‘We hebben het heel laagdrempelig gemaakt’

20 maart 2023

SMA Machine Constructies start easy met oZone
‘Helemaal leuk om erin te duiken!’

‘Ik had oZone binnen een uurtje door!’ HR & Finance Assistent Amy Bruinen (24) zorgde ervoor dat medewerkers van de productieafdeling van SMA B.V. te Mierlo enthousiast hun kennis over veilig werken opfristen. Hoe pakte ze dat aan? 

Waarom besloten jullie het kennisdeelplatform oZone in te zetten?
“Mijn collega Femke van Stekelenburg en ik hadden net de lanceringsbijeenkomst van A+O Metalektro bezocht waar ook het kennisdeelplatform oZone aan bod kwam. Het leek ons een mooie, laagdrempelige manier voor de medewerkers op de productieafdeling om hun kennis over veilig werken op te frissen. In samenspraak met de Manager Operations besloten we oZone in te zetten.”

Amy Bruinen

Op maandag besloten jullie te starten met oZone. Dinsdag creëerde je leerpaden. En op woensdag startten jullie al met de pilot. Was het zó eenvoudig?!
“Klopt, ik had oZone binnen een uurtje door! Je kunt eigenlijk niks verkeerd doen. Ik vond het ook leuk om erin te duiken. Ik ben van mezelf heel leergierig, dus ik vind het interessant om mijn kennis te verdiepen. Dat kan heel makkelijk in oZone.”

Wat is je gouden tip voor andere HR-mensen die net zo snel als jij aan de slag willen?
“Maak eerst een eigen account aan. Dit duurt een minuut en is kosteloos. In de bibliotheek filter je op: ‘oZone’. Je volgt een paar modules over oZone en je begrijpt hoe het werkt! Het is heel fijn dat in de bibliotheek modules staan over het gebruik van oZone. Dat maakt het heel toegankelijk.” 

Wat was je volgende stap?
“Ik ben rond gaan struinen in de bibliotheek: welke modules zouden interessant zijn voor medewerkers op de productieafdeling? We zagen veel goede modules over veilig werken in een technische omgeving. Om de leerpaden klaar te zetten voor de medewerkers hebben we contact opgenomen met oZone om een bedrijfsomgeving aan te maken, zodat we aan de achterkant de voortgang van de medewerkers konden gaan monitoren. oZone-adviseur Antoine Bolder regelde het heel snel. In de middag had ik nog een online meeting met hem ingepland, zodat ik eventueel vragen kon stellen. Maar ik had eigenlijk geen vragen. Alles was duidelijk!” 

Je stelde een leerpad ‘Veilig werken’ samen. Hoe wist je dat de inhoud zou aansluiten bij jullie bedrijf en jullie lassers?
“Om de inhoud te beoordelen heb ik samen met het afdelingshoofd van de productie de modules uit het leerpad doorgenomen. We vonden het belangrijk dat de inhoud van de modules voldoende aan zou sluiten op de werkomgeving van onze medewerkers.” 

Was op deze manier leren nieuw voor de medewerkers?
“Ja, voor de meesten wel. We hebben bewust de keuze gemaakt om één leerpad van 1,5 à 2 uur live te zetten. Er zijn extra computers voor ze klaargezet dichtbij de leidinggevende, zodat ze bij vragen over het gebruik van de computer snel konden schakelen. Het gebruik van oZone en waarom we met oZone gingen werken, is via een presentatie aan ze uitgelegd. De kant-en-klare oZone-presentatie was hiervoor erg handig.” 

Hoe vonden ze het uiteindelijk?
“We hebben geen negatieve reacties ontvangen en dat is positief. Als het ze niet was bevallen, hadden ze zeker van zich laten horen. Het mooie was dat juist medewerkers die bij de introductie nogal sceptisch overkwamen, superfanatiek werden toen ze eenmaal aan de slag gingen. Zo leuk kan het zijn om iets nieuws te leren!” 

Hebben jullie toekomstplannen met oZone?
“Zeker. We zullen in de toekomst gaan kijken wat nog meer interessant is voor ons bedrijf. Mensen leven snel met de waan van de dag, maar ik geloof echt dat het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen. oZone maakt dat een stuk makkelijker.” 

A+O contactpersoon

Antoine Bolder
Regiomanager Zuidoost-Nederland en Limburg

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten