Vergoeding voor aannemen nieuwe Europese werknemer

31 december 2015
Met de regeling ‘Je eerste EURES baan’ kunt u een werknemer uit een ander Europees land tussen de 18 en 35 jaar aannemen en een vergoeding ontvangen voor de kosten van het inwerken. Voorwaarde is wel dat er in Nederland geen geschikte kandidaat te vinden is. Naast een vergoeding voor de werkgever kan de werknemer persoonlijk ook kosten vergoed krijgen.

Voorwaarden

De belangrijkste voorwaarden voor Je eerste EURES baan (Your first EURES job) staan hieronder op een rijtje:

  • U bent een mkb-ondernemer, dat wil zeggen dat u minder dan 250 medewerkers heeft. Als uw bedrijf groter is, kunt u wel een werknemer aannemen, maar kunt u als werkgever geen vergoeding krijgen. De werknemer wel.
  • Het 'inwerken' moet beginnen binnen drie weken nadat de werknemer is begonnen.
  • De nieuwe werknemer is minimaal 18 jaar en maximaal 35 jaar oud.
  • De nieuwe werknemer komt uit een EU land (België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenie, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden) of IJsland of Noorwegen.
  • U geeft de werknemer een arbeidscontract van minimaal 6 maanden voor minimaal 0,5 fte.
  • Het arbeidscontract voldoet aan de Nederlandse wetgeving. De medewerker krijgt een normaal loon, dus minimaal het CAO-loon of anders minimaal het wettelijk minimumloon.

Vergoeding

De vergoeding voor inwerkprogramma’s bedraagt afhankelijk van de intensiteit van het programma in totaal tussen de € 760,- en € 950,-. Dit zijn vaste vergoedingen. De nieuwe werknemer kan nog aanspraak maken op diverse vergoedingen zoals een verhuisvergoeding of een taalcursus. Voor meer informatie en hoogte van de vergoedingen wordt verwezen naar de bijlage ‘Je eerste Eures-baan – Handleiding’.

Aanvragen

Het programma wordt uitgevoerd door EURES Zweden. Hier kan het aanmeldformulier worden gedownload en ingediend, samen met een kvk-uittreksel, een kopie van het paspoort van de werknemer en een kopie van de bankrekening.

Openstelling

De regeling is verlengd en loopt tot eind januari 2017.

Contact

Voor meer informatie over deze regeling kunt u per mail contact opnemen met de Helpdesk Vergoedingenwijzer Metaal:

info@vergoedingenwijzermetaal.nl.

Meer informatie en relevante formats/documenten

Meer informatie is hier te vinden. Verder is de handleiding hieronder te downloaden.

Je eerste Eures-baan - Handleiding.pdf
Datum31-12-2015
Beschikbaar vanaf31-12-2015
Beschikbaar tot30-01-2017
Ter inspiratie / alle berichten