‘Werkgelegenheid daalt, maar investeren in mensen blijft noodzakelijk’

2 november 2020
leestijd: 4 minuten

Nieuwste update dashboard Metalektro in Cijfers

In het tweede trimester van dit jaar daalde de werkgelegenheid bij 39 procent van de metalektrobedrijven. Dat zal na de opkomst van corona geen verrassing zijn. Toch bleef bij 54 procent van de bedrijven de werkgelegenheid gelijk en 7 procent liet zelfs een stijging zien. Dit blijkt uit de nieuwste update van het online dashboard Metalektro in Cijfers, dat een overzicht biedt van alle relevante arbeidsmarktinformatie.

“Eind augustus meldde het Sociaal Planbureau een flink landelijk tekort aan stages en leerbanen in de techniek”, vertelt Melanie Lancel, Manager Ontwikkeling bij A+O. “Een opvallend gegeven, want de afgelopen jaren was er vooral een tekort aan leerlingen en niet aan leerbanen. Voor het komende trimester verwachten de ondervraagde bedrijven echter een minder sterke daling van de werkgelegenheid. Bedrijven kunnen daar nu al op anticiperen door te blijven investeren in de mensen. Wanneer de economie weer aantrekt zijn alle technici immers weer hard nodig.”

Moeten we extra aan werving en selectie doen?

Het dashboard Metalektro in Cijfers verzamelt en combineert alle arbeidsmarktinformatie van bronnen als het CBS, het Sociaal Planbureau, pensioendata en de ArbeidsmarktMonitor van A+O. “Jarenlang brachten we de ArbeidsmarktMonitor uit, een papieren uitgave die twee keer per jaar verscheen. In gesprekken met bedrijven merkten we echter dat ze de informatie wel interessant vonden om even door te lezen, maar dat er vervolgens niet veel mee gedaan werd. Zonde natuurlijk. Vandaar dat we vorig jaar het online dashboard hebben ontwikkeld en de omschakeling hebben gemaakt van aanbodgericht naar vraaggericht. Er staat meer in, het is up-to-date en gemakkelijk toegankelijk. Zonder in te hoeven loggen kunnen bedrijven nu zelf de informatie eruit halen die ze op dat moment nodig hebben. Hoe ziet de vergrijzing er in de sector uit? Moeten we extra aan werving en selectie doen? En wat doen andere bedrijven met hun flexibele schil? Het dashboard kan dienen als handige, strategische HR-tool.”

26 procent van de werknemers is 55 jaar of ouder

Het dashboard wordt regelmatig geüpdatet en biedt daarmee een mooi overzicht van de huidige stand van zaken in de metalektro. “We zien verschillende algemene trends. Zo is de gemiddelde leeftijd in de metalektro 45,4 jaar. Dat lijkt niet hoog. Maar kijken we verder naar de verdeling van de leeftijd in de sector dan blijkt dat maar liefst 26 procent van de werknemers 55 jaar of ouder is. We hebben allemaal al jaren het onderbuikgevoel dat de vergrijzing eraan komt, maar de cijfers van ons dashboard laten het ook duidelijk zien”, vertelt Lancel. “Des te belangrijker is het dus om te blijven investeren in zittend personeel, aandacht te hebben voor duurzame inzetbaarheid en nieuwe instroom te bevorderen. A+O heeft hier een uitgebreid aanbod voor.”

‘Het dashboard kan dienen als handige, strategische HR-tool.’

A+O als kennispartner

Naast het dashboard wil A+O als kennispartner de dienstverlening verder uitbreiden. “We bieden informatie op maat en organiseren kosteloze workshops voor bedrijven die de diepte in willen met het dashboard. Ook worden we steeds regelmatiger benaderd met gerichte vragen, bijvoorbeeld wanneer iemand een presentatie wil voorbereiden voor de directie maar specifieke cijfers mist. Dat zoeken we dan graag op als dit niet in ons dashboard staat. Verder willen we een overkoepelende landingspagina ontwikkelen met de belangrijkste feiten en cijfers over de metalektro op een rij, voor een nóg gemakkelijker overzicht.”

Daarnaast houden we nog steeds twee keer per jaar onze ArbeidsmarktMonitor-enquête, gaat Lancel verder. “In slechts een kwartiertje tijd kunnen bedrijven dan een vragenlijst invullen over de situatie binnen hun bedrijf, ingedeeld in een aantal thema’s zoals openstaande vacatures, scholingsinspanningen, HR-instrumenten en innovatie. Deelnemende bedrijven krijgen op basis van de uitkomsten een benchmarkrapport waarmee ze hun eigen resultaten kunnen vergelijken met de antwoorden die anderen hebben gegeven om zo eigen beleid en projecten te kunnen voeden. De algemene informatie wordt dan anoniem in het dashboard opgenomen. Door alle aanwezige kennis met elkaar te verbinden, kan A+O met het dashboard van unieke toegevoegde waarde zijn voor de sector.”

Meer informatie

Het dashboard Metalektro in Cijfers is direct online te vinden. Of via de algemene website van A+O. Alle bij A+O bekende contactpersonen ontvangen in januari weer een uitnodiging om mee te doen aan de Arbeidsmarktmonitor. Geen uitnodiging maar wel geïnteresseerd in meedoen aan de ArbeidsmarktMonitor? Aanmelden kan via Melanie Lancel (m.lancel@ao-metalektro.nl).

 

A+O contactpersoon

Melanie Lancel
Melanie Lancel
Senior projectleider / adviseur

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten