Van papieren evaluatiegesprek naar digitaal ontwikkelgesprek

24 mei 2018

Scheepswerf Slob nam, als onderdeel van De Vries Groep, onlangs haar evaluatiemethodiek grondig onder handen. Medewerkers binnen de gehele De Vries Groep bleken namelijk ontevreden over de beoordelingsgesprekken. De klacht? Het was niet wederzijds genoeg. Inmiddels is er een gloednieuw digitaal systeem op maat in werking. Mariette Bakkers, Hoofd Personeel & Organisatie bij Scheepswerf Slob, geeft uitleg.

“Onze evaluatiegesprekken verliepen altijd via een vast patroon. De leidinggevende vulde een formulier in dat vervolgens tijdens het gesprek werd doorgenomen. Een dialoog kwam daarmee vaak niet echt tot stand en dat bleken onze medewerkers jammer te vinden”, vertelt Bakkers. “Een waardevolle uitkomst van ons medewerkerstevredenheidsonderzoek. Krijgt een systeem groepsbreed een onvoldoende, dan moet je daar uiteraard iets mee doen. Vandaar dat De Vries Groep, met hr-manager Madelein van Acker als kartrekker, een totaal nieuw systeem heeft opgezet.”

Systeem op maat

Al vele jaren bouwt Scheepswerf Slob vanuit Papendrecht aan casco’s en dekhuizen van luxe megajachten van circa 50 tot 110 meter. In totaal werken bij de scheepswerf zo’n 175 vaste medewerkers. Maar in drukke tijden lopen er gerust evenveel inleenkrachten rond. Sinds 2002 maakt Scheepswerf Slob onderdeel uit van De Vries Groep. “Voor het nieuwe systeem hebben alle bedrijven van De Vries Groep input geleverd. We hebben opmerkingen van medewerkers meegenomen en ook alle leidinggevenden naar hun mening gevraagd. In samenwerking met een klein IT-bedrijf is toen een systeem op maat gebouwd, volledig naar eigen wens”, aldus Bakkers. “Natuurlijk is een eigen systeem ontwikkelen bewerkelijker dan een bestaand systeem aankopen. Maar met een klein bedrijf kun je snel schakelen en wat er nu ligt, is dan ook precies wat wij willen.”

Beloning niet meer gekoppeld aan gesprek

In het nieuwe systeem zijn nu zes verschillende gesprekstypen mogelijk. Van ontwikkelgesprek tot prepensioengesprek, maar ook een gesprek voor medewerkers die net in dienst zijn en medewerkers die niet goed functioneren. “Voorheen werd aan het einde van het evaluatiegesprek de beloning besproken. Maar dat is nu bewust losgekoppeld. Sommige medewerkers zaten alleen daar op te wachten. Nu staat echt het gesprek centraal. Er wordt een stukje terug gekeken, maar vooral vooruit gekeken”, legt Bakkers uit. “Over de criteria voor extra beloning geven we nu bedrijfsbreed een jaarlijkse uitleg. Medewerkers kunnen dan zelf beredeneren of ze daarvoor in aanmerking komen. En omdat de gesprekken niet meer aan de beloning hangen, kunnen ze gedurende het hele jaar plaatsvinden. Dat verlaagt de druk op de laatste maanden van het jaar.”

Druk op de knop

Dat de nieuwe methodiek volledig digitaal is, noemt Bakkers een verademing. “Ik besef nu pas hoeveel werk het rondzeulen met die formulieren was. Nu krijgt de medewerker per mail een uitnodiging voor het gesprek, óf hij vraagt het zelf aan. En dan kun je je met een inlogcode alvast voorbereiden op het gesprek. Wie dat wil, stuurt ook alvast zijn bevindingen door naar de leidinggevende. Tijdens het gesprek kun je dan met elkaar bespreken hoe de afgelopen periode is geweest, waar je nu staat en waar je naartoe wilt. Voorheen bestond 98% van het gesprek uit beoordeling, nu komen ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid veel explicieter aan bod. Hr kan vervolgens met één druk op de knop een overzicht krijgen van de ontwikkelwens per medewerker. Ik kan dus wel stellen dat het systeem ons enorm ontlast. En een kind kan de was doen. Uit de pilot die we deden kwam duidelijk naar voren dat het gebruik ervan voor iedereen duidelijk was. En dat het systeem doet wat het moet doen: een wederzijds gesprek op gang brengen”, besluit Bakkers tevreden.

Meer informatie

Mariette Bakkers, Hoofd Personeel en Organisatie bij Scheepswerf Slob, tel: 078- 64 41 999 of e-mail: m.bakkers@scheepswerfslob.nl.

A+O contactpersoon

Marloes Jonkman
Regiomanager Zuidwest-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten