Van kapster tot elektromonteur: zo pak je dat aan

14 april 2022

“Techniek is te ingewikkeld voor mij” of: “Ik ben niet goed genoeg in rekenen.” Vrouwen denken vaak dat zij niet geschikt zijn om te werken in de techniek, vertelt Tjitske Lambeck, manager HR bij Alfen NV, specialist in smart energy solutions. Op de Alfen Academy nemen ze die hobbels actief weg. Mét resultaat: onlangs ontving de eerste vrouw haar mbo-2-diploma elektrotechniek.  

Esmeralda Lindeman

“Bloed, zweet en tranen”, zingt Esmeralda Lindeman (33) spontaan tijdens haar diploma-uitreiking op 14 maart 2022. Omdat ze hard heeft gewerkt voor haar mbo-diploma Monteur-Elektrotechnicus Systemen, vertelt ze trots. Maar ook omdat dit het lievelingslied is van haar overleden vader. “Hij was elektricien en ik zag hem vroeger altijd bezig. Pap, hoe zit dit?, vroeg ik dan.” Esmeralda is een van de vijf vrouwen die op dit moment studeren aan de bedrijfsschool van Alfen in Almere. “Soms was het lastig om in coronatijd te studeren, maar dankzij de steun van de praktijkopleiders, collega’s en leerling-collega’s bij Alfen, is het me gelukt mijn diploma te halen!”

47 zij-instromers

Alfen bouwt aan het elektriciteitsnet van de toekomst: betrouwbaar, duurzaam en innovatief. Het bedrijf met meer dan 700 medewerkers is gespecialiseerd in transformatorstations, energieopslagsystemen en laadpalen voor elektrische auto’s. “De energietransitie is een enorme opgave, dus groeien we, en hebben we steeds nieuw personeel nodig”, vertelt manager HR Tjitske Lambeck. “Op onze eigen bedrijfsschool, de Alfen Academy, leiden we veel zij-instromers op. Van de 50 BBL-studenten op onze school hebben er 47 eerst iets anders gedaan. Heel fijn dat A+O verschillende regelingen heeft, waarmee we ook goed kunnen inzetten op het opleiden. Kennis- en deelplatform oZone helpt daar ook bij.”  

Goudmid

Zoals Esmeralda. “Ik deed eerst een opleiding tot goudsmid, toen tot kapster. Daarna werkte ik als verkeersregelaar.” Op een carrièrebeurs zag Alfen haar potentie. Tjitske: “Voor ons zijn maar twee dingen belangrijk om een leer-arbeidsovereenkomst te sluiten: heeft iemand interesse in techniek? En: is iemand gemotiveerd om te leren?” Bij Esmeralda was het duidelijk twee keer ‘ja’. Zelf twijfelde Esmeralda of ze het wel zou kúnnen, vertelt ze. “Ik ben niet zo goed in wiskunde en rekenen. Vroeger hielp mijn vader me daar vaak mee.” Tjitske: “Toen zei een praktijkopleider van Alfen: ‘Maar je kunt toch ook uitrekenen hoeveel kilometers je rijdt naar kantoor en wanneer je moet tanken?’” 

Laadpalen maken

Manager HR Tjitske Lambeck

De bedrijfsschool van Alfen bestaat al sinds 2008, vertelt Tjitske. “Ook toen al zagen wij een tekort in de techniek. En we vonden het niveau van instromers en de aansluiting met de praktijk minder passend bij onze organisatie. Dus zeiden we: een eigen bedrijfsschool is dé manier om dit op te lossen.” De school werkt nauw samen met het Deltion College, een mbo-school in Zwolle, zodat studenten een officieel mbo-diploma niveau 2, 3 of 4 behalen. “De studenten rouleren op verschillende plekken in onze productieorganisatie. Je werkt als leerling-monteur bij een van onze montage-afdelingen, waar je bijvoorbeeld transformatorstations of laadpalen maakt. Of je gaat aan de slag bij de energieopslagsystemen.” 

Girlsday

Doet Alfen extra zijn best om vrouwen te werven? Tjitske: “Ja, daar zien we echt een onbenut potentieel. We doen bijvoorbeeld mee aan evenementen als Girlsday. Dan laten we zien: techniek is leuk!” Ze ziet dat veel vrouwen, net als Esmeralda, aanvankelijk denken dat techniek te ingewikkeld voor ze is. “Dan zeg ik bijvoorbeeld: maar jij vindt het toch ook niet ingewikkeld om je telefoon te bedienen? Dat is ook techniek!” Ook het netwerk van collega’s inzetten werkt goed, vertelt ze. “Die nemen de drempel weg door bijvoorbeeld te zeggen: als ík het kan, waarom zou jij het dan niet kunnen?” 

Argumenten “voor vrouwen”

Wat overtuigde Esmeralda om uiteindelijk tóch in de voetsporen van haar vader te treden? “Ik vind het gewoon heel leuk om met mijn handen te werken. Direct resultaat te zien. Dat je een complete laadpaal voor elektrische auto’s in elkaar zet, en die later ergens ziet staan. Dat vind ik fantastisch.” Tjitske heeft nog andere argumenten die vrouwen over de drempel helpen: “Je maakt deel uit van de energietransitie, dus je bent verzekerd van werk, nu en in de toekomst.” Esmeralda vult aan: “Waar vind je dat nou: een geweldig leertraject en tegelijkertijd geld verdienen? Mét uitzicht op een vaste baan!” 

Recept voor succes

Ze hebben geen recept voor succes, benadrukt Tjitske. “De vrouwen in onze opleiding komen uit heel verschillende achtergronden. Eentje deed eerder dierverzorging. Ook hebben we een collega die jaren in de horeca heeft gewerkt. Uiteindelijk gaat het erom dat we zij-instromers goed begeleiden. Daarbij maakt het niet uit welk geslacht, leeftijd of ervaring je hebt.” Met zij-instromer Esmeralda zijn ze bij Alfen in ieder geval heel blij. “Ze pikte dingen heel snel op. En ze is een echte aanpakker. Een harde werker, die anderen meekrijgt. Toen ze bij de laadpalen stond, ging daar de productie meteen omhoog!”  

Ook Esmeralda zelf heeft de smaak te pakken: ze gaat door voor een mbo-diploma op niveau 3. “Mijn vader zou trots op me zijn.” En, heeft ze nog een tip voor andere vrouwen die overwegen om de techniek in te gaan? “Gewoon doen!” 

Meer informatie?

Tjitske Lambeck, manager HR Alfen N.V.,  T.Lambeck@alfen.com of  via 036 549 3400. 

A+O contactpersoon

Ab Jongman
Regiomanager Midden-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten