krachtig laten próéven. Achter elk station zit een verdiepingsaanbod. Na onze Smart Maintenance-stops kun je bijvoorbeeld een masterclass van 17 dagen op het Nova College volgen. De stop geeft direct inzicht: is dit nuttig en voor wie?” Ook biedt het online leerplatform oZone verdiepend vervolgaanbod. “Bij elk station kun je direct deelnemen aan relevante modules in oZone.”

Hoogtepunt: station Makathon

Tims favoriete station is Makathon, een station waar de groene en rode lijn samenkomen en studenten en technerds instappen. “Samen met hen ga je een hele dag aan de slag met een actueel vraagstuk uit je bedrijf. Bijvoorbeeld: hoe kan ik mijn administratie het beste digitaliseren? Hoe kan ik robotisering inzetten? Na deze “maakmarathon” bouw je samen met teams van studenten en technerds verder aan jullie oplossing. Zo kun je gelijk je eerste innovatie doen.” Het leuke van de samenwerking is dat studenten een heel fris perspectief hebben, weet Tim uit ervaring. “Voor de jonge generatie is de digitale wereld als water uit de kraan. Hun perspectief helpt echt om actuele vraagstukken in bedrijven te tackelen.”

Nauwe samenwerking

De technohub Smart Makers Academy is mede tot stand gekomen met een A+O-subsidie voor technohubs. Het is een samenwerking van Smart Industry Fieldlab 3D Makers Zone, het Nova College, Hogeschool Inholland, diverse andere opleiders uit de regio Noord-Holland en onder andere A+O bedrijven Ravo en ABI.

Boek nú je kaartje

Inmiddels hebben de eerste zes A+O-bedrijven zich met zo’n veertig deelnemers aangemeld voor de pilot in januari 2022, vertelt Tim enthousiast. “Maar er is zeker nog plaats!” Hoe ziet de toekomst van ‘zijn’ metrolijnen eruit? ”Van oktober 2022 tot juni 2023 loopt een tweede pilot. En we gaan dit concept ook breder inzetten voor andere techniekbedrijven. Bovendien gaan we dit concept samen met FME Smart Industry opschalen naar landelijk niveau, waarin onder andere technohubs landelijk samenwerken in metrolijnen.” Als het aan Tim ligt is de digitale toekomst dus zonnig. Lachend: “Mijn vrouw en ik zoeken alleen nog een robot voor de was.”

Hoe meld je je aan?

Stuur een mailtje aan Marieke van Roosmalen, Community Manager van de Smart Makers Academy: marieke@smartmakersacademy.nl

Meer informatie?

Kijk op: www.smartmakerseducation.com/academy

Tim van der Voorden, Programma Manager van de Smart Makers Academy,

tim@smartmakersacademy.nl

A+O contactpersoon

Marion Steinbuch
Marion Steinbuch
Projectleider/adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten