Vakkanjers: inspireer de vakmensen van morgen!

24 juli 2023

Leerlingen van lagere en middelbare scholen hun technisch talent laten ontdekken. Dat is het doel van het educatieve programma Vakkanjers. Tijdens de lessen worden de leerlingen uitgedaagd een oplossing te bedenken voor een realistisch technisch vraagstuk. Komend schooljaar is voor het thema ‘Olympische spirit’ gekozen. Voor de begeleiding van de scholieren worden nog enthousiaste medewerkers van A+O-bedrijven gezocht! 

Technische bedrijven staan te springen om goed opgeleide vakmensen. En dus is het belangrijk om leerlingen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met techniek, om zo de kans te vergroten dat zij daadwerkelijk kiezen voor een opleiding en een baan in de techniek. Vakkanjers wil precies dat doel bereiken. Het educatieve programma is bedoeld voor scholieren vanaf groep 7 tot en met het vierde jaar van het voorgezet onderwijs en wordt mede ondersteund voor A+O Metalektro.

Creatieve oplossingen

Hoe ziet het Vakkanjers-programma er in de praktijk uit? De bedoeling is dat leerlingen van een school in groepjes een oplossing voor een realistisch probleem bedenken. Dat idee werken ze uit tot een prototype. Afgelopen jaar werden bijvoorbeeld tal van technische oplossingen bedacht om de eigen school te voorzien van frisse en gezonde lucht. De verschillende teams presenteren vervolgens hun oplossingen tijdens een schoolfinale. Het team met het winnende idee gaat door naar de halve finale van Vakkanjers. De winnaars daarvan gaan door naar de landelijke finale, waarin ze met elkaar de strijd aangaan voor de titel ‘Vakkanjer’.

Samenwerking met bedrijfsleven

Het Vakkanjers-programma wil de samenwerking tussen scholen en het lokale bedrijfsleven bevorderen. Zo worden alle schoolteams ondersteund door docenten én medewerkers van technische bedrijven. Als bedrijfscoach verzorg je samen met een docent de kick-off, geef je feedback op de diverse ontwerpen en ben je jurylid tijdens de finale op school. Oftewel: je ondersteunt en inspireert de teams om tot een zo goed mogelijke oplossing te komen. Daarnaast is het mogelijk om bedrijfsbezoeken te organiseren en op die manier als bedrijf in contact te komen met de vakmensen van de toekomst.

Olympische Spelen

Voor het komende schooljaar is gekozen voor het thema ‘Olympische Spirit’. De leerlingen krijgen de opdracht om technische innovaties voor de Olympische Spelen te bedenken en te ontwerpen. Dat kunnen slimme snufjes zijn voor een surfplank of rolstoel, voor het opwekken van energie tijdens een zeilrace, maar ook een innovatieve techniek om de huldiging nóg spectaculairder te maken. Dit jaar wordt daarbij voor het eerst gebruikt gemaakt van oZone, het digitale leer- en kennisdelingsplatform van A+O en andere technische fondsen.

Word bedrijfscoach!

Wil jij met jouw kennis, ervaring en bevlogenheid een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de vakmensen van de toekomst? Meld je dan aan als bedrijfscoach voor de Vakkanjers-challenge! Ga voor meer informatie naar vakkanjers.

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten