“Wij willen beter op de toekomst voorbereid zijn”

22 juni 2020
leestijd: 4 minuten

In een prachtige industriële hal in Zwolle hebben een aantal hightech bedrijven en onderwijsinstellingen samen een innovatiecentrum voor de maakindustrie opgezet: Perron038. Door technici, studenten, onderzoekers en ondernemers intensief te laten samenwerken wil men innovatie in de regio aanjagen.

Het idee voor Perron038 ontstond een paar jaar geleden, vertelt kwartiermaker Marius Woldberg aan het begin van het gesprek. “Ik raakte in gesprek met Arend van der Sluis, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Tembo Group. Tembo is een hightech machinebouwer, waaronder wereldwijd verschillende bedrijven vallen. Arend gaf aan dat hij de deuren van zijn bedrijf open wilde zetten, om samen met andere bedrijven en studenten nog meer in te zetten op innovatie. Met als doel uiteraard om de concurrentie voor te blijven en beter voorbereid te zijn op de toekomst”. Dat idee sloot volgens Woldberg naadloos aan bij de Human Capital Agenda die vanuit de overheid samen met het bedrijfsleven is ontwikkeld. “Talentontwikkeling is daar een speerpunt in. En dan gaat het niet alleen om studenten, maar ook om de jonge of ervaren professional die binnen een bedrijf die te maken krijgt met de introductie van nieuwe technologieën”.

Gebrek aan talent

Het oorspronkelijke idee van Arend van der Sluis is inmiddels uitgegroeid tot een schitterend innovatiecentrum. Het is gevestigd in een oudNS-gebouw, vlakbij het station van Zwolle, dat voor bedrijven aantrekkelijk is en voor studenten eenvoudig te bereiken. Tembo was de eerste founding partner van Perron038, vertelt Woldberg. “Maar al snel sloten ook andere bedrijven, waaronder ook A+O-bedrijven als AWL en IMS, zich bij het initiatief aan. En ook het Deltion College en de Hogeschool Windesheim werden partner”. Het enthousiasme van alle betrokkenen van het eerste uur was groot, herinnert Woldberg zich. “Voormalig AWL-directeur Piet Mosterd zei direct: ‘dit moeten we doen’. Piet schetste ook heel kernachtig het probleem van veel bedrijven in de maakindustrie. Hij zei: ‘hoe mooi ik mijn fabriek ook maak en hoe interessanter het werk ook wordt, het is en blijft een grote uitdaging om voldoende talent te krijgen”.

“Ons doel is om innovatie in de regio verder te stimuleren”

Kennis delen

Samen met de R&D-directeuren van de deelnemende bedrijven werden zes thema’s voor Perron038 vastgesteld, vertelt Woldberg. “Die thema’s zijn Vision, Robotics, Sensoring, Configure to Order, Automated Design en Additive Manufacturing. Dat zijn geen willekeurig gekozen thema’s, maar onderwerpen waarbij het bedrijfsleven een noodzaak ziet voor innovatie”. Het is de bedoeling dat de betrokken bedrijven hun kennis gaan delen, benadrukt Woldberg. “Vertrouwen is de basis voor alles, er zijn geen Non-Disclosure Agreements. We ontwikkelen innovatieve technologieën die voor meerdere bedrijven interessant zijn. Zo kan cameratechnologie op diverse manieren worden toegepast. Het kan interessant zijn voor machines voor optische systemen, maar ook voor lasrobotmachines in de automotive”.

Talent development

Marius Woldberg, kwartiermaker Perron 038

Maar Perron038 biedt meer dan alleen innovatieprojecten, zo maakt Woldberg duidelijk. “Wij organiseren workshops en masterclasses. Daarnaast helpen we studenten een stageplek te vinden, organiseren we bedrijfsbezoeken en bieden we loopbaanadvies in samenwerking met de HR-managers van de bedrijven. Bovendien willen we les- en leermodules samen met het onderwijs ontwikkelen op de geselecteerde thema’s. Dat komt samen in ons Talent developmentprogramma. Dit is voor ons een belangrijk uitgangspunt. Daar past ook een onderwerp als een leven lang leren naadloos in. Ik zou het fantastisch vinden als A+O als opleidingsfonds daarbij betrokken zou kunnen zijn”.

Tot slot wil Woldberg een oproep doen aan andere A+O-bedrijven uit de regio Zwolle om vooral aan te haken bij Perron038. “Voor mkb-bedrijven is er de mogelijkheid om zich als partner aan te sluiten en om mee te investeren in onze innovatiethema’s. Daarnaast zijn onderwijs- en onderzoeksinstellingen altijd welkom om in ons netwerk mee te denken over hoe we innovatie in deze regio nog verder kunnen stimuleren”.

Meer informatie

Marius Woldberg, kwartiermaker Perron038, telefoonnummer 06 – 14 04 16 08 of per e-mail marius.woldberg@perron038.nl.

A+O contactpersoon

Eelke Riemersma
Regiomanager Noord-Nederland

Blijf op de hoogte!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste nieuws over de sector.

Ter inspiratie / alle berichten