Techwijz trekt technisch talent naar Terneuzen

4 maart 2020

Aantrekkelijk zijn voor technisch talent? Met de oprichting van de nieuwe vakopleiding Techwijz hoopt A+O-bedrijf Syndus Group op een aanzuigende werking. “Zeeland is een krimpregio”, vertelt David Schrier, HR- manager bij Syndus Group. “Met Techwijz willen we laten zien dat er volop mogelijkheden zijn en er toekomst in techniek zit. Ook in Zeeland”.

Syndus Group is een internationaal bedrijf dat zich onder meer bezighoudt met industriële machines en de bouw van staalconstructies. In Terneuzen vertelt Schrier waarom zijn bedrijf de nek uitstak voor een nieuwe bedrijfsschool. “We hebben 430 vaste medewerkers, maar daarvan gaat de komende tien jaar een flink deel met pensioen. Bovendien willen we groei bewerkstelligen. Daar moeten we de juiste kwaliteit voor leveren en die staat of valt met de juiste mensen. Niets doen is geen optie, dan snijden we onszelf in de vingers”.

Pierenbadje

In samenwerking met onderwijsinstelling Scalda en het Centrum voor Top Techniek (CTT) startte Syndus daarom begin september met Techwijz. Scholieren en zij-instromers worden daarin opgeleid tot bijvoorbeeld monteur of kraanmachinist. “Acht bbl 2-leerlingen volgen dit jaar de opleiding. Zij gaan een dag per week naar school en krijgen daarnaast nog een theoriedag van CTT voor extra vakgerichte scholing. De overige drie dagen werken ze bij Syndus onder begeleiding van een ervaren praktijkbegeleider. Dan mogen ze de theorie in praktijk brengen en ervaren hoe de binnenkant van een machine eruitziet. Ze hebben geen tijdsdruk en doen de opdrachten in een apart deel van de werkvloer. Het pierenbadje zogezegd”, glimlacht Schrier. “Op die manier krijgen ze voldoende tijd, maar zorgt het niet voor onrust op de werkvloer”.

“Leerlingen en monteurs zijn enthousiast over de bedrijfsschool”

Kennis personeel bijspijkeren

Toch is Techwijz niet alleen voor bbl-leerlingen bedoeld. “Ook onze bestaande monteurs leiden we op via Techwijz. We huren speciaal een docent in die een dag per week de kennis en vaardigheden van ons personeel bijspijkert. Iedere drie jaar willen we dan per medewerker opnieuw bekijken of extra scholing nodig is om actueel te blijven. Natuurlijk kost dat tijd en geld, maar het is de investering dubbel en dwars waard. Het is een belangrijke kwaliteitsslag die uiteindelijk tijdswinst zal opleveren. En misschien nog wel belangrijker, het zorgt ervoor dat eventueel verloop teruggedrongen wordt. Er is ons alles aan gelegen om onze mensen zo lang mogelijk te behouden”, legt Schrier uit.

Minder uitval

David Schrier, HR-manager

Leerlingen en monteurs zijn enthousiast over de bedrijfsschool. “We merken dat de leerlingen het prettig vinden om extra vakgerichte theorie te krijgen en de praktijk erbij te ervaren. Op die manier komt de toekomst voor hen tot leven en dat motiveert. In onze oude bbl-structuur zagen we best wat uitval. Dat lijkt nu minder te zijn doordat er meer tijd en aandacht voor de leerlingen is”, aldus Schrier. “Ook onze monteurs zijn positief. In eerste instantie dachten ze de opleiding niet nodig te hebben. We kunnen het toch al? Maar nu gaan ze toch zekerder naar een klant toe, wetende dat ze elk probleem op kunnen lossen”.

Regiofunctie

Voor het opzetten van Techwijz heeft Syndus subsidie van A+O ontvangen. “We vinden het met name belangrijk dat de bedrijfsschool een regiofunctie krijgt. Vandaar dat we hopen dat andere bedrijven ook aanhaken. Met verschillende collegabedrijven als Feyter, H4A en Vervaet zijn we al in gesprek. Hoe meer, hoe beter. We hopen op continuïteit, met ieder jaar acht nieuwe bbl-leerlingen. Dat zou voor onszelf teveel zijn, maar het zou een prachtige toevoeging voor de regio zijn.”.

Meer informatie

David Schrier, HR-manager bij Syndus Group, telefoonnummer 0115 – 64 46 19 of e-mail d.schrier@syndus.com.

A+O contactpersoon

Marloes Jonkman
Regiomanager Zuidwest-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten